Sahara Marathon arrangeres for 18. gang.

Ørkenløpet går mellom tre flyktningleirer inne i Algerie. Sahara Marathon er en internasjonal begivenhet der løpere fra fem verdensdeler løper i solidaritet med den saharawiske befolkningen fra Vest-Sahara , landet som er okkupert av Marokko.

 

Norge deltar med 2 løpere. Hele 10 løpere representerer Skandinavia.

Sahara_begge_640.jpg
F.v. Ragnhild Audestad og Ingrid Sameien har løpt sammen i mange løp. Foto: Privat.

Ragnhild Audestad har de siste årene gjennomført cirka 20 maraton i tillegg til 30 ultraløp. Alt fra 45 km til 502 km. Det lengste var i forbindelse med et 6 dagers løp i Ungarn mai 2017. Her hjemme løper hun for Romerike ultraløperklubb.

Ragnhild kombinerer gjerne løp sammen med å besøke eksotiske steder. Blant annet har hun løpt maraton på Færøyene, Grønland, Reykjavik, Myanmar, Spitsbergen, Chicago og i Beirut. I denne sammenhengen skal Sahara Maraton ha vært på ønskelista i flere år. I tillegg til selve løpet bidrar vi til å sette søkelys på situasjonen i området og flyktningene i Tindouf, sier Ragnhild Audestad til kondis.no.

Ultraløperen Ingrid Sameien er ikke medlem av noen klubb.  Hun har løpt to halvmaraton, det siste i Beirut 2017. Hennes første lange løp var 12 timers på Bislett 2015. Likt med Ragnhild har Ingrid også løpt 6 dagersløp i Ungarn. Det gjorde Ingrid både i 2016 og 2017. I fjor løp hun sammen med Ragnhild og klarte 417 km på 6 dager. 

Hun synes det er spennende med løp utenom det vanlige. Og når Ragnhild spør om jeg skal være med,  svarer jeg stort sett ja, sier Ingrid til kondis.no.


Fredrikstad-Maraton2015-Ragnhild-Audestad_640.jpgRagnhild Audesstad i Fredrikstad Maraton 2015. Hun løper for Romerike Ultraløperklubb. Her vinner hun klasse 50-54 år på 4.15.15. Foto: Bjørn Hytjanstorp


Arrangementet
Rundt 500 løpere fra 5 verdensdeler og 25 land vil delta i et av de mest prestisjefylte solidaritetsløpene i verden. Distansene er maraton, halvmaraton, 10 km og 5 km. Chartret fly er satt opp fra flere byer i Europa. Noen av de svenske deltakerne har booket fly privat, 7 skandinaver har booket charter fra Madrid.

Blant annet er f. eks. Kina, USA, Argentina, Croacia, Kypros representert. Løpere betaler 950 euro for en komplett pakke der charterreise fra Madrid, startnummer, mat, losji, utflukter og alt inkludert. Det er 4 distanser (42, 21, 10 og 5) km og et barneløp. Arrangementet er organisert av frivillige, de fleste av dem saharwier, spanioler og italienere.
 

42km42years580x444pix.jpg
Denne utgaven av Sahara marathon kommer i det 42. året hjemlandet er okkupert av Marokko. I dag passerer løperne et hint fra okkupasjonshistorien for hver km. Ett for hvert år Vest-sahara har vært okkupert. 42 år – 42 km.


Humanitært prosjekt

Norge har vært godt representert mange ganger tidligere. I 2008 var det hele 14 norske med.

Solidaritetsløpets er til støtte for det saharawiske folket i eksil og gir støtte til sosiale prosjekter, en handling som virkelig teller. Bygging av sportsanlegg, levering av medisiner, skolemateriell, samt opplæringsplaner for lokale utøvere er noen av prosjektene som er gjennomført for flyktningene. Kontakten saharawiene opplever med deltakere fra hele kloden utgjør kanskje den største forskjellen.

For tiden arbeider vi fremdeles med idrettsutøveres treningsprogram, på skoler, i solidaritetsprosjekter og et program for at saharawiske utøvere kan å delta i internasjonale konkurranser utenfor leirene.

Årets prosjekt er å samle idrettsbøker, uansett språk til et nytt bibliotek.


SaharaMarathon_Cameler_2017_640.jpg
Kameler er et alminnelig transport og husdyr hos de nomadiske saharawiene.

Faktisk kan med se løpet Live HD!! Sahara Marathon live stream 2018.
Det er gratis overføring, men det kreves registrering og kredittkortnummer.

--------------------------------------------------------------------------

WATCH LIVE HERE @>> http://tvtopc.online/marathontv/

--------------------------------------------------------------------------
Monday February 26th, 2018
Tindouf, Algeria

sandstorm_640.jpg
I dag er det meldt vind, jamfør varsel for to dager siden. La oss håpe det at det ikke blir slik en fotograf så løpet i 2005. Foto: Sahara Marathon

portalen_regnbue.jpgHer er målportalen under oppføring for noen dager siden. Vind, sol, faktisk såpass yr at regnbuen kompletterer himmelen. Foto: Sahara Marathon.
 

Reportasje med resultater og bilder kommer senere i uken.

Arrangementet i Sahara blir fulgt av tv-kanalen Telemadrid og annen presse.

Bli med gjennom løpetraséen til SaharaMarathon på Vimeo ( ca. 3 min).

Video om løpet

Mer info om løpet

Samleside for Sahara Marathonwww.kondis.no 


Skandinavisk kontakt:

Oddvar Røsten
SaharaMarathon Prosjekt
e-post: norwaymarathon@gmail.com. 

Hjemmesiden: http://www.saharamarathon.org