Tromsø Skyrace har i løpet av noen få år befestet sin stilling som et av de mest spektakulære ultraløp internasjonalt, og løpet er også en del av Migu Run Skyrunner® World Series.

Sammenlagt resultater.

Fra arrangørens pressemelding
Det var en dramatisk dag spesielt for tre løpere på Tromsø Skyrace i 2019. Jonathan Albon tok sin fjerde seier, Johanna Åström knuste løyperekorden med 15 minutter og Hillary Allen erobret fjellryggen som nesten tok livet hennes for to år siden. Alt dette og mer skjedde på det ellevte løpet i Migu Run Skyrunner® World Series i 2019.

Både mesteren i 2018 og en rekke toppløpere stod klare på start til Tromsø Skyrace. Selv om været var uvanlig bra for løpet, med tre bratte topper, en utsatt ryggkryssing, brutale 55 kilometer og 4.700 høydemeter, visste alle involverte at det ventet en lang, smertefull og uforutsigbar dag i de norske fjellene.

Herreklassen
Selv om 4 gangers vinner, Jonathan Albon fra Bergen/Storbritannia vant løpet, var det Zaid Ait Malek fra Spania som ledet første del av løpet. Den lille, men mektige spanjolen, var den første som nådde toppen av Tromsdalstind etter 1.45.30, etterfulgt av Manuel Anguita fra Spania og Jonathan Albon, mindre enn ett minutt bak. En gruppe på tre andre løpere, Beñat Marmissolle fra Frankrike, Dani Jung fra Italia og den unge og stigende stjernen, Peter Fraňo fra Slovakia, kom opp fire minutter etter. Selv om stillingen endret seg betydelig gjennom løpet, ville dette være de seks første gjennom hele løpet.

Etter en forrykende teknisk nedoverbakke i snøen tok Ait Malek, Albon og Anguita fatt på det andre toppstøtet, Hamperokken, sammen som et lag. Så snart de traff andre nedoverbakke, utnyttet imidlertid Albon kunnskapen om løypa og klarte å skaffe seg en luke ned til sine tidligere lagkamerater.
 
- Jeg visste hvor viktig den siste oppoverbakken ville være, og det er vanligvis der løpet avgjøres, så her var det muligheter for å få en luke og det var det jeg klarte. Den siste oppoverbakken var avgjørende for løpet mitt i dag. Jeg ledet løpet nede i dalen, faktisk samme sted som jeg har passert før. Rett før jeg traff oppoverbakken, hoppet jeg ut i elven for å kjøle meg ned og det hjalp virkelig."

Ved å opparbeide seg en luke på ti minutter mellom seg og Anguita, var det ingen som klarte å ta igjen kongen av Tromsø Skyrace. Etter en siste, rask nedstigning, fløy Albon gjennom resten av løypen og krysset målstreken først, for fjerde gang i sin skyrunning-karriere med en utrolig tid på 6.54.30.

Dameklassen
I dameklassen er det trygt å si at Johanna Åström var på et annet nivå enn de andre. Den svenske skyrunneren viste ingen nåde. Hun startet raskt, fortsatte raskt og avsluttet raskt. Selv om Christine Lundy fra USA, som brøt løpet like etter den første toppen, klarte hun å komme nær Åström i den første oppoverbakken. Holly Page fra Storbritannia klarte å tette luken frem til Joahanne i den andre nedoverbakken fra Hamperokken, men det var tydelig at Åström var bestemt på å ikke la noe komme i veien for å sette løyperekord - og det var akkurat det hun gjorde. Med en tid på 8.0.49 slo Åström Hillary Gerardis rekord fra i fjor med 14 minutter og endte på niende plass sammenlagt for menn og kvinner.
 
- Å få "vinner-T-skjorta" og sette løyperekord føles bra, men dette løpet var tøffere enn forventet! Jeg var alene i nesten hele tiden, men folk fortsatte å fortelle meg at Holly var tre minutter bak meg på den tredje siste hjelpestasjonen, så jeg måtte presse mye hardere på i den siste oppoverbakken til Tromsdalstind for å beholde ledelsen. Ryggene var morsomme og den beste delen av løpet, forteller Åström.

Topp fem Tromsø Skyrace 2019
 
Menn
1. Jonathan Albon (GBR) Gore / VJ Shoes – 6h54’30”
2. Manuel Anguita (ESP) Prozis – 7h03’30”
3. Daniel Jung (ITA) Gore/Scarpa – 7h06’34”
4. Zaid Ait Malek (ESP) Jimbee – 7h17’48”
5. Peter Fraňo (SVK) Salomon – 7h32’06”
 
Kvinner
1. Johanna Åström (SWE) Dynafit – 8h00.49”
2. Holly Page (GBR) Adidas Terrex – 8h10’09”
3. Hillary Gerardi (USA) Scarpa/Black Diamond – 8h25’57”
4. Brittany Peterson (USA) Nike Trailrunning – 8h43’17”
5. Emily Hawgood (ZIM) Gauge 20 Running/SCOTT Running – 8h58’36”

Alle resultater, løpene Hamperokken Skyrace (57 km), Tomsdalstinde Skyrace (32 km), Bønntuva Skyrace (15 km) og Sea to Summit Blåmann Vertical .

© MRSWS - Albert Jorquera : Tromsø top 3 men.jpg
© MRSWS - Albert Jorquera / Tromsø topp tre menn.

© MRSWS - Albert Jorquera : Tromsø top 3.jpg
© MRSWS - Albert Jorquera / Tromsø. Topp tre kvinner.