Oppdatert 15.10: Mange bilder fra 4 km og 10 km i bildekarusellen ovenfor
Tilbake til samlesiden:
 Kondis har fulgt NM terrengløp lange løyper i Skien

Terreng-NM i Skien var et omfattende arrangement med hele 26 ulike klasser og like mange gullvinnere, hele 16 av dem i veteranklassene.

Det er ikke så mange som stiller opp i veteranmesterskapene med mindre det er lagt inn i andre løp, noe som er litt rart når man ser bredden i norsk veteranløping og interessen for tider og resultater. Likevel var årets 66 deltagere 20% flere enn i fjorårets NM, og det er jo gledelig.

Nå var jo 18 av deltagerne sikret medalje dersom de fullførte, og fire kvinner var alene i sine respektive klasser, men de som stiller opp kan ikke lastes for at konkurrentene blir hjemme. Nivået er uansett veldig høyt, og det var mange "gode" friidrettsnavn på resultatlistene.

Kondisredaktør Runar Gilberg var også i Skien og løp inn til bronse i M55-59.
- Fin og variert løype, godt arrangement, en god del heiing sjøl på oss som sprang til slutt etter en veldig lang dag. Litt svak deltakelse i en del veteranklasser, men også mange sterke prestasjoner. Sjøl får jeg si meg mer enn fornøyd med bronse – det hadde jeg ikke trodd, verken på forhånd eller etter 300 meter da jeg lå helt sist med ei god luke fram til nest sistemann, sier Gilberg i en kort rapport etter løpet.

Medaljevinnerne i M65-69, Per Oddmund Pedersen til venstre med sølv og suverene Ger Van Gras med gull. (Foto: Runar Gilberg)

Noen av de gode prestasjonene:

• Den mest suverene vinneren var Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes IL i M35-39. Han løp jo i det beste seniorheatet der han hele tiden lå i topp 10 og endte også på 10. plass i senior-NM, en plassering han antagelig var mer opptatt av enn veteran-NM.
  • Det jevneste oppgjøret fikk vi i M40-44 der Pål Asbjørn Kullerud fra Sarpsborg IL vant med 4 sekunders margin foran Roger Thompson fra IL Driv. De lå stort sett sammen i tre runder før Kullerud fikk en luke på 4. runden og passerte 7 sekunder foran Thompson med en runde igjen. I mål var det fire sekunder mellom de to.
  • Jevnt var det også i M45-49 der Endre Hjelseth fra Ottestad IL og Pål Suhrke fra Ivrig IL kjempet om seieren i den største av veteranklassene. Det var først på sisterunden Hjelseth fikk luke og kunne løpe inn til gull 9 sekunder foran Suhrke,
  • Jon Per Nygaard fra FIK Ren-Eng vant nok et NM-gull i terreng-NM, i M50-54, men fikk hard konkurranse fra Erik Bergersen fra Kristiansand Løpeklubb som etter to av tre runder bare var 5 sekunder bak Ren-Eng-løperen. I mål skilte det 16 sekunder.
  • Jan Nyrønning (57) fra Ålen IL imponerte også da han vant M55-59 overlegent og bare brukte 20 sekunder mer enn ungdommen Jon Per Nygaard. Jan Nyrønning startet opp igjen med trening etter mange års opphold i forbindelse med Hardhaus i 2017. Siden har han fortsatt treningene, og den kraftige bamsen løper veldig fort! I Trømsø løp han i fjor halvmaraton på 1:16:37, ny aldersrekord i M55-59. Hans største triumf i karrieren er da han representerte Strindheim IF og ble norgesmester på maraton i 1989.
  • Vi registrerer også at to av de mest sentrale aktørene i arrangementstaben også fikk løpt, og det ble gull i M60-64 til Otto Gullesen og sølv i M55-59 til Øyvind Hylleseth. De løp jo i de to siste puljene da arrangementet ellers var vel i havn.
  • Ger Van Graas er en knallhard løper, og vant M65-69 overlegent, og på bedre tid enn vinneren i M60-64. Det er imponerende når en 65-åring løper 6 km i terrenget med en kilometertid såvidt over 4 minutter (4:09 dersom hver runde var 1,94 km og 6 km var 5,88 km)
  • Dagens eldste herrevinnere var Olav Hagland fra GTI Friidrettsklubb som vant M70-74 og Inge Vinje fra Tjøme Løpeklubb som vant M75-59.

368 er sølvvinner Pål Suhrke i M45-49. Bak ser vi den nest raskeste veteranløperen (etter Frew Zenebe Brkineh) Pål Anders Kullerud i Sarpsborg ILs grønne trøye. Han vant M40-44. (Foto: Samuel Hafsahl)

Endre Hjelseth vant M45-49. (Foto: Samuel Hafsahl)

Erling Hisdal løp inn til sølv i M35-39. (Foto: Samuel Hafsahl)

Pallen i M45-49 med sølvvinner Pål Suhrke, gullvinner Endre Hjelseth og bronsevinner Espen Egeland Valseth. (Privat foto)

Pallen M65-59 med Per Oddmund Pedersen og Ger Van Gras. (Foto: Runar Gilberg)

• I kvinneklassene fikk vi det hardeste oppgjøret i K45-49 (6 km) der Brita Cecilie Mustad fra Langesund sykle- og triathlonklubb vant foran Kirsti Johnsen Skåtøy fra Egersunds IK. Det vil si, Brita knallet til fra start og ledet med 23 sekunder etter første runden, så noen egentlig kamp ble det ikke. I mål var differansen 34 sekunder, samme som etter runding to runder.
  • På 4 km var det vinneren av K50-54, Torhild Dybwad Mathiesen fra SK Vidar som løp fortest med 16:23, foran vinneren av K55-59 Nina Rødsmoen fra Sandnes IL som løp på 17:23.
  • Sterk vinnertid fikk vi også av Kirsti Johnsen som vant K65-59.

Torhild Dybwad Mathiesen vant K50-54. (Foto: Samuel Hafsahl)

Nina Rødsmoen​ vant K55. (Foto: Samuel Hafsahl)

Kirsti Johnsen vant K65. (Foto: Samuel Hafsahl)