Karhu: Faster. Further. Easier.
Karhu er finsk og betyr bjørn. Merket Karhu har eksistert siden 1916 og har befunnet seg på føttene til noen av Finlands løpslegender. Fulcrum teknologien som benyttes ble lansert i 1987 og har siden blitt testet og videreutviklet ved Universitetet i Jyväskylä (Finland) og ved Iowa State Universitetet (USA).



Fra produktlanseringen på Løplabbet.

Raskere, lengre, lettere.
Den nye generasjonen Fulcrum er tilgjengelig i en nøytral modell, kalt Forward, og en stabilitets modell, med tilnavn Stable. Det benyttes tre varianter av Fulcrum teknologien; fra middels til maksimal effektivitet. Varianten som benyttes i Fast/Strong modellene er utviklet for de som er vant med tradisjonelle oppbygde og dempede sko men som ønsker forbedret effektivitet. Stable/Forward variantene har en lavere profil som responderer mer, mens den siste varianten av Fulcrum, Flow/Racer, er den hardeste varianten og er egnet for konkurranser og rask løping.

Modellene Fast, Forward og Flow; for nøytralt løpesteg.

Modellene Strong og Stable for de som trenger mer stabilitet (overpronasjon).

Fulcrum teknologien
Fulcrum teknologien skiller seg fra andre teknologier ved at de ikke har redusert hældroppet men istedenfor flyttet tyngdepunktet. Deres forskning viser nemlig at Fulcrum teknologien i kombinasjon med nåværende hældropp er det som medfører bedre mellomfotlanding samt foroverrotasjon enn til og med barfotløping. Teknologien gir dermed bedre effektivitet enn minimale sko. Høyere hæl innebærer samtidig mindre belastning på legger og lår.

Fulcrum teknologien reduserer overflødig vertikal og horisontal bevegelse slik at du hjelpes til å lande samt skyve fra med en bedre kroppsholdning og foroverrotasjon enn med andre tradisjonelle løpesko. Teknologien søker den mest effektive bevegelsen fremover og vil kort sagt hjelpe deg fremover lettere og raskere.

  • Reduserer bortkastede vertikale krefter
  • Gir effektiv posisjonering av kroppen
  • Forbedrer bevegelsen fremover

Mindre bortkastet energi
Fulcrum overfører kroppens vertikale fremdrift til energi fremover. Tester utført ved Universitetet i Jyväskylä (Finland) samt ved Iowa State Universitetet (USA) viser en bedre mellomfotlanding samt mindre horisontal og vertikal bevegelse når man løper med Karhu sko. Målt vertikal bevegelse med Karhu versus tradisjonelle sko og barfot:

  • Karhu: 8.9cm
  • Barfot: 9.11cm (opptil 5.3% mer enn Karhu) 
  • Tradisjonell løpesko: 9.78cm (opptil 13% mer enn Karhu) 


Mindre vertikal bevegelse.

Mindre pronasjon
I uavhengige tester utført ved Universitetet Jyväskylä viste løpere lavere pronasjonsvinkel med Karhu versus tradisjonelle sko og barfot.

  • Karhu: 5.9cm
  • Barfot: 6.6cm (opptil 12% mer enn Karhu)
  • Tradisjonell løpesko: 6.8cm (opptil 15% mer enn Karhu)

Bedre kroppsholdning
Bedre holdning betyr mer effektiv bevegelse i løpsretning. Fulcrum teknologien fremmer en korrekt fremoverlent holdning slik at du kan bevege deg raskere fremover gjennom stegavviklingen.

  • Lavere vertikale svingninger gir mindre tid til overtråkk
  • Bedre legg og fotposisjonering skaper mindre bremsing
  • Kontinuerlig momentum fremover krever mindre innsats for å opprettholde løpshastigheten
  • Stabil løpshastighet resulterer i mer effektiv løpesteg

    Bedre kroppsholdning gir kontinuerlig momentum fremover og løpshastigheten opprettholdes.

Både den nøytrale Karhu Fast modellen samt den stabile modellen Karhu Strong (overpronasjon) fås kjøpt på Løplabbet; produktbeskrivelsen på Løplabbets sider HER.


Fra produktlanseringen på Løplabbet. Det var mange som ville teste karhu sko og den beste veiledning og hjelp får man som kjent på Løplabbet.

Undertegnede valgte å test et par Karhu Fast 3 Fulcrum Ride på en kort 5,3km sløyfe ute på bar asfalt. Skoen er godt dempet, lett (283/230g) og med den smale passformen gav den en behagelig følelse. Skoen sies å passe løpere som liker litt myk demping. Jeg, som løper på mellom-forfot, ble derimot litt overrasket over å oppleve skoen som litt krevende. Absolutt en behagelig sko som jeg kommer til å få mye glede av men det er sant som det hevdes "skoen hjelper deg fremover" også når du selv føler et snev av å ville "hvile" litt underveis. Og da det viste seg at det atpåtil ble løpt ett minutt raskere i løypa i dag så kan man jo saktens nesten også bli litt overtroisk...