Furumomila er en av Norges desidert raskeste terrengløyper, og som vanlig ble det oppnådd mange sterke tider på lørdagens løp. At det regnet en god del klarte ikke å ødelegge verken løpsfesten eller løpsfarten.

3 løp, 6 kohorter, 27 startpuljer, det var litt av en kabal arrangøren Modum FIK hadde lagt for at så mange som mulig skulle få løpt Furumomila også i år. Det var da også veldig mange fornøyde løpere som var takknemlige for den innsatsen arrangeren hadde lagt ned i forkant og la ned på løpsdagen.

Det ble ikke plass til like mange deltagere som vanlig, men løpsdagen var det likevel 749 startende deltagere i konkurranseklassene. Uken før hadde skolene løpt Furumomila, og løpsdagen var det også minimil for de yngste og turmarsj.

Kenneth Aasland og de øvrige arrangørene fikk mye ros etter dagans arrangement. (Foto: Christian Prestegård)

Her ser dere hva Kondis' representant på arenaen, Christian Prestegård, mente om arrangementet. Han fulgte det både fra sidelinja som fotograf og som deltager på 5 km der han vant aldersklassen.

Fra starten på første pulje på 10 km. (Foto: Christian Prestegård)

Kristine Eikrem Engeset og Erik Udø Pedersen vant 10 km

Kristine Eikrem Engeset fra IK Tjalve imponerte med å løpe på 34:46, bare 37 sekunder bak hennes norske årsbeste på gateløp. Det var ingen av konkurrentene i nærheten av å matche, men både junioren Margrethe Bergane fra Konnerud IL (36:40) og landslagsløper i orientering, Marianne Andersen fra Kristiansand Løpeklubb (36:50), løp på sterke tider. Margrethe løp i en sen pulje, etter at arrangøren hadde delt ut premier til de tre beste, men det ble selvsagt rettet opp etterpå.

Kristine Eikrem Engeset i veldig bra driv. (Foto: Christian Prestegård)

Marianne Andersen mot slutten av løpet, like blaut som alle andre, men o-løpere er jo vant med vann og søle, så det gikk greit. (Foto: Christian Prestegård)

Marthe Katrine Myhre så ut til å ha løpt inn til 3. plass, men det ble plassen utenfor pallen etter at senere startende Margrethe Bergane løp inn til 2. plass. (Foto: Christian Prestegård)

Guro Person løp inn til 5. plass ett sekund bak Marthe, men fra en senere startpulje. (Foto: Christian Prestegård)

Mette Ottesen Bergh ble nummer 7 totalt. (Foto: Christian Prestegård)

I herreklassen ble det litt jevnere, med Erik Udø Pedersen fra Ull/Kisa IL som vinner på 31:24. 26-åringen fra Kristiansand var 19 sekunder foran veteranen Ronny Losoa fra Sigdal Friidrettsklubb - en løper som alltid gjør det bra på de lokale løpene. Tredjeplassen gikk til Ådne Karlsen Bekkestad fra Mjøndalen på tiden 32:58.

Vi merker oss ellers at 13-åringen Sondre Strande Omland fra SK Vidar løp inn til 34:03 og 8. plass. Det er soleklar ny årsbeste i aldersklassen G12-13, og også bedre enn årsbeste for G14-15. Det er imponerende i ei terrengløype som er lett, men ikke helt flat - og det var stedvis noe vått. Tidligere i år satte han årsbeste i alderklassen på 5 km med 16:11.

Erik Udø Pedersen har tatt en solid ledelse etter en runde på friidrettsbanen og kneika opp mot terrengløypene. Mye tyder på at han roet ned senere - han skulle løpe NM terreng dagen etter (startet ikke) - men han var som ventet raskest på 10-kilometeren. (Foto: Christian Prestegård)

Ronny Losoa på raske ben i raske sko kom på 2. plass etter Erik Udø Pedersen (se toppbildet). Ronny var klart raskeste veteranløper. (Foto: Christian Prestegård)

Ådne_Karlsen_Bekkestad.jpgÅdne Karlsen Bekkestad løp inn til 3. plass. (Foto: Christian Prestegård)

Sondre_Strande_Omland.jpgSondre Strande Omland imponerte med årsbeste 10 km i aldersklassen til tross for terrengunderlag. (Foto: Christian Prestegård)

Med 25 løpere i hver pulje ble det god spredning allerede tidlig i løpet.  (Foto: Christian Prestegård)

Ingrid Folvik og Håkon Fleischer var raskest på 5 km

Ingrid Folvik vant kvinneklassen. (Foto: Per Gustafsson)

Tjalveløperen Ingrid Folvik vant 5 kilometeren 11 sekunder foran Emma Kirkeberg Mørk fra IF Hellas. Tidene deres ble 17:26 og 17:37. For tre år siden løp Ingrid finale på 1500 meter i U23-EM, men siden har vi ikke hørt så mye fra henne. Formen er åpenbart bra når hun slår en så sterk løper som Emma. Bak disse var det et langt sprang til Ada Hagli Lorentzen fra Gjelleråsen Ski som løp inn til 3. plass på 19:08.

I herre/gutteklassen vant 14 år gamle Håkon Fleischer fra Eiker-Kvikk på sterke 16:26. Håkon har løpt på 16:40 på Perseløpet tidligere i år, så dagens 5 km i terrenget var betydelig forbedring og bringer han opp på 5. plass på årsstatistikken for G14-15. Nærmest i Furumo-løypa fulgte veteranene Dag Skretteberg og arrangørklubbens Øyvind Wiger med 16:28 og 16:49.

På 11. plass finner vi en virkelig superveteranen, Kristen Aaby fra Sigdal FIK, som på 59-årsdagen løp på 17:49. Han hadde tenkt å løpe både 5 og 10 km, men hadde litt føling med en strekk i hamstrings. På arenaen fikk han forøvrig overrakt Kondis' gullsko som årets beste norske veteranløper (herrer) i 2019.

Mange bilder fra 5 km finner du i dette albumet (Foto: Per Gustafsson)

Bilde 2 av Nr 2 Skretteberg (624) og Nr 1 Fleischer (609). Foto Per Gustafsson.jpgVeteranen Dag Skretteberg tauer på unggutten Håkon Fleicher som ble for sterk i spurten. (Foto: Per Gustafsson)

Øyvind Wiger løp inn til 3. plass. (Foto: Per Gustafsson)

Kristen Aaby bak Emil Amundsen. De løp likt i mål på 17.49.jpgUngdom (G14-15) mot veteran her også. Emil Amundsen og Kriste  Aaby fikk samme tid.

Kristen Aaby har mottatt sin femte gullsko som årets beste mannlige veteranløper. Plakaten bak ser ut til å dreie seg om litt yngre løpere.  (Foto: Christian Prestegård)