Tekst: Bjørnar Eidsmo

Har du noen gang kjent på drømmen om å løpe et ultraløp? Lørdag 19. oktober var det mange som lot seg friste til å prøve dette for første gang. 

Det hele startet høsten for to år siden. Da tok Johannes Rummelhoff med seg noen venner i løpegruppa Sky Blazers til skogs. Planen var å runde Lillomarka. Slik gikk det. Ruta på opp under 50 km ledet til bortgjemte stier, fine koller og glitrende tjern. Turen ble gjentatt året etter. Slik vokste ideen frem om å arrangere en helt ny konkurranse.

- Denne runden gir en sabla fin naturopplevelse i nærmarka. Jeg tenkte dette kunne være et fint lavterskelløp og en god førstegangsultra, forteller løpsleder Johannes Rummelhoff. Han har selv løpt lange konkurranser i mange år, og stortrives i Lillomarka. 

Nå hadde også en annen motivasjon for å ta steget fra deltaker til arrangør. 
- Jeg ville se hvor bra vi kunne lage et løp som ikke kostet noe for deltakerne, sier Johannes. 

Dermed ble det satt igang dugnad for å bake boller og kaker. Spons av alkoholfritt øl og nykvernet kaffe ble fikset. Løypa ble merket med nedbrytbare bånd. 

Starten var satt til å gå kl 7 lørdag morgen. I forkant av løpsdagen regnet det i ett kjør. Mer nedbør var meldt. Ville det dukke opp noen? 

2_Arrangører_Langsetløkka (1280x773).jpg
LANGSETLØKKA: Arrangør Johannes Rummelhoff (i midten) og Rebekka Dunham (til venstre) delte ut håndskrevne startnummer til deltakerne. Foto: Remy Eik.

3_Prøvekaniner_start (1280x853).jpg
PRØVEKANINER: 49 deltakere stilte opp i eksperimentet klekket ut av Johannes Rummelhoff. Dette var sannsynligvis historiens første ultraløp innenfor Lillomarkas grenser. Foto: Remy Eik. 


Merittert løper gjorde comeback på ny distanse
En som trosset dørstokkmila var Sindre Buraas. Han er kjent for tidligere meritter på 5000 meter og i mange motbakkeløp. I det siste har du nok hørt han kommentere løp på TV. Konkurranser lengre enn 21 km har han aldri løpt. Før nå.

- Jeg liker litt ekstreme ting, ekspedisjoner og å være i skogen. I sommer gikk jeg langt og fikk erfaring med det. Løp som Lillomarka Rundt appellerer til meg, sier Sindre.

Denne sesongen har han ukentlig blitt med når gjengen fra Sky Blazers er ute og løper i marka. Han var også med å finpusse ruta til Lillomarka Rundt.

Jeg visste det kom til å bli slitsomt, men jeg var ikke redd for konkurranseaspektet. Planen var å ta det som en tur. Jeg avtalte med min løpevenn Patrick Stangbye å ikke løpe for hardt, sier Sindre.

Det våte stiene gjorde at han ikke fikk noe gratis. 
- Jeg er vant med respons i underlaget. Her var det  mangel på det. Det var sugende forhold, sier Sindre. 

Han er ikke redd for regn, løp forsiktig og hadde ingen fall. 
- Å beregne dybder i dammene har jeg blitt ganske god til. Det er sjelden jeg løper rundt dem. 

Han forteller også at den lange distansen gav han en helt ny erfaring. 
Frem til Nittedal gikk det greit. Da vi skulle oppover derfra var jeg allerede sliten. Senere kom kreftene tilbake. Dette gikk i bølgedaler. Et slikt spenn av oppturer og nedturer har jeg ikke opplevd tidligere i et løp. Det var en fin følelse, sier Sindre.

4_Tunnelsyn (1280x921).jpg
TUNNELSYN: I den første timen av løpet var det mørkt. Foto: Remy Eik.


Kollehopping
Løypa tok deg først over Kampen, Grytlihøgda og Barlindåsen. I mørket var det noe vanskelig å se de blå merkene. Dermed var det enkelte som løp helt andre steder et stykke, men de dukket opp igjen etterhvert. 

Før stigningen til Sinober serverte Molly Bazilchuk og Audun Bugge deg gjærbakst og nykvernet kaffe. Den gode ettersmaken fra kaffen kunne du kjenne helt til mål. Fra Sinober bar det ned til Nittedal. Deretter dreide kursen sørover, og opp til Lillomarkas høyeste punkt Brennberget. 

