Les om Tough Mudder her!

Les om Warrior Dash her!

 

Spartan Race har sitt utspring i Death Race som ble opprettet av Peak Races i 2007. Bak Peak Races står Joe De Sena, Andy Weinberg og en håndfull andre ildsjeler. Joe De Sena, som har en meget imponerende løps-CV med over 50 ultra events, 12 fullførte Ironman på ett år, og som synes maraton er “søtt”, trengte nye utfordringer. Derfor opprettet han Death Race (som tidligere var å finne under den passende URL www.youmaydie.com), for å kunne menges med folk som han selv - folk som liker ekstremutfordringer.

 

Death Race er en 48 timer + fysisk og mental utfordring i fjellene i Vermont der flere deltakere ikke engang holder ut lenge nok til å få utdelt startnummer. Et eksempel på “hinder” i det som nå heter Spartan Death Race er startnummeret ditt skrevet på en liten stein som så kastes ut i en elv. Du får _ikke_ løpe videre før du har funnet steinen med ditt startnummer (se video under):

 

 

Det lengste Spartan Death Race varte i 72 timer. Et løpt som er rimelig ekstremt med andre ord!

 

Joe og Andy mener dog at det er sunt for alle, uansett alder og fysisk form, å få presset seg fysisk og mentalt fra tid til annen - derfor opprettet de Spartan Race-serien.

 

Hva er Spartan Race?

Spartan Race er en hinderløpsserie som arrangeres over hele verden. Spartan Race skiller seg fra de andre internasjonale OCR blant annet ved at de tilbyr flere forskjellige løp av varierende lengde og vanskelighetsgrad.

 

Hva kjennetegner Spartan Race?

Hovedløpene innen Spartan Race sin løpsserie er Spartan Sprint (5-8 kilometer, 15+ hinder), Super Spartan (13-16 kilometer, 20+ hinder) og Spartan Beast (halvmaraton eller lenger med 25+ hinder). Fullfører man alle tre versjonen i løpet av et kalender år så får man den såkalte Spartan Trifecta.

 

Les om Mari og Martin, de første nordmenn med fullført Spartan Trifecta, her!



I tillegg til Sprint, Super og Beast, så kjører Spartan Race stadion-versjoner (mest kjent er løpet på USA sin eldste baseball stadion - Fenway Park), Spartan Hurricane Heat*, 12-timers Hurricane Heat, Spartan Ultrabeast (alltid annonsert som fullmaraton hinderløp, men ligger som regel på rundt 50 kilometer ) samt tidligere nevnte Death Race.

Spartan Race tilbyr altså utfordringer for de fleste, fra 5 kilometer løp på en idrettsstadion til 48+ timer i fjellheimen, og er kåret til “Best Obstacle Race” av Outside Magazine.

 

2015.04.26_Spartan Race_02_Spartan Journey.jpg

"The Spartan Journey." FOTO: Spartan Race

Spartan Race er det hinderløpet med størst idrettslig fokus. Løpet har også færre deltakere med kostymer og mindre party-atmosfære enn de andre to store innen OCR. Joe De Sena uttaler med jevne mellomrom at et av målene hans er å få OCR til å bli OL-gren, og nevner i den sammenheng historien bak triatlon. Når man sammenligner hvordan triatlon startet i 1978, og starten av Death Race i 2007, så er likheten slående - en gjeng gærninger som ville se hvem som var i best form. Reebok har også gått inn som tittelsponsor av Spartan Race (det heter nå Reebok Spartan Race), så det blir spennende å se hvordan det går med OL-planene.

 

Spartan Race kjører også en brutal straff på 30 burpees per hinder man ikke klarer å forsere. Dette kan fort balle på seg om man glipper på 3-4 hinder. Det er eksempler på folk som har flere Tough Mudder (15-20 kilometer løp) under beltet, men som må gi opp en 5k Spartan Sprint grunnet burpees.

 

(Her bør det nevnes at Viking Race kjører en litt snillere versjon med sine “refleksjonsburpees”: 10 per hinder for 5k, 20 per hinder for 10k, og 30 per hinder for halvmaraton.)

 

 

*Hurricane Heat ble opprettet grunnet værgudenes herjing på østkysten av USA i 2011.  Orkanen Irene gjorde at en hel løpsdag måtte kanselleres. De 9000 deltakere fikk heller tilbud om å møte opp klokken 05:00 dagen før for en spesiell event sammen med arrangørene. 150 sjeler stilte opp, ble delt inn i lag, og så sendt gjennom Spartan Sprint-løypen med sandsekker og obligatoriske burpees ved hvert hinder, sammen med arrangørene. Siden den hendelsen i 2011 har Hurricane Heat blitt en tradisjon, og også blitt utvidet til en 12-timers utfordring.

 

Hva slags hinder møter man i Spartan Race?

I Spartan Race møter man vegger av ymse slag og høyde, gjørmegroper, tauklatring, taunett, flammehopp, osv., ofte i skikkelig skogsterreng. I tillegg til å ha forskjellige vanskelighetsgrader har Spartan Race noen hinder som skiller seg ut fra andre løp:

 

Traverse Wall
En slags klatrevegg man må bevege seg sidelengs bortover ved hjep av treklosser som er festet til veggen (det er ikke lov til å holde på toppen). For å slippe unna straff må man klatre bortover hele veggen, og så ringe en bjelle i den andre enden. For folk med klatre-erfaring er dette lett. For folk som aldri har klatret bør man lære seg teknikken umiddelbart - eller kose seg med 30 burpees.

