Vignett-kondiskommentaren.jpgVi parkere så nærme inngangen til treningssenteret som mulig – slik at vi slipper å gå lengre enn nødvendig før vi skal trene. 

Etter en hel arbeidsdag innendørs på et kontor, så velger vi likevel å trene innendørs istedenfor ute i frisk luft. 

Vi betaler for å kunne trene styrke og løfter vekter – og betaler gladelig enda mer for å slippe å bytte dekk på bilen, måke snø eller gjøre andre kraftkrevende aktiviteter. 

Istedenfor å sykle, løpe eller gå til og fra jobb, så velger vi heller å stå i bilkø. Når vi kommer hjem fra jobb, finner vi fram sykkelen eller joggeskoa for å trene. 

Og lista kunne helt sikkert lages enda lengre.

Alt dette gjelder selvfølgelig andre - ikke deg og meg. Men vi kjenner i alle fall noen som har en slik paradoksal adferd.

Travelt?
En av unnskyldningene for å ta bilen framfor å gå eller sykle, er at man har dårlig tid. Ja, det tar lengre tid å bruke beina enn å kjøre. Men om du bruker beina, så kan du droppe oppvarmingen på treningssenteret (evt. anse det som bonustrening) og gå rett på hovedøkta. Eller du får kombinert transport og trening på en slik måte at du ikke behøver å sette av egen tid til treningen.

Om vi summerer disse tidsregnskapene, så går det faktisk raskere å bruke beina framfor bilen som transport.

Helsemessige anbefalinger
Norske helsemyndigheter anbefaler at «voksne og eldre bør være fysisk aktive i minimum 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet per uke, eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet».

I tillegg anbefales det at «øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper bør utføres to eller flere dager i uken».

Det står altså ingenting om hva slags aktiviteter eller øvelser dette bør være, så det kan like god være «nytteøvelser» som snømåking og sykling til og fra jobb, som å løfte vekter på et treningssenter etter å ha varmet opp med 15 minutter mølleløping.

Er det Strava, treningslogger og sosiale medier som påvirker våre valg? «Er det ikke på Strava, så telles det ikke»? CrossFit- og spinningtimen kommer på Strava – snømåking og gåturen til butikken gjør det ikke.

Men som sagt: dette gjelder selvfølgelig andre - ikke deg eller meg. 
 

Bjørn Johannessen (46) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i mars 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.