For å få med passe mange deltakere i hver øvelse inviterer IAAF de beste utøverne som ikke har klart VM-kravet, hvis det ikke er nok folk som har klart kravet. Etter å ha løpt på 8.34,19, noe som var bare 2,19 sekund bak VM-kravet, stod Stord-løperen på ventelista til IAAF. Onsdag kveld kom det invitasjon til Kårbø, og i går takka Norges Friidrettsforbund nei til invitasjonen. Det samme var tilfelle for høydehopperen Tonje Angelsen som også fikk invitasjon, mens diskoskasteren Sven Martin Skagestad, som i likhet med Kårbø og Angelsen ikke hadde klart kravet, fikk invitasjonen sin godkjent.  

– Dette har ikke vært en lett beslutning, men det er en totalvurdering fra vår side, sier toppidrettssjef i Friidrettsforbundet, Håvard Tjørhom om vrakingen til NRK

Tidligere i uka uttalte Tjørnhom følgende til NTB om sin egen rolle i den oppblomstringen norsk friidrett har hatt i det siste: 

– Jeg er veldig ydmyk. Det er gjort en veldig god jobb i forkant i forbundet og i klubbene. Det er veldig kjekt å få være med når det nå slår ut i full blomst. 

Slik sett fikk ikke den klubben som har fostra fram Tor Erling Kårbø, Stord IL, akkurat noen takk eller gave tilbake fra toppidrettssjefen. I friidrettsmiljøet på Stord er skuffelsen stor, og på klubbens heimeside på facebook skriver de: 

"Da har vi fått den kjipeste beskjeden vi kunne fått. Tom Erling Kårbø har fått invitasjon fra IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet) til å delta i friidretts VM i London i starten av august. Dessverre har Det norske friidrettsforbundet valgt å takke nei fordi Tom akkurat ikke har oppnådd kvalifiseringskravet, et krav Tom har vist ved flere tilfeller at han er god for med blant annet pers på 5000 m og 3000 m flatt den siste uken. Diskoskasteren Sven Martin Skagestad har heller ikke oppnådd kvalifiseringskravet, men friidrettsforbundet valgte å takke ja til hans invitasjon, noe som gjør avgjørelsen enda kjipere."

En nestor i norsk friidrett, Birger Hjeltnes, uttrykker det slik i et lengre innlegg på facebooksida Piggskokameratene

"At forbundet nekter han VM-start ETTER han har fått invitasjon - er helt merkelig. Burde de ikke motivere, oppmuntre og være glad over at enda en norsk utøver fikk sjansen i store mesterskap? ... God nok til å bli invitert av det internasjonale forbundet - men "vraket" av sitt eget nasjonale friidrettsforbund. (?) Man burde si "ja takk! hurra og amen!" til alle slike invitasjoner.

Hjeltnes får stor støtte fra mange, og Lisbeth Akerholt skriver det slik i sin kommentar: 

"Slike invitasjoner er gull verd. Tenk for en motivasjon! Å bli stoppet av forbundet er ødeleggende!"

Tom Erling Kårbø er en av de trofaste sliterne som alltid har stilt opp i mesterskap for Norge. Under lag-EM nå i sommer var det han som på kort varsel steppa inn på 1500 meteren da Filip Ingebrigtsen ikke nådde fram på grunn av flykansellering. Dette gjorde Kårbø sjøl om han visste at det kunne gå utover innsastsen på 3000 m hinder dagen etterpå. 

I vår da brødrene Ingebrigtsen skulle på treningsleir i Arizona i USA stilte Tom Erling Kårbø opp som lærer for Jakob Ingebrigtsen slik at han kunne ta fri fra skolen. Nå var de begge ifølge IAAF kvalifisert og kunne sammen løpt 3000 m hinder i VM. 

Men Friidrettsforbundets måte å takke Tom Erling Kårbø på, var altså å nekte han VM-start. 

Tom Erling Kårbø åpnet hardt i første heat på 3000 m hinder, men ble til slutt den med best tid som ikke kom videre til finalen. (Foto: Bjørn Johannessen)
Tom Erling Kårbø har bestandig gitt det han kan når han har fått sjansen i den norske landslagsdrakten. (Foto: Bjørn Johannessen)