Helge Åse hadde lenge båret på en drøm etter at han begynte i løpsmiljøet i Egersund. Da han begynte å nærme seg sin 50-årsdag så ble tanken mer og mer gjeldende. Han ville invitere sine løpevenner i Egersund til en løpende bursdagsfeiring. I disse tidene vi nå er inne i passet det veldig bra å ha feiringen utendørs.

Helge opprettet arrangment på facebook og hele 18 løpere meldte seg på denne utradisjonelle bursdagen. Valget falt på en kjent og kjær løpstrasé i distriket. Rødland til Egersund som følger "Opplev Dalane"-turstien og går i terreng og på skogsbilveier. Taxi ble bestilt, og munnbind og håndsprit var obligatorisk da vi møttes på tunet til Helge Åse. At vinteren hadde kommet i retur gjorde bare turen ekstra krevende og snøen satte et ekstra preg på dagen.

Da undertegnede fikk æren av å løpe et strekk alene med Helge Åse gikk praten om løst og fast. Helge mente at løping hadde gitt han en ekstra dimensjon i livet og var veldig taknemmelig for alle de flotte løpsopplevelsene årene i EIK friidrett hadde gitt ham. Helge har i en årrekke hatt som mål om å løpe under 20 min på 5 km og under 40 min på 10 km før fylte 50 år. Flere år har han vært veldig nære. i 2020 var endelig året han skulle lykkes. Da Covid-19 gjorde sitt inntok i Norge og de fleste løp ble avlyst, gjorde dette at EIK friidrett arrangerte flere lokale baneløp. Helge gikk til innkjøp av de nye karbonskoene og fløy inn til 18.36 på 5000 m og 39.23 på 10 000 m. Målsettinge var nådd og når han i tillegg løp inn til 10.36 på 3000 m, så han lyst på å gå inn i 50-årene.

Dagens feiring på 28 forholdsvis tunge km ble en fin affære. Nivået var forskjellig på de ulike utøverne og farten ble tilpasset både forhold og den enkelte. Dagen ble komplett da barna til Helge hadde disket opp med tidenes drikke- og matstasjon en snau mil før Egersund.

selfie (1).jpg
Helge Åse tar selfie av hele løpegjengen før de legger ut på sine 28 km til Egersund.   Foto: Helge  Åse.

bro.jpg
Løpere på vei over hengebroen med "turisthytta" Storlibu som ligger ved Nodlandsvannet.  Foto: Thomas Hetland.

oystein.jpg
Øystein Jørgensborg ved Støle. I dette partiet var det nærmere 15 cm med snø.    Foto: Thomas Hetland.

Fredrik.jpg
Fredrik Andersen og Trond H Svanøe løper langs traktorveien etter Gløbstad.    Foto: Thomas Hetland.

Morten.jpg
Morten Tengesdal, som var feltets yngste deltager på 25 år, spøkte underveis om Helge Åse ble med på en tilsvarende feiring når Morten ble 50 år.   Foto: Thomas Hetland.

Baard.jpg
Bård H Kvinen og Børge Hansen nærmer seg Storlibu i flott landskap med snødekte fjell i bakgrunnen.  Foto: Thomas Hetland.

drikk.jpg
Odin Lønseth, Celina Iversen Åse og Hermine Iversen Åse hadde disket opp med tidens matstasjon i Kjervall som ligger en snau mil før Egersund.   Foto: Thomas Hetland.

kjervall (1).jpg
Bård H Kvinen, Thomas Hetland og Morten Tengesdal nærmer seg matstasjonen og ny energi.   Foto: Ingve Aalbu.

portrett (1).jpg
Helge Åse får overlevert en karikaturtegning som er tegnet av den dyktige EIK-løperen Bård H Kvinen.  Foto: Ingve Aalbu.