Se mange bilder fra VM i Kondis' bildebank


- Jeg er ekstremt skuffa. Det føles forferdelig, var det første Jakob sa da vi møtte han i pressesonen etter løpet. 

- Jeg er like skuffa over fjerde- og femteplass her i VM som det jeg ville vært over fjerde- og femteplass i et annet løp. Jeg underprester.

Den siste setninga - at han underpresterer - gjentar han flere ganger, men samtidig forteller han at han har følt seg veldig bra i alle løpa i VM, og også i dag. 

- Jeg er i min beste form, og jeg har følt meg som en million både i de tidligere løpa og ikke minst i dag. 

- Men hva består da underpresteringa av? Gjorde du noe feil underveis?

- Jeg må ha gjort mye feil når jeg sitter igjen med så mye negativt etter løpet. Jeg driver ikke med dette for ikke å vinne, og jeg ville også vært skuffa om jeg ble nummer to eller tre. I dag blir jeg slått av løpere som er dårligere enn meg. 

Jakob forteller at han var forberedt på at det ville bli et Diamond League-løp med stor fart fra start av. 

- Det gjør at jeg må gjøre løpet på min måte. Det er ikke bare å trylle, sier Jakob da han blir spurt om han vurderte å henge med Timothy Cheruiyot fra start.

Så gjentar han: 

- Å komme til finalen å føle seg så bra for så å gjøre et så dårlig løp, er forferdelig. Akkurat nå ser jeg ikke noe positivt ved dette mesterskapet. 

- Burde du ha kutta ut 5000 meteren? 

- Kanskje var det den som gjorde at jeg følte meg så bra i dag. Hvis det er slik at du blir bedre jo mindre du løper, er det mange som må revurdere opplegget sitt. 

Så høye ambisjoner
Like skuffa var ikke fader Gjert. 

- Jeg synes det er flott å være skuffa over fjerde- og femteplass i VM, som er det beste resultatet vi som Team Ingebrigtsen noen gang har hatt. Jeg vurderer det som bedre enn Filips bronsemedalje i London-VM. Uten 5000 meteren ville Jakob tatt gull, sier Gjert med et smil om munnen. Og mer seriøst sier han at han er ganske sikker på at det ville blitt sølv.  

Gjert forteller også at det var Filip som kom på doblinga ganske tidlig, og i august bestemte også Jakob seg for at han ville løpe begge distansene.

- Jakob har så høye ambisjoner, og helt siden han var seks år, har han hatt ett mål for øye - å bli best i verden. Den indre driven kan helt klart gi han medalje i OL. Der vil det, slik programmet er lagt opp, ikke være mulig å doble. 

Uklart hva underpresteringen består i
Sjøl må jeg avslutte denne saken uten helt å ha fått klarhet i hva det var som gikk galt for Jakob i dag. Hvorfor løp han ikke fortere siden han følte seg så bra og var i sitt livs form? Så mange konkrete feilvalg var det ikke å se, bortsett fra at han også denne gangen stengte seg litt inn i siste sving og derfor måtte bremse aldri så lite opp på oppløpet før han kunne få fri bane på utsida. Da var det ikke krefter igjen til å komme forbi noen av de tre som var foran han. 

Det var først og fremst den suverene verdensmesteren, Timothy Cheriuyot, som gjorde løpet helt på egen hånd og kom i mål på uhyre sterke 3.29,26. Dernest var det Taoufik Makhloufi som kom så sterkt tilbake sju år etter at han ble olympisk mester i London-OL. Nå løp han på 3.31,38 og tok sølv. Så var det mannen som snøt Jakob for gullet på 1500 meteren innendørs i vinter, Marcin Lewandowski, som på nytt tok en medalje fra Jakob. Marcin løp nå på 3.31,46 og var 24 hundredeler foran Jakob. 

