Den klareste norske medaljekandidaten - for ikke å si gullkandidaten - er Jakob Ingebrigtsen. Han løp klart fra sine eldre konkurrenter i fjor, bare 16 år gammel. Fremdeles er han av de yngste i U20-klassen, men siden fjor har Jakob fått masse rutine fra både junior-EM og senior-VM. Er han i nærheten av den formen han hadde inne i sommer, skal det mye til om noen klarer å henge med han i den 6,28 km lange løypa. 

Om ikke Thomas Jefferson Byrkjeland hadde meldt forfall, ville Norge også hatt gode medaljesjanser i lagkonkurransen. Kanskje kan de norske juniorguttene klare det likevel. Simen Halle Haugen viste styrke da han ble nordisk mester for en måned siden. Også de to andre på laget, Fredrik Sandvik og Håkon Stavik, har vist god form i det siste, så det er lov å håpe på et godt norsk lagresultat. 

Det er det også i seniorklassen for menn som er den andre klassen der Norge stiller med lag. Med sykdomsforfallet til Filip Ingebrigtsen er laget antakelig noe svekka - sjøl om nok 10,18 km ville vært i lengste laget for 1500 m-spesialisten. Filips bror, Henrik Ingebrigtsen, gjør comeback etter hamstringsskaden som han ble operert for i juni. Med bare to-tre måneder med skikkelig løpetrening vil det være imponerende hvis han klarer å henge med teten.

Feltet er meget sterkt og blir trolig leda an av tyrkerne som stiller med hele fire løpere som er henta inn fra Kenya. En av dem er Kaan Kigen Özbilen som hadde europerekorden på maraton, på 2.06.10, før Sondre Nordstad Moen sist helg forbedra den til 2.05.48. Svenskene stiller med sin nordiske mester, Napoleon Solomon, som også vant Warandeloop i Nederland - før den tyske favoritten Richard Ringer. I tillegg til Tyrkia stilller mange land som f.ek. England og Spania med gode lag, og det skal mye til for at Norge kan være med å kjempe om lagmedalje i seniorklassen. Men det blir spennende å se hvor høyt oppe Eivind Øygard, Marius Vedvik, Ferdinand Kvan Edman og Tom Erling Kårbø kan bringe seg sjøl og laget. 

I kvinner senior er Karoline Bjerkeli Grøvdal en klar medaljekandidat, sjøl om hun også møter sterke afrikanske løpere i tyrkisk drakt. Yasemin Can vant i fjor og er storfavoritt også i år, sjøl om hun ikke har vært fullt så god i år som i fjor. Men som oftest løper Can bedre i terrenget enn på bane. Meryem Akdag som ble nummer to i fjor, stiller også i år, og det er først og fremst disse to Karoline må klare å følge dersom hun skal forbedre bronsen hun har klart i de to siste mesterskapene. Men hun må også kjempe med en hel rekke andre sterke løpere, som f.eks. svenske Meraf Bahta og irske Fionnuala McCormack. Sistnevnte har deltatt i hele 15 terreng-EM og vunnet to gullmedaljer. 

Norge stiller ikke med løpere i verken kvinner U20 eller i noen av U23-klassene. Karoline Bjerkeli Grøvdal er eneste norske kvinnelige deltaker. I andre idretter, som f.eks. langrenn eller skiskyting, så ville det nok fort blitt snakk om diskriminering hvis Norge tok ut 11 mann og 1 kvinne til et mesterskap. Problemet er imidlertid ikke at Norge sender for mange menn, men for få kvinner. Til sammenligning har Sverige tatt ut 19 løpere (11 menn og 8 kvinner) mens Danmark har en tropp på hele 36 løpere (19 menn og 17 kvinner). 

Nytt av året er også en miksstafett over 4 x 1,5 km med to menn og to kvinner på hvert lag. Her stiller både Sverige og Danmark lag. I de ordinære lagkonkurransene er det de tre beste fra hver nasjon som teller. Tidligere var det fire tellende, og tallet er satt ned for å få flere nasjoner til å stille lag. 

EM terrengløp sendes direkte på NRK2 og NRK1. De som vil ha med seg alle øvelsene, kan også følge med på nett-TV hos NRK eller Det europeiske friidrettsforbundet. 

Tidsskjema for EM terrengløp
9.00 - U20 kvinner
9.25 - U20 menn
9.55 - U23 kvinner
10.35 - U23 menn
11.15 - Senior kvinner
11.55 - Senior menn
13.10 - Miksstafett


Norges lag

Menn senior (10180 meter)

Ferdinand Kvan Edman, IF Sturla
Henrik Ingebrigtsen, Sandnes IL
Tom Erling Kårbø, Stord IL
Eivind Øygard, Jølster IL
Marius Vedvik, IL Gular
Filip Ingebrigtsen, Sandnes IL (forfall pga. forkjølelse)

Menn U20 (6280 meter)
Simen Halle Haugen, IL Runar
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL
Fredrik Sandvik, Askim IF
Håkon Stavik, Ålesund FIK
Thomas Jefferson Byrkjeland, IK Tjalve (forfall)

Kvinner senior (8230 meter)
Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve

Mesterskapets heimeside


Kondis-reportasjer fra EM terrengløp i fjor
Jakob Ingebrigtsen ga alt og løp i mål i ørska - som EM-vinner
EM: Dobbeltseier til tyrkiske kenyanere - Sondre N. Moen nr. 13
EM terrengløp: Bronse til Karoline B. Grøvdal da hun var beste europeer
Flott 12. plass til Stine Wangberg i EM i terrengløp på Sicilia

Karoline_Groevdal_i_maal_som_nr3_A20G6442.jpgKaroline Bjerkeli Grøvdal kunne juble for bronse under EM terrengløp i fjor. Kan hun klare det samme - eller noe enda bedre - i år? (Foto: Kjell Vigestad)