Olav Lundanes var den store forhåndsfavoritten på dagens langdistansen i O-VM fra Mørk golfbane i Spydeberg, men han ble utfordret av årets komet i norsk orientering, junioren Kasper Fosser. På et tidlig startnummer leverte Kasper Fosser et solid løp uten noen store feil og kunne etter målgang innta lederstolen, Her ble han sittende helt til sist startende Olav Lundanes kom til mål. 

Kasper_Fosser_spurt.jpg
Kasper Fosser fra Heming spurter mor mål til suverent beste tid så langt i løpet.

Underveis i løpet var det en tett kamp mellom Lundanes og Fosser, som Fosser ledet den første halvdelen av løpet. På det 11. strekket, som var 3,5 km i liuftlinje valgte Fosser et rundt veivalg på sti og vei, mens Lundanes løp mer rett på, men tapte litt til Fosser på dette. På den 15. posten av 26 i den 16,6 kilometer lange løypa tok Lundanes over ledelsen fra Fosser. Herfra og inn var Lundanes i førersetet og kunne til slutt løpe inn til seier og sitt 4. VM gull på rad på langdistansen. Lundanes vant 1,39 min foran Fosser med Daniel Hubmann, Sveits på 3. plass 2,58 min bak Lundanes. Magne Dæhli ble nr. 6, 5,28 min bak, mens Jon Aukrust Osmoen, ble nr 22, 13,06 min bak.

OlavLundanes02.jpg
Olav Lundnes inn til sitt fjerde VM-gull på langdistanse.

- Nå er jeg ekstremt glad! Et veldig bra løp i skogen. Det ble mer vei- og golfbaneløping enn jeg hadde ventet, men jeg mestret også det. Jeg tapte litt på veivalgene på langstrekkene, spesielt til 11. post, men resten av løpet er jeg veldig fornøyd med, sa Olav Lundanes etter løpet.

- Uansett hvordan dette ender, er jeg veldig fornøyd i dag. Jeg har gjort det jeg har kunnet. Jeg håper det holder til medalje, naturligvis. Det hadde vært helt ubeskrivelig, fortalte Kasper Fosser mens han ventet på Lundanes.

OlavLundanes.jpg

WOC 2019

Resultater

Men, 16 630 m:
1) Olav Lundanes, Norway, 1.30.09,
2) Kasper Fosser, Norway, 1.31.48,
3) Daniel Hubmann, Switzerland, 1.33.07,
4) Matthias Kyburz, Switzerland, 1.33.10,
5) Ruslan Glibov, Ukraine, 1.33.24,
6) Magne Daehli, Norway, 1.35.37,
7) Vojtech Kral, Czech Republic, 1.36.03,
8) Albin Ridefelt, Sweden, 1.36.11,
9) Gernot Ymsen, Austria, 1.36.22,
10) Frederic Tranchand, France, 1.36.28,
----------------------------
22) Jon Aukrust Osmoen, Norway, 1.43.15.
 

Kasper_Fosser.jpg

MagneDahli.jpg

 Utrolig kjedelig! Jeg har sett sånn fram til denne dagen så lenge... Jeg syntes det gikk bra i starten og hadde bra flyt. Men etter hvert skjærte det seg. Feil veivalg, jeg mistet en linse på 10. post og slet litt med å lese kartet, og så snublet jeg og slo kneet. Bare tullball, og utrolig kjedelig, sa Dæhli.

JonAukustOsmoen.jpg

- En tung affære. Jeg håpet at det skulle løsne i løpet av den lange distansen. Men i dag var det aldri noen saft i beina, snarere en tynn suppe. Løypa skulle ha passet meg bra. Og teknisk gikk det greit, men det gikk jo sakte, sa Osmoen.