Etter Høyfjellet stanget du i et sprengningsomåde ved Bjønndalen bruk. Ruta tok deg da til et sjarmerende sidespor i tett skog utenfor sti. Om du kom deg helskinnet ned fra Røverkollen til Steinbruvann tok Christel Blunck og Felipe Hefler deg imot med nydelig sitronkake og alkoholfritt øl. 

Neste etappe mot Aluntjern kunne by på masse stimoro og dammer dype nok for svømming om du valgte en utsatt linje. 

Siste matstasjon var plassert nær Isdammen ved Årvollåsen. Der var det tarp med ly for regnet, musikk, mer kaker og en heiagjeng som laget stemning. Sindre og Patrick tok seg en kort pause da de kom til denne oasen. O-løperne Audun Amundal og Eirik Janson Haverstad var da på vei ned fra Årvollåsen 1-1,5 km unna. Dette hadde de to i teten ingen anelse om. 

For å redusere risikoen for å bli tatt igjen satte Sindre og Patrick likevel avgårde etter et par minutter. Forbi Trollvann, da det var rundt tre km igjen, fikk Sindre en luke til Patrick. Forspranget holdt han inn til mål tilbake på Langsetløkka. Sindres vinnertid i ultradebuten ble 4 timer og 52 minutter. Patrick Stangbye var ett minutt bak. Audun Amundal tok 3. plassen på tiden 5:04.

Sindre røper at han har planer om å delta på flere stiløp neste sesong. 
- Jeg sikler på The Sierra-Zinal i Sveits. Ellers frister Skåla Opp, Marathon Mont Blanc, Nordmarkstravern, kanskje Xreid og så klart gjentakelse av Lillomarka Rundt. Men det er mye som må på plass for å få alt dette til, sier Sindre. 

5_Vpte_karer_Sindre_Patrick (1280x960).jpg
TO VÅTE KARER: Sindre og Patrick unner seg en rast på siste matstasjon. Foto: Remy Eik. 


Oppmuntring underveis gav et løft
En av de andre som løp ultraløp for første gang var Marianne Bakken.  
- Å klare nye distanser gir en utrolig mestringsfølelse. Jeg er egentlig en orienteringsløper, men har lenge hatt lyst til å prøve ultraløp. Lillomarka Rundt så ut som en flott tur med spennende terreng, sier Marianne om sin motivasjon for å delta.

Hun kavet litt i begynnelsen på grunn av alt vannet på stiene. 
- Løpet var tøft. Det ble litt bading underveis. Jeg var uti en bekk et sted på alle fire, forteller hun.

Etterhvert kom hun inn i en god flyt. 
- Det var alltid en ny kolle, eller et nytt sted jeg kunne motivere meg til å passere. 

Matstasjonen etter 30 km syns hun var spesielt fin å komme til. 
- Boller og oppmuntring der gav meg ny energi. I tillegg visste jeg at hver meter derfra kom til å være distansepers. Det var veldig motiverende.

Tilbake på Langsetløkka var det dessuten noen som ventet på henne. 
- Det var veldig stort å møte mannen min i mål og føle at jeg hadde hadde overgått meg selv. Jeg er glad jeg ble med. Det var gøy å løpe så langt og det gav mersmak, sier Marianne. 

6_Marianne_Bakken (1280x923).jpg
KLAR FOR BOLLE: Marianne Bakken ankommer matstasjonen på Isdammen. Foto: Remy Eik.


Beste kvinne likte løypa godt
Inger Aaberg har hatt en god sesong med pallplasseringer på både Dobbeltravern, Popup Lillo Trail og Ivar Formoes Minneløp. Hun syns stemningen var skikkelig god under Lillomarka Rundt. 
- Verden hadde vært et bedre sted hvis alle løp hadde hatt sitronkake, øl, kaffe og så hyggelige folk på matstasjonene, sier Inger. 

Hun løp sammen med noen nesten hele løpet.
- Det har jeg ikke pleid å gjøre, men det var hyggelig. Løypa var dessuten fin og variert med noen skikkelige perler. Forholdene var våte, men det gjorde ingenting for min del, oppsummerer hun.

Vinnertiden hennes ble 5 timer og 52 minutter. Erika Wollner kom på 2. plass med tiden 6:21, ett minutt før Henriette Lund på 3. plass. 

