PRESSEMELDING:

Halvparten får støtte fra arbeidsgiver til å trene – men vi ligger langt etter svenskene

(Oslo, 29. januar 2013): Selv om over halvparten av norske arbeidstakere har arbeidsgivere som gir økonomisk støtte til trening, og en av fire får muligheten til å trene innenfor arbeidstiden, ligger vi langt bak svenskene. For eksempel får dobbelt så mange svenske som norske arbeidstakere støtte til treningsavgift på treningssenter.

Dette viser Xtra personells årlige undersøkelse om sosiale goder i arbeidslivet. 56,5 prosent av norske arbeidstakere får økonomisk støtte fra sin arbeidsgiver til å trene, og det er støtte til treningsavgift på treningssenter som er mest utbredt. Hver fjerde arbeidstaker får slik støtte, mens 14,1 prosent mottar støtte til medlemskap i bedriftsidrettslag.

Sammenlignet med svenskene er imidlertid ikke disse tallene noe å skryte av. I Sverige får hele 86,6 prosent av arbeidstakerne økonomisk støtte til trening. Tre av fem svensker får støtte til å betale treningsavgiften på treningssenter – det er dobbelt så mange som i Norge (60,8 mot 27,7 prosent). En mulig årsak til denne forskjellen er at det i Sverige er skattefritt å sponse de ansatte med trening. Det er det ikke i Norge.

- Det er et paradoks at det i Norge er skattefritt å by på alkohol på julebordet, mens arbeidsgivere må skatte av det dersom de sponser sine medarbeidere med trening. Dette systemet fremmer ikke akkurat folkehelsen, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann i Xtra personell.

Trening i arbeidstiden
27,8 prosent av de norske arbeidstakerne svarer at de får muligheten til å trene innenfor normal arbeidstid. Det er i offentlig sektor det er mest utbredt med tilrettelegging for trening i arbeidstiden. Her får 29,8 prosent muligheten til dette, mot 25,9 prosent i privat sektor. Innenfor offentlig forvaltning får nesten annen hver medarbeider, 45,7 prosent, tilrettelagt for trening i arbeidstiden. – Jeg tror arbeidsgivere som legger til rette for trening i arbeidstiden får mye igjen for dette. I Xtra personell har vi over flere år lagt til rette for sporty fellesaktiviteter, både i og utenfor arbeidstid. Vår erfaring er at medarbeidere i god fysisk form har lavere sykefravær og yter mer på lang sikt. Derfor kommer treningen både den enkelte medarbeider og bedriften til gode, sier Zimmermann. Mest raus i nord
De mest spandable arbeidsgiverne finner vi i Nord-Norge og Rogaland, der henholdsvis 75 og 72,8 prosent gir økonomisk støtte til trening. I motsatt ende av skalaen ligger Oslo. Bare 46,8 prosent av arbeidsgiverne i hovedstaden gir slik støtte.

De landsrepresentative undersøkelsene ble gjennomført av analyseselskapet InFact News i oktober 2012. 1013 mennesker i jobb ble spurt over telefon.