61 er så langt påmeldt den 16. utgaven av Rallarvegsløpet. Vanligvis blir forfallet større enn eventuelle etteranmeldte så antall fullførende vil nok bli en god del lavere. 

Mens det ofte har vært mange og lange snøfonner å forsere på den 54 km lange førsteetappen, blir det i år snøfritt eller så godt som snøfritt. Den varme sommeren har fått snøen som falt sist vinter til å smelte tidligere enn normalt. Både Yr og Storm melder i skrivende stund om oppholdsvær, behagelige temperaturer og vestavind, noe som stort sett betyr medvind når det skal løpes fra fjordnivå på Vestlandet og østover over fjellet til Haugastøl. 

Det er også påmeldt en rekke løpere som helt sikkert vil utnytte de forventa gode forholda til å løpe fort. I kvinneklassen må Gloria Vinstedt, som har vunnet løpet tre ganger før, finne seg i å være en av favorittene. Fjorårsvinner Nicoline Baartvedt har meldt forfall, men flere andre kan gi Gloria god kamp, og den kanskje sterkeste utfordreren er Julia Aspesletten som vant 31 kilometeren i Ecotrail Oslo nå i vår. 

På herresida stiller fjorårsvinner Håkon Urdal som trolig er i enda bedre form i år enn i fjor. Men bredden i toppen ser ut til å bli høyere enn i fjor, og Urdal vil nok få tøff kamp fra Erik Bergersen som har løpt 100 km på 7.17.59 og som også har en tidligere andreplass fra Rallarvegsløpet. Vi skal heller ikke glømme Ørjan Lunde som kan skilte med en 12. plass fra London Marathon da han løp  på 2.20.21 i 2007. Han har også så sterke tider som 29.33,08 på 10 000 m og 14.12,35 på 5000 m. I fjor gjorde han comeback etter ca. 10 år borte fra løpinga, og han fullførte førsteetappen av Rallarvegsløpet. I år er han atskillig bedre trent og vil nok løpe ganske mye fortere. 

Men et kjennetegn ved Rallarvegsløpet er at mye kan skje underveis, og at det ofte dukker opp noen som overrasker. For de aller fleste handler det imidlertid mest om å fullføre de 81 krevende kilometerne. Løypa starter på havnivå i Flåm, og en skal opp til 1343 moh før det går slakt nedover til Haugastøl som ligger på knappe 1000 moh. Førsteetappen med sine 54 km og mye motbakke er den klart tyngste, men andreetappen på 27 km krever også sitt når en stiller til start på slitne bein. 

Bilderesultat for rallarvegsløpet kondisAndreetappen går fra Finse 1222 og Finse stasjon med Finsevatn på høyre hand. (Foto: Espen Ringom) 

Rallar2.jpg
Rallarvegsløpet følger, som navnet indikerer, den over 100 år gamle Rallarvegen. (Foto: Espen Ringom)


Det er aldri langt til nærmeste bekk, elv eller vatn når en løper Rallarvegen. (Foto: Tron Krosshaug)

12_Adele-gruppa_IMG_2912.jpg
I år har den varme sommeren frarøvet løperne opplevelser som denne. (Foto: Runar Gilberg)

loper_i_orange.jpg
Dette er nok et mye mer sannsynlig senario når Rallarvegsløpet arrangeres for 16. gang. (Foto: Espen Ringom) 


Kondis.nos samleside for Rallarvegsløpet 

Rallarvegsløpets heimeside