 

2015.04.26_Spartan Race_05_traverse wall.jpgKlatrevegg! Eksperttips: Press bekken og hofter inn mot veggen, "hvil" så mye av kroppsvekten som mulig på beina. FOTO: Spartan Race

 

Spydkast

Dette er et av de mest fryktede hinderne i et Spartan Race, ikke fordi det er et fysisk utfordrende hinder å fullføre, men heller fordi det som regel fører til 30 burpees. Spydkast er teknisk vanskelig, og ikke så lett å få trent på hjemme. I Spartan Race får man utdelt ett spyd, og man har _en_ sjanse til å treffe blink - en høyball formet som stor figur som man må treffe og få spydet til å sitte fast i. Undertegnede har løpt 5 forskjellige Spartan Race, men bare fått spydet til å sitte _en_ av gangene (tusen takk for 120 burpees Spartan Race!).

 

2015.04.26_Spartan Race_03_spydkast.jpgBurpees om 2 sekunder. FOTO: Spartan Race

 

Atlas Stones

En fantastisk verdens-sterkeste-mann-øvelse! En stor, rund stein skal enten bæres i en liten runde av løypa, eller bæres opp på et platå og taes ned igjen. Menn får kose seg med 45kg stein, kvinner får 30kg. Mister du steinen? 30 burpees!

 

2015.04.26_Spartan Race_06_Atlas_FOTO_Painted Warrior.jpgHinderløp krever ikke bare kondis, men også styrke. Den perfekte idrett! FOTO: The Painted Warrior

 

Hercules Hoist

Her skal man heise stor murblokk eller sandsekker (50kg for menn, 35kg for kvinner) via et tau-og-trinse-system 10 meter opp i været. 50kg er ikke så mye, men når du møter dette hinderet mot slutten av et løp, med allerede utslitt grep, og kanskje tau fulle av gjørme, så blir det fort vanskelig. Får du ikke heist murblokken, eller du glipper den halvveis (eller på veien ned igjen), så blir det nye 30 burpees.

 

2015.04.26_Spartan Race_07_HercHoist.jpgOm Herkules koste seg med å heise steiner vites ikke. Her skal 50kg heises til toppen og senkes rolig ned til bakken igjen. FOTO: Spartan Race

 

Tauklatring

Denne er kjent og kjær fra flere løp, men av de 3 store så er det bare Spartan Race som krever at deltakerene skal klatre 5-10 meter opp et tau ala gymtimen (og ned igjen). Ring i en bjelle på toppen, eller hils på 30 burpees når du er tilbake på bakken.

 

2015.04.26_Spartan Race_04_tauklatring.jpg

Husker du gymtimene på barneskolen? I hinderløp får du prøve deg på tauklatring igjen! FOTO: Spartan Race

 

 

Hvem passer Spartan Race for?

Spartan Race passer for alle grunnet de forskjellige distansene/ vanskelighetsgradene. Er du usikker på formen, så prøv en Spartan Sprint først. Husk at om du ikke klarer å forsere et eneste hinder så blir det mange hundre burpees - derfor er det lurt å legge inn noen sånne i treningen også. Synes man ikke Spartan Sprint er utfordrende nok så er det bare å prøve neste trinn opp.

 

Undertegnede har deltatt i alle de tre store innen OCR, og mange andre OCR også. Spartan Race er uten tvil det beste OCR som finnes, og det anbefales på det sterkeste!

 

Hvor kan jeg delta i Spartan Race?

Spartan Race arrangerer løp over store deler av verden, med flest arrangementer i USA, Storbritannia og Australia. Nærmest Norge er det som med Tough Mudder, Storbritannia eller Tyskland som gjelder enn så lenge.

 

www.spartanrace.com

 

Spartan Race har blitt dekket flere ganger av Kondis.

Vil du vite mer om nordmenns erfaringer med Spartan Race så ta en titt på følgende artikler:

 

Fire sunnmøringer i Spartan Race

Spartan Beast halvmaraton i høljregn

Mari og Martin klarte hinderløp-trippelen trifecta

 

2015.04.26_Spartan Race_09_Burpee time.jpg

Oi da! Her ble det burpees. 30 på rappen. FOTO: Spartan Race
 
2015.04.26_Spartan Race_10_Zeus prayer.jpgKanskje det lønner seg å be til Zevs før start? FOTO: Spartan Race
 
2015.04.26_Spartan Race_11_Bucket1.jpgBøttebæring er et annet kjent og kjært hinder på Spartan Race. Fyll opp en bøtte med grus - bær den opp en bakke og ned igjen. FOTO: Spartan Race
 
2015.04.26_Spartan Race_12_Bucket2.jpgÅ bære bøtte med stein opp bakker er bare gøy! FOTO: Spartan Race
 
2015.04.26_Spartan Race_13_gjoerme.jpgIntet OCR uten gjørme. Spartan Race er ikke noen unntak. FOTO: Spartan Race
 
2015.04.26_Spartan Race_15_dip walk.jpgDip walk heter dette hinderet. FOTO: Spartan Race
 
2015.04.26_Spartan Race_16_HH12H.jpgGlimt fra et 12-timers Hurricane Heat. FOTO: Spartan Race