Kondis nummer 7 i år (se side 8), kunne vi lese at Tommy Hughes forbedra verdensrekorden på halvmaraton i klassen med 22 sekunder da han løp på 1.11.09 den 12. september. Da fortalte han til Kondis at han håpa på å forbedre verdensrekorden også på 5 og 10 km før året var omme.

Men nå viser det seg at han i stedet har gått opp i distanse og virkelig tatt et jafs av maratonrekorden. Og det skjedde ikke i noe storløp der verdensklassetider vanligvis blir oppnådd. Det hele foregikk i et lite løp i Lisburn der det i frisk vind ble løpt drøye 14 runder i ei rundløype på 3 km. 

Den 60 år gamle iren vant løpet med 48 sekunders margin til andremann. Det ser ut til at de holdt følge til ca. halvveis, som Hughes passerte på 1.14.32. Altså gikk det et lite minutt seinere på siste halvdel for rekordsetteren. Hughes fikk god støtte fra klubben, og i tillegg til Hughes' sønn, Eloin, stilte også Gary Hegarty som fartsholder - i 32 km. Han skrev følgende i sin Strava-rapport etter at oppdraget var fullført: 



Hovedpersonen skrev blant annet dette på sin Facebook-side etter løpet: 

"Tusen takk til ChampionChip Ireland som laga denne løpet for at jeg skulle få prøve meg på rekorden. Det var 14 og en halv runde rundt Down Royal, og den sterke vinden gjorde forholda tøffe. Takk til min sønn Eoin og til vår nye løpeklubb (Strive Racing Club) for flott drahjelp."

Så seint som i fjor høst løp Tommy Hughes maraton på 2.27.52. Det skjedde i Frankfurt Marathon, og i et større løp med bedre forhold ville han trolig kunne løpt godt under 2.30 også nå. I Frankfurt satte han for øvrig "verdensrekord i beste maratontid for far og sønn sammenlagt i samme løp". Sønnen Eoin løp da på 2.31.30, så også der var den eldste best. 

Tommy Hughes var også en sterk løper i sine yngre år. Han kvalifiserte seg til OL i Barcelona i 1992 med 2.13.59 fra Marrakech Marathon, men et tretthetsbrudd i oppkjøringa gjorde at han ikke klarte bedre enn 2.32.55 i maratonløpet i OL. Etter OL-deltakelsen var Hughes av-og-på-løper i mange år. Etter hvert utvikla han store alkoholproblemer før han igjen begynte å trene seriøst i 2018.

Nå løper han ifølge et intervju i Runner’s World drøye 190 km (120 miles) i maratonoppkjøringene og knappe 100 km (60 miles) ellers. Vanligvis blir det 16 km om morgenen og 16 km om kvelden, bortsett fra om søndagene da han løper én tur på mellom 27 og 34 km. En gang i uka bruker han å legge inn ei intervalløkt på bane med klubben.

Den gamle verdensrekorden i klasse 60-64 år tilhørte japanske Yoshihisa Hosaka og var på 2.36.30, satt i 2009. Å forbedre en rekord som har stått så lenge med så mye under ikke-optimale omstendigheter, forteller ganske mye om hvor sterk løper Tommy Hughes er. Den norske klasserekorden er til sammenligning på 2.45.04. Den tilhører Ragnar Mjelstad og ble satt i 2007.


Her ser vi Tommy Hughes i sin rødgråe drakt underveis i rekordløpet. (Foto: Shane’s sister) 
 

Resultater fra maratonløpet i Lisburn


 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957