Lenger bak i feltet persa Kalle Berglund med 3.33,70. Ja, det var ikke bare pers, men også svensk rekord. Berglund er helt klart på tur opp og var mye mer glad for niendeplassen enn det Jakob Ingebrigtsen var for fjerdeplassen. 

Det skulle forresten ikke så mye til. 

1500-cheruiyot-flagg_D4N1013.jpg
Den som virkelig kunne juble var Timothy Cheruiyot fra Kenya. Han har vært klart bedre enn de andre i hele år og var det også i kveld. (Foto: Bjørn Johannessen)
 

1 Timothy CHERUIYOT KEN 3:29.26
2 Taoufik MAKHLOUFI ALG 3:31.38 SB
3 Marcin LEWANDOWSKI POL 3:31.46 NR
4 Jakob INGEBRIGTSEN NOR 3:31.70
5 Jake WIGHTMAN GBR 3:31.87 PB
6 Josh KERR GBR 3:32.52 PB
7 Ronald KWEMOI KEN 3:32.72 SB
8 Matthew CENTROWITZ USA 3:32.81 SB
9 Kalle BERGLUND SWE 3:33.70 NR
10 Craig ENGELS USA 3:34.24
11 Neil GOURLEY GBR 3:37.30
12 Youssouf HISS BACHIR DJI 3:37.96



1500-cheru-tar-teten_50D4237.jpg
På samme måte som Sifan Hassan gjorde på kvinnenes 1500 m i går, gjorde Timothy Cheruiyot løpet helt på egen hånd. (Foto: Bjørn Johannessen)

1500-kenyanerne-drar-fra-start_50D4224.jpgGanske snart var det bare Timothys landsmann Ronald Kwemoi som hang på. Det kosta Kwemoi så mye at han til slutt ble nummer sju. (Foto: Bjørn Johannessen) 

1500-suveren-vinner-maalgang_50D4446.jpgEn mann var i en divisjon for seg sjøl. Så kom de andre. (Foto: Bjørn Johannessen)

1500-maalgang_50D4455.jpgDet ble algerisk sølv og polsk bronse - og følgelig ingen norsk medalje denne gangen. (Foto: Bjørn Johannessen)

1500-jakob-forlater-banen-fort_50D4530.jpg
Jakob var skuffa og forlot banen med det samme. (Foto: Bjørn Johannessen) 

1500-jakob-intervju-nrk_50D4580.jpgMen sjøl på en skuffelsens dag tok han seg god tid til å svare både NRK og andre medier. (Foto: Bjørn Johannessen)

1500-jakob-ned-trappa_D4N1025.jpgAt VM-opplevdes som en nedtur, forteller mest om de skyhøye ambisjonene til Jakob Ingebrigtsen. (Foto: Bjørn Johannessen)

1500-jakob-ned-trappa_D4N1040.jpg
Forhåpentligvis var dette et mesterskap han lærte mye av, slik at han stiller enda sterkere ved neste korsvei. (Foto: Bjørn Johannessen)

1500-jakob-rod-bakgrunn_D4N1062.jpgDersom det å løpe på 3.31,70 er å underprestere, er det bare å glede seg til at Jakob overpresterer. (Foto: Bjørn Johannessen) 

1500-chery-fotograferes_50D4570.jpgSå er det bare å innse at det ikke er lett å løpe fra en kenyaner ved navn Timothy for tida. (Foto: Bjørn Johannessen)

1500-gull-og-solv-gratulerer-hverandre_50D4480.jpgGull- og sølvvinneren gratulerer hverandre med medaljene. De to første i mål kom fra Afrika. Så fulgte fire europeere. For amerikanerne ble 1500 meteren en skuffelse. (Foto: Bjørn Johannessen)

1500-lewan-flagg_D4N0995.jpgMarcin Lewandowski er blitt 32 år og viser at det er mulig å ha framgang sjøl om en har holdt på veldig lenge. I kveld satte han pers i tillegg til å ta bronse. (Foto: Bjørn Johannessen)