7_Inger_Aaberg (1280x853).jpg
BESTE KVINNE: Inger Aaberg mestret glatte og tekniske stier meget godt. Foto: Remy Eik.


Imponert og takknemlig løpsleder
Som arrangør så Johannes at uten en hel bråte med gode hjelpere så hadde han ikke kommet noen vei. 
- Jeg er så heldig å ha veldig mange rundt meg som vil hjelpe. Det var helt uvurderlig, sier han.

En av de frivillige fra Sky Blazers var Remy Eik.
- Vi hadde en nydelig camp ved Isdammen, til tross for at vi måtte vasse i gjørme hele dagen. Enkelte løpere sa at å komme til oss var som å komme til en fest. Et par gutter synes det var svært tungt å måtte forlate campen da de der hadde både tak over hodet, bananbrød og seigmenn tilgjengelig. Vi fikk de i gang igjen og puffa de opp kneika før Grefsenkollen, sier Remy. 

Johannes mener forholdene var ekstremt krevende. 
Stien var på sitt tyngste på lørdag, men alle kom til mål med et smil. Naturnærværet og mestringsfølelsen til alle som løp ga meg den største løpsopplevelsen jeg noen gang har hatt. Og jeg er utrolig imponert over at 47 av 49 deltagere kom hele veien rundt Lillomarka, sier Johannes.


Fakta om Lillomarka Rundt 2019

  • Prøveløp på blåsti og umerket sti i Lillomarka
  • Start og mål på Langsettløkka på Kjelsås i Oslo
  • Gratis deltakelse
  • Ruta er innom kollene Kampen, Grytliåsen, Barlindåsen, Brennberget, Røverkollen, Årvollåsen og Grefsenkollen
  • Distanse: 47 km
  • Stigning: 1600 meter
  • Deltakere: 49
  • Arrangør: Løpegruppa Sky Blazers 
  • Løpsleder: Johannes Rummelhoff 


Resultater fra Lillomarka Rundt 2019:

Menn Kvinner Startnr   Navn Tid
1   43   Sindre Buraas 4:52
2   3   Patrick Stangbye 4:53
3   48   Audun Amundal 5:04
4   5   Eirik Jansson Haverstad 5:06
5   31   Are Fetveit 5:43
6   11   Bjørnar Eidsmo 5:47
7   39   Erik Bengtsson 5:47
  1 46   Inger Aaberg 5:52
8   18   Thomas Bang 5:53
9   4   Fredrik Smith 5:56
10   27   Morten Kampli 6:03
11   21   Øivind Christian Thuen 6:11
12   29   Ruben Hollund Espeland 6:11
13   33   Martin Sivertsen Adams 6:11
14   8   Bård Edvardsen 6:15
  2 24   Erika Wollner 6:21
  3 9   Henriette Lund 6:22
15   40   Jørgen Wilthil 6:22
16   2   Jens Arne Morken 6:32
17   10   Ole-Andreas Kavli 6:32
18   22   Florian Kühn 6:32
19   7   Tim Dunham 6:34
20   14   Tom Kuyken 6:34
21   16   Lars Jonas Narvhus 6:34
22   44   Sindri Torkelsson 6:34
23   38   Øyvind Sævig 6:51
24   34   Lars M Aurtande 6:55
25   6   Tom Johannessen 7:07
26   15   Finn-Eirik Johansen 7:13
  4 47   Lina Broström 7:13
27   30   Niels Henrik Bech 7:39
28   20   Sondre Lauvrak 7:43
29   19   Birger Bratli 7:47
30   26   Eirik Eriksen 7:50
31   35   Stein Ove Jensen 7:50
32   41   Jonas Jansson 7:50
  5 42   Malin Vestli 7:50
  6 28   Marianne Hollund Espeland 8:13
  7 37   Marianne Bakken 8:23
  8 1   Marie Øvstebø 8:32
33   12   Kjetil Aare Haugland 8:32
  9 17   Linn Aanesland 8:32
  10 25   Ida Mari Bueide 8:48
34   51   Tyler 9:00:
35   50   Leander Friisenfeldt 9:21
36   23   Jone Malmanger 10:12
  11 49   Kamilla Hesselberg-Meyer 10:12
-   13   Endre Sævig DNF
-   36   Jørgen Gromstad DNF


20_Pallen_herrer (1280x856).jpg
PALLEN HERRER: Fra venstre: Audun Amundal (3), Sindre Buraas (1) og Patrick Stangbye (2). Foto: Audun Bugge.

Flere bilder i bildekarusellen øverst