Det første Sahara Marathon ble arrangert i februar 2001. I underkant av 100 deltakere løp fra flykningleiren Smara til El Ayoun, dvs. i motsatt retning av dagens trasé. De fleste løperne kom til noe ukjent og helt nytt, og helt sikkert mer fjernt enn i dag. Den gang fantes det ingen muligheter for telefoner, hverken fasttelefoner eller mobil i ørkenen.

Det var et år med store forventninger for Saharawiene. En spesialutsending fra FN, USAs tidligere finansminister James Baker, en politiker og jurist som skulle være autoritativ nok til å gi håp for en løsning av konflikten med en autonomiplan som ville ha føre til folkeavstemning. Vi trodde alle at i løpet av 5, maks 10 år, ville alt blitt avgjort slik at Saharawienes kunne komme hjem til Vest-Sahara

Men i stedet for en løsning i 2003, ble alle disse planene avvist av Marokko, som ikke ville godta en folkeavstemning med uavhengighet som et alternativ. Halve befolkningen fra Vest-Sahara har nå vært flykninger i over 40 år.

17 år har gått siden det første Sahara Marathon, og håpet flykningene hadde den gang er blitt vendt til frykt for å bli glemt av verdenssamfunnet.

Sahara Marathon skaper oppmerksomhet for Vest-Saharas sak i hele verden, som er viktig for at konflikten kan løses. Norge har vært representert med løpere de fleste år siden 2005.

Vil du løpe med oss i februar neste år?

Her er oppdatert informasjon og estimerte flytider fra Madrid

Samleside på kondis.no
 

Skandinavisk kontakt:

Oddvar Røsten
e-post: 
norwaymarathon@gmail.com(fjern)

Scandnavian contact in
SaharaMarathon Project
http://www.saharamarathon.org/