Ved varden: Torstein Tengsareid gratulerer vinneren, som har fått hvile i et minutt og seksten sekunder. Til gjengjeld kan Stian Øvergaard Aarvik gratulere Tengsareid med seier i sesongens motbakkcup. (Foto: Zoltan Tot)

Torstein Tengsareid vant motbakkecupen
I klassen for kvinner var cupen avgjort etter de fire første løpene. For menn var det fortsatt noe spenning. Torstein Tengsareid måtte ha endel poeng om han ikke skulle bli passert av Erling Hisdal, som igjen måtte forbedre sin dårligste plassering fra før i år for å holde Stian Øvergaard Aarvik bak seg, hvis Stian skulle vinne i Tromsø.

Torstein Tengsareid ble klar vinner av motbakkecupen etter andreplass og 90 poeng i Tromsø. Han hadde dermed 380 poeng etter fire tellende løp og får kr 15 000 for seieren i norgescupen. Erling Hisdal fikk 70 poeng etter sin 6. plass og forbedret poengskåren fra det andre løpet med 20 poeng og endte på 285 poeng. Det ga han andreplass i årets cup og kr 10 000 i premie. Stian Øvergaard Aarvik hadde bare deltatt i to løp før i år og lå på femteplass. Med full pott i Tromsø og 100 poeng fikk han 275 poeng totalt og avanserte til tredjeplassen bare 10 poeng bak Erling Hisdal. Tredjeplassen gir kr 5000 i premie.

Premier_menn_1280_AZ3T0018.jpgDe tre første opp til Tromsdalstinden: Fra venstre Torstein Tengsareid som ble nr. 2, men vant norgescupen. Så Stian Øvergaard Aarvik som var først til topps og ble nr. 3 i norgescupen, mens den gamle motbakkekongen i Tromsø, Eirik Haugsnes som har vunnet løpet hele åtte ganger, måtte registrere at to yngre søringer løp enda fortere enn han i år. (Foto: Kjell Vigestad)

Pall damer
De tre beste damene: Fra venstre Silje Hansen fra Nordreisa, vinneren Synne Arnesen, som er mest kjent som langrennsløper, men som også løper for Pioner, og Silje Theodorsen som vant Ekstremløpet fredag. (Foto: Kjell Vigestad)

Alle resulater

Synne_Arnesen_nr1_paa_toppen_1280_B2A7018.jpgSuveren seier: 21 år gamle Synne Arnesen vant de 10,4 kilometerne og 1218 høydemeterne fra Tromsø Camping til Tromsdalstinden på 1.19.08. Kun Yngvild Kaspersen har vunnet løpet på bedre tider med 1.18.08 i 2014 og 1.16.00 i 2015. (Foto: Zoltan Tot)

600 m etter starten fra Tromsø Camping: Det går fort unna med de tre beste med Torstein Tengsareid først og Eirik Haugsnes (6053) og Stian Øvergaard Aarvik (6096) rett bak. Trioen har allerede fått luke til resten av feltet. (Foto: Kjell Vigestad)

Gammel rekordholder
Eirik Haugsnes hadde løyperekorden før løpet med 1.05.43 satt i 2011. Han hang på de to andre en stund, men måtte fort innse at det gikk ikke for en 38-åring som etter eget utsagn har lagt opp. Har man vunnet løpet åtte ganger og har løyperekorden, så har man grunn til litt selvtillit. Eirik sa etter løpet at de to som slo han er i "en annen divisjon". Men så er de også blant både Norges og Europas beste motbakkeløpere.

I siste øyeblikk
Stian Øvergaard Aarvik bestemte seg i siste øyeblikk for å få med seg det femte løpet i motbakkecupen. Og da var ikke løpingen viktigste grunnen, men å treffe familien i Tromsø. Mor Torun er fra Bardu hvor besteforeldrene i Øvergaard-familien forsatt bor. Så ble det tur til Tromsø for Stian og mora, som er en av tre i friidrettsforbundets motbakkeutvalg. Og det ble slektstreff med morfar, mormor, tante, onkel og kusine. De var minst like ivrige som mor Torun og det ble stor jubel da Stian vant. Ikke minst bestemora var så ivrig at hun ikke kunne vente til rapportene kom fra toppen.

Stor heiagjeng: Her heter alle Øvergaard med Stians mor Torun til venstre og mormor og morfar på hver sin side av Stian. (Foto: Kjell Vigestad)