Riktig utstyr er viktig for en god opplevelse i skisporet, men du må også huske å behandle og vedlikeholde utstyret på riktig måte. Du trenger ikke et stort smøreteam og smørebuss, men det er likevel noen ting du bør gjøre for å få fordeler i skiløypa og oppnå akkurat de resultatene du selv ønsker, skriver Swix i en pressemelding. 

Få vet hvordan de skal behandle felleskiene
Vedlikehold innebærer rens og impregnering av fellene, samt tilpasse glider. Vanlige ski må både smøres og glides, mens felleski ikke trenger festesmøring.

– Det er mange som hovedsakelig bruker skiene sine i vinterferien og påsken. Jeg opplever at en stor andel, faktisk så mye som halvparten av de som eier felleski, ikke vet at skiene må vedlikeholdes. Selv toppidrettsutøvere bruker felleski, men de har laget seg en rutine for preparering og rens av skiene. Det er viktig at også mosjonistene tar seg tid til å både impregnere, rense og glide skiene for å kunne få en god skiopplevelse, sier Henrik Johnsen, Racingsjef i Swix, i pressemeldingen. 

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)
SWIX_felleski2-web.jpg

Du bør rense og impregnere
Johnsen forklarer at det er enkelt å ta vare på felleski, så lenge du vet hva du skal gjøre og har de riktige produktene for hånd. Det trenger ikke ta lang tid eller gjøres veldig mye for å kunne få en god skiopplevelse. 

– Det er både selve fellen til skien og glidsonene som må behandles. Fellen bør impregneres slik at snø og møkk ikke fester seg. Skien tar nemlig opp en del av skitten som ligger i sporet – akkurat som vanlige ski. Det er også viktig å rense fellene jevnlig med et egnet rensemiddel som fjerner smuss og møkk og gjør skiene klare til neste skitur. Desto mer skitten snø man går på, desto oftere bør man behandle fellen og glidsonen, sier Johnsen.
 
Felleski er enkelt å bruke og du trenger ikke å kunne så mye om verken smøring eller føre for å komme deg ut i løypa. Det gjør at skiene passer alle og enhver.

– Felleskiene gjør at du ikke trenger å ta verken vær- eller føreforhold i betraktning. Går du eksempelvis Birken, kan føret variere fra slaps til hardt underlag på de høyeste toppene. Går du på felleski slipper du å tenke på dette da skiene håndterer ulike forhold. Og i motsetning til vanlige ski så slites ikke smøringen av, avslutter Johnsen. Det er samtidig viktig å presisere at enkelte fører er mer ideelle for felleski enn andre.

Vant på felleski
Petter Soleng Skinstad vant faktisk Fredagsbirken 2016 på felleski. Han hadde allerede en rekke timer bak seg på felleski under trening og bestemte seg tidlig for å bruke de både på Birken og Fredagsbirken.
– Jeg var salig overbevist om at dette var en god ski, så jeg ville motbevise de som ikke hadde troen på felleski, og jaggu sa jeg smør. De fleste som snakket dårlig om felleski holdt plutselig munn, forteller Petter Soleng Skinstad.

Soleng Skinstad gjør skiene klare ved å impregnere fellene og glide skiene. Han er også nøye med å vedlikeholde skiene ved å rense fellene. Ifølge Soleng Skinstad er det i terreng som krever staking at felleskiene taper mest. Både i oppover- og nedoverbakke opplever han at felleski kan være på høyde med vanlige racingski. Han har stor tro på felleski i årene som kommer.

– Alle større skileverandører lager racingfelleski og turfelleski i dag, og det kommer stadig flere som leverer til både barn og unge. Jeg tror denne typen ski kommer til å erstatte den vanlige skien for folk flest, avslutter han.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)
SWIX_felleski-web.jpg

Slik vedlikeholder du felleskiene dine

  • Før skituren kan du spraye Swix Skin Care rett på fellen og gni lett inn med papir. Dra papiret forfra og bakover. På denne måten impregnerer du fellene slik at smuss og møkk i sporet ikke fester seg. Det hindrer også fellene fra å ise.
  • Etter skituren bør du spraye Swix Skin Cleaner på et papir og rengjøre fellene forfra og bakover. Rensen er laget for å rengjøre feller på en skånsom måte, uten å påvirke fellelimet.
  • Du kan også bruke Skin Care i glidsonen på skiene for å forbedre gliden. Du bør vente tre minutter etter at du har påført produktet i glidsonen, for så å polere sonen med rent papir.
     

Dette er felleski

  • Felleski har feller integrert i festesonen. Skiene ser ellers ut som andre skityper.
  • Fellene er som oftest laget av mohair, som er ull fra angorageiter.
  • Fellene byttes ut når de er slitt. Det angis holdbarhet for et visst antall mil.