2950 deltakere totalt med stavgang og Ungdomsbirken
Birkebeinerløpet blir stadig større og med tilveksten Ungdomsbirken ble det riktig folksomt rundt på Birkebeineren Skistadion ved innkomsten. Det er også blitt såpass trangt i løypa at mange mener tida er overmoden for en ny startordning hvor deltakerne seedes etter hvor fort de løper.

Flere bildeserier kommer i løpet av mandag.

Bildet: Hilde Hovdenak gjorde et forsiktig comeback, men det holdt likevel til klasseseier og nest beste tid totalt.
Turi Malme raskeste jente
%3Cb%3EStorfavoritt%3A%3C%2Fb%3E+Turi+Malme+var+favoritt+og+skuffet+ikke.+Hun+l%F8p+1%2C5+minutter+fortere+enn+i+fjor+og+var+best+i+%E5r+mot+nr.+2+i+fjor.+%0D%0A%0D%0AHilde+Hovdenak+har+