Fra starten på maraton. (Arrangørfoto)

Dermed ble det en skår i gleden for de mange som noterte seg for gode tider og  som virkelig koste seg i den lettløpte løypa langs Mjøsa og gjennom sentrum. Om det er en direkte feilmåling eller at traséen ble endret etter kontrollmålingen, skal være usagt før en grundigere evaluering er foretatt. Faktum er at «alle» fikk 1 km for kort løype på sine GPS-klokker - merkelig nok både på halv og hel maraton.

Selvsagt er det viktig at løypene holder hva de lover, spesielt når arrangøren selv reklamerer med en rekordrask løype, men løpere flest tok løypebommerten med et smil denne helt fortreffelige dagen for et comeback for et maraton i idrettsbyen Hamar.

Den suveren vinneren av maraton, Fredrik Granviken fra Klæbu Løpeklubb, taklet arrangørtabben på sin profesjonelle måte med å løpe startsløyfa på 1 km en gang til slik at han fikk den «varen han hadde bestilt». Surt å kjempe for å komme under 2:30-grensa og greie det med to minutter og ikke få løpet godkjent, men trøsten får være at hadde løypa vært 42 195 m så hadde det nok blitt et drøyt minutt over limiten. Nærmest trønderen avgjorde Håkon Urdal fra Team Sportsmanden duellen med Ottar Grønvold med et halvt minutt og fikk notert 2:36:18.

Vinner_Espern.jpgMaratonvinner Fredrik Granviken ved vending ved Espern lengst øst i løypa. (Foto: Hamar IL)

Kvinnepallen på det første maratonløpet i Hamarområdet på nesten 30 år, ble besatt av tre lokale løpere. Marthe Kristine Hafsahl Karset ledet fra start til mål som ble passert på 3:07:06, mens Esther Innselset avsluttet sterkest og noterte seg for 3:10:31. Kristin Vardebakken tok 3. plassen med klar margin.

Seierpallen på maraton for herrer strategisk plassert på Stortorvet på Hamar (fra v.)  toer Håkon Urdal, ener Fredrik Granviken og treer Ottar Grønvold.

Kampen om seieren på halvmaraton stod lenge mellom fire mann, og også her var det tre lokale gutter som toppet. Den Hamarbosatte Mosvik-løperen Ola Korbøl tok det siste stikket på 1.12:33, fulgt av Thor Emil Kvernevik, Vang Skiløperforenig og Magnus Rognstad Neby, Hamar IL som ble henholdsvis 3 og 6 sekunder bak.

I kvinneklassen var det Randi Hernes Tvilde, Varegg Fleridrett som vant på 1:29:29 og fikk med seg Marit Ann Laulo, Equinor BIL og Kjersti Holum-Jakobsen, Moelven IL på pallen.

På 10 km var det imidlertid ingen tvil om løypa var lang nok. Bjørn Ivar Nilsen, SK Vidar løp inn på 33:23 og var 25 sekunder raskere enn skilangløperen Magnus Vesterheim som løper for Mosvik IL. Bård Eskil Bjørndalen, Oppstad IL ble beste lokale løper da han vant kampen om 3. plassen i pulja bak som fikk noen meter ekstra på kjøpet etter en selvforskyldt feilløping.

Silje Eklund, Skreia IL /Totenåsen Løp var suveren vinner på mila for kvinner med 37:56 der Tone Brodshaug sørget for dobbelt Totenåsen på toppen med 41:39. Kristine Slokvik ble 3. beste kvinne vel minuttet bak.

Vending_ved_Mjoesa.jpgIdyll langs Mjøsa ved vending lengst vest på hver runde. Foto: Remi Laakso

Undertegnede koste seg gjennom samtlige tre runder på Hamar søndag, og kan gå god for at løypa er lettløpt med ca. 150 høydemeter totalt på de tre rundene. Med Stortorvet som arena har H3 løftet arrangementet - i dobbelt forstand - opp fra Koigen og har fått den perfekte rammen for start- og målområdet med kulturhuset og en naturlig «stadion» rundt torvet. Her vil det ikke være noe problem å arrangere for langt flere enn de ca. 300 løperne som tok del i den andre utgaven av H3 Hamar Hoka Maraton. Helt eksakt var det 289 som fullførte i år, mot 172 i premieren i fjor. Bare fire brøt på de tre distansene til sammen som hadde henholdsvis 53, 121 og 115 fullførende.