Kraftprovet i Trollhättan ble for noen år siden kåret til Sveriges beste løp av et løpertidsskrift. Ikke det største (har rundt 2000 deltakere), men få steder er det en så flott ramme omkring løpet. Det arrangeres som starten på byens årlige store sommerfest, Fallens dagar, Løpet kranses av publikum som om det var Tour de France. Og omgivelsene er fantastiske selv sett med norske briller. Fallens dager arrangeres i år for 60. gang og det er 34. utgaven av Kraftprovet.

Opp_bakken_klapping_A20G8766.jpg
Langs slusene: Her hjelper et entusiastisk publikum løperne opp den siste bratte kneika før det er 3 km med mer lettløpt terreng igjen til mål. (Foto: Kjell Vigestad)

Hovedløpet er 11,6 km og går opp og ned mellom sluser og båter på Göta kanal. Og det er nettopp det store fossefallet som har gitt navn til festen og til løpet. "Kraft" i Kraftprovet står både for at det er en kraftprøve med alle motbakkene og unnabakkene, men også at fossefallet har gitt elektrisk kraft til det svenske folket og store inntekter til byen.

Heidi_Pharo_siste_sving_AZ3T7658.jpg
Norsk andreplass: Heidi Pharo løp fort og sikret Norges beste plassering i fjor med en andreplass. (Foto: Kjell Vigestad)

Løpet er først og fremst et flott mosjonsløp for store og små, men også mange av verdens beste løpere har deltatt. Det har blitt norsk seier hele 17 ganger mot Sveriges 10, mens afrikanere har vunnet oftest. I fjor ble det en andreplass for damer til Heidi Pharo fra Bøler IF mens Tjalves Okubamichael Fissehatsion ble beste norske herre på femteplass.

Nytt på programmet er "Dubbelprovet". Da deltar man både i Slussprovet på 6 km, som starter kl. 14.40, og i selve Kraftprovet på 11,6 km, som starter kl. 16.10. En av de som prøver seg på dette er Jan Billy Aas fra Kråkstad. Hans facebook-venner får ganske sikkert glede av hans opplevelser i Trollhättan. Som vanlig er det en god del norske påmeldte, men det er rom for mange flere når det er så kort reisevei fra det meste av Østlandet.

Slussprovet_Kaerlekens_stig_oppover_svinger_A20G7964.jpg
På "kärlekens stig": Her er det ikke lett å avansere i feltet når det er over 1000 deltakere i hovedløpet, men desto mer spennende omgivelser for en tur med kjæresten. (Foto: Kjell Vigestad)

Knatte-start_A20G6694.jpg
Knatter: Det er flotte løp for barn fra nesten null år til 15 år, og Slussprovet på 6 km har ungdomsklasse 16-17 år. (Foto: Kjell Vigestad)

Fra Halden er det 14 mil og 24 mil fra Oslo til Trollhätten med motorveier stort sett hele veien. I det man passerer det store kjøpesenteret Torp og kjører over den flotte Uddevallabroen. Ta så av i første motorveikryss etter broa, kjør under motorveien og følg så godt merket vei (44) de siste fire milene til Trollhättan. Beregn 2 timer og 45 minutters kjøring fra Oslo i lovlig fart.

Det går også tog fra Oslo til Trollhättan, som normalt tar ca. 3 timer, men med buss for tog til Rygge i sommer blir reisetida lengre enn normalt.

Løpsprogram for Kraftprovet fredag 19. juli 2019

Løp Distanse Klasser Start
Knatteprovet    0,8 km Jenter/gutter 2 - 8 år  13.00
Miniprovet    1,8 km Jenter/gutter 8-9 år og 10-11 år  13.30
Miniprovet     2,6 km Jenter/gutter 12-13 og 14-15 år  14.00
Slussprovet     6,0 km Menn/kvinner og gutter/jenter 16-17  år   14.40
Kraftprovet   11,6 km Menn/kvinner og menn/kvinner 50+        16.10

Her er alle opplysninger du trenger

Når nettpåmeldingen for løpet er stengt (stenger onsdag), så er det fortsatt enkelt å etteranmelde seg på Älvhögsborg (se kartet). Der er det også dusj og garderober og oppbevaring av verdisaker mm. Det er etteranmelding inntil en time før start på hvert løp. Regn med litt kø siden det er lange tradisjoner for å melde seg på under startnummerutdelingen. Fra Älvhögsborg er det ca. 10 minutter å gå til start. Parkering er ved Folkets Park.


kraftprovet_11_6km_640.jpg 


Fossefallet_med_publik_paa_broa_.jpg
Utsikt fra broa: Dette fantastiske fossefallet kan du oppleve seks ganger per dag under Fallens Dagar. Da er det tusener som tar oppstilling på broa og andre utsiktspunkter for å se hvordan det var før fossen ble lagt i rør i 1910. (Foto: Fallens dagar)

Kondis.no-reportasje fra Kraftprovet i 2018
Les mer om Kraftprovet på Kondis sine samlesider.
 Der finner du det meste av reportasjer fra løpet i fjor og fra helt tilbake til 2004.

Kraftprovets nettside