Vignett-kondiskommentaren.jpg


«Vi får vel se litt til damene etter hvert, tenkte jeg.»

Jeg benket meg ned foran TV’n og var full av forventninger. Jeg var så fornøyd med at det i hele tatt ble sendt fra Hytteplanmila at jeg overså at kvaliteten på bildene var dårlige og at de som styrte kameraene innimellom virket som om de ikke var klar over at de var «på lufta» eller ikke. 

Før start ble det filmet litt tilfeldig i startområdet, og jeg satt og nistirret for å se om jeg så noen jeg kjente. Gleden og entusiasmen var stor de gangene det dukket opp noen jeg kjente eller visste om fra før. Jeg gledet meg til løpsstart og til spenningen skulle begynne. 

Starten gikk og fra start til mål fikk vi følge med på utviklingen i herreklassen. Det var stort. Her var det flere dyktige løpere med Jakob og Filip Ingebrigtsen som de største favorittene. 

Herreklassen fikk vi følge fra start til mål. Kanskje de har for få kamera til å fokusere på damene som kom lenger bak, tenkte jeg, men de hadde jo minst to kamera på stedet, så de burde jo klart det også. Jeg var selv så lykkelig over at TV2 sendte fra løpet at jeg manet meg selv til tålmodighet. Vi får vel se litt til damene etter hvert, tenkte jeg. Etter hvert reduserte jeg ambisjonene til å «høre om» hvordan det gikk med damene, men heller ikke her lyktes TV2 med formidlingen. 

Ikke en gang da de beste herreløperne var i mål fikk TV2 stilt opp et kamera som tok kvinneklassen i mål. Nei, for da skulle de intervjue Jacob og Filip. Intervjuer de helt klart burde kunne ventet med til de beste var i mål. Eller de kunne vist bilder fra målgang og lagt intervjustemmene oppå, og latt kommentator Kaggestad avbryte når viktige ting skjedde i målområdet. Det gjorde de ikke. Vi fikk ikke en gang høre hvordan det gikk med damene. For å få den informasjonen måtte vi inn på EQTiming og finne resultatene selv. 

Det skortet imidlertid ikke på gode resultater i kvinneklassen. På Kondis.no kunne vi lese:

«Beste kvinne ble Sigrid Jervell Våg på 32.52 foran Maria Wågan på 33.10. Med andre ord meget gode tider. Samrawit Mengsteab ble forrige helg svensk mester i terrengløp både på 4 km og 10 km. Hun tok ledelsen fra start av og ledet til halvveis. De norske kom sterkere etter hvert og passerte den eritreisk-svenske jenta etter 6 km og var klart foran i mål.»

Det var altså slik det hadde utviklet seg i teten på kvinneklassen. 

Jakob Ingebrigtsen løp inn til norsk rekord og årsbeste på 10 km gateløp i Europa. En utrolig bra prestasjon som fortjente stor oppmerksomhet. 

Synøve Brox satte verdensrekord i aldersklassen sin under Hytteplanmila. Det ble ikke nevnt i TV2s dekning overhode. 

Jeg kjente at min entusiasme for sendingen etter hvert avtok. Jeg sank mer sammen i sofaen, og fikk etter hvert et stort behov for å gjemme meg bak en pute. Jeg var flau på TV2s vegne. Hvordan går det an å gå høyt ut å proklamere at de skal dekke et slikt løp når de overser kvinneklassen fullstendig? 

Mediebransjen har gang på gang blitt presentert for forskning som viser at det generelt er en skeiv dekning i mediene i forhold til kjønn. Det er påvist at det er langt flere menn enn kvinner som brukes som kilder, og at sportsredaksjonene i større grad dekker mannsidretter enn kvinneidretter. Selv om statistikkene er klare er bevisstheten rundt dette likevel så åpenbar dårlig at redaksjonen presterer å gå så rett i fella som TV2 gjorde i denne sendingen. Det burde ikke vært mulig.

En annen ting jeg synes er rart er hvordan store fotballklubber klarer å knytte til seg mektige sponsorer når de er en klubb uten et eneste tilbud for jenter og kvinner. Hvilken nytte ser sponsorene i en slik diskriminerende omdømmebygging?

Dette er imidlertid en helt annen historie, men nok et eksempel på hvor kort vi har kommet her i landet med tanke på rettferdighet og likeverd. 
 

Marianne Røhme (55) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.