
Slik trente Thomas Alsgaard fettforbrenning mot langløp
– Det er svært effektivt å trene kroppen til å bruke fett som energikilde under lange løp, men det tærer også på grunnlaget, advarte Thomas Alsgaard under TV2s sending fra Vasaloppet første helga i mars.
Da Thomas Alsgaard gikk aktivt pleide han å trene på å gå langturer, gjerne med stor fart fra start, uten næring og kun med et drikkebelte med vann.
– Etter fra 14. dager til tre uker var kroppen vandt til å gå på lite næring. Da kunne jeg gå greit fram til rundt 2.20. Deretter kom den gjennkjennelige murringen av tomhet. Denne varte i rundt 10 minutter. Deretter var det som å skru på en bryter og jeg ble proppfull av energi. Jeg følte for å gå rykk etter rykk, sier Thomas Alsgaard, som synes det er ganske fasinerende hvordan kroppen fungerer.
Johan Kaggestad legger til at det ikke er tvil om at de løperne som skal lykkes i så lange løp som Vasaloppet, er de som er vandt til å gå mye på fettforbrenning før de bruker høyoktan som er karbohydratene.
– Og det må trenes opp, understreker Kaggestad.
Tren lavt og konkurrer høyt
I Kondis nr 2/16 har vi et større tema på kosthold og trening. Her omtales teorien om å trene på lav tilgjengelighet av karbohydrater og konkurrere på høy. Teorien ble først lansert i Danmark i 2005, og går på å trene når kroppen har lave karbohydratlagre, men å bygge opp karbohydratlagrene mot konkurranser.
I praksis kan dette gjøres f.eks. ved å trene på fastende mage om morgenen ved å legge inn en løpetur før frokost, eller ved å spise mye fett og lite karbohydrater før trening. Dette er imidlertid ikke noen lavkarbodiett. «Tren lavt og konkurrer høyt» innebærer kun periodevis lav karbohydrattilgang.
I temaet i bladutgaven beskrives ulilke varianter av denne formen for trening. En variant kan også være å trene hardt om kvelden og legge seg til å sove på fastende mage, for så å ta en treningstur før frokost neste morgen.
Kondis nr 2 sendes ut til medlemmene mot slutten av denne uka. Hvis du ikke er medlem, kan du motta bladet ved å melde deg inn her.
Dette skjer ved lav karbohydrattilgang
Når en trener med lav tilgjengelighet av karbohydrater og en intensitet på 60 prosent av VO2max, blir musklene tvunget til å gjøre flere tilpasninger. Det skjer endringer i cellenes kraftstasjoner, mitokondriene, der fettforbrenningen foregår. Cellene øker frigjøringen av lagret fett, og blir bedre til å bruke dette fettet som energikilde i stedet for glukose fra glykogenlagre i musklene.
I forsøk har man sett at forbruket av karbohydrater reduseres, og treningskapasiteten kan økes.
Støttes av nyere forskning
Også nyere forskning viser at de som trener kroppen til å bruke fett som energikilde, har en høyere fettforbrenning under trening enn de som ikke har trent opp denne egenskapen.