Alle bildene i bildekarusellen er tilsendt fra arrangøren.  

Tidenes første Brekkeløypa Ultra ble arrangert i Knarvik lørdag 12. oktober.
Brekkeløypa Ultra er et ultraløp etter Backyard-prinsippet, dvs at man starter på en ny runde - vanligvis 6,7-6,8 km - hver time, slik at man etter 12 runder/timer har løpt 50 miles (81 km). Løper man fort får man lang pause, løper man saktere får man kortere pause, og løper man så sakte at man ikke rekker neste start er man ute av løpet. 

De fleste norske Backyardløpene i Norge - se ultraløpslista her - stopper etter 12 runder, og da er det tiden på siste runde som avgjør hvem som vinner, men noen kårer også vinner på beste tid totalt. De "ekte" backyardløpene er såkalte Last Man Standing-løp, da holder man på helt til bare en løper er igjen, og da kan det vare i både 24 og 48 timer.

IMG_0772 (1280x865).jpg
Klart for start på en av de 12 "etappene". (Arrangørfoto)

39 startet og 14 var igjen til finalerunden

Selv om det var siste helga i høstferien for vestlendingene så stilte det 39 ivrige løpere til start i det første Brekkeløypa Ultra. Dette skulle vise seg å bli den festen arrangøren og løperne hadde drømt om, masse folk, fint vær og masse positive mennesker både på start og rundt løypa.

- Etter masse flotte prestasjoner og tilbakemeldinger om at dette måtte gjentas har AKS-77 bestemt at det også blir BrekkeløypaUltra 2020, Dato for løpet må vi komme tilbake til, sier Vidar Aasgård i FIL AKS-77 til kondis.no.

IMG_0786 (1280x1139).jpg
Med start 09 på morgenen betyr det at 12. starten ikke er før 20 på kvelden, og da er det mørkt ut. Men faklene skapte fin steming. (Arrangørfoto)

Hele 14 løpere stod på startstreken da finalen, den tolvte starten, gikk. Det var knytta stor spenning til de taktiske valgene som skulle tas basert på at det nå ikke bare var å komme seg i mål på 60 minutter, men det å være først i mål som ble gjeldene. Hvem hadde spart mest påkreftene tidligere i konkurranse? 

Det var ikke bare de siste 14 som løp langt, hele 28 av de 39 deltagerne klarte 7 eller flere runder, dvs at de løp en ultradistanse.

På kvinnesiden var det to løpere som pekte seg ut som harde konkurrenter om førsteplassen, Målfrid H. Valdersnes og Helen Martinsen. Her ble det en kamp hel inn til mål og begge fikk tiden 32:26 på den avsluttende runden og delt førsteplass. På tredjeplass kom Lene Hordnes på tiden 39:25.

Helen Martinsen har løpt sterkt på ultraløp tidligere, og for to år siden ble hun norsk mester i terrengultra.

4.jpg
Helen og Målfrid kom helt likt på det 12. og siste 6,8-kilometeren. (Arrangørfoto)

Pallen Kvinner.jpg
Pallen i kvinneklassen der vinnerne har fått besøk av Lene Hordnes som kpm på 3. plass. (Arrangørfoto)

På resultatsiden (EQ-timing) kan du klikke på navnet og se de enkelte rundetidene (Mål 1, Mål2 osv), og da ser vi at Målfrid tok det litt roligere enn Helen på de innledende 12 rundene, men begge hadde masse - og like mye - krefter igjen til den 12 og avgjørende runden som gikk veldig mye fortere enn de tidligere rundene. Det var et realt spurtoppgjør, og ikke noe avtalt spill at de skulle komme likt.

På herresiden ble det en knallhard åpning på den tolvte starten og en tetgruppe på fire løpere skilte seg fort ut, midt i denne gruppa lå unge (16 år) Kristoffer H. Haugland fra arrangørklubben AKS-77. De litt mer erfarne løperne han lå i gruppa med spekulerte på om han vill klare å holdet dette tempoet som ble satt opp. Gruppa lå samla helt til det var ca 1000 m igjen, men da fikk de kjenne på de over 80 km de allerede hadde i beina etter 11 timer løping.

I mål kom Thomas Rønn-Aar først på tiden 29:05 med Sverre Johannesen på andre plass med tiden 29:18 og den største overraskelsen fikk vi på tredjeplassen, unggutten Kristoffer H. Haugland med tiden 29.35. På resultatsiden (EQ-timing) ser du tidene inkludert de 11 pausene, men som nevnt ovenfor kan du klikke på navnet og se alle detaljer.

Pallen Menn.jpg
De tre beste i herrekklassen: Sverre Johansen (2) Kristoffer Haugland (3) og Thomas Rønn-Aar​. (Arrangørfoto)

Kristoffer.jpg
Kristoffer imponerte alle. (Arrangørfoto)

Se flere bilder i bildekarusellen på toppen

Alle resultater
AKS-77 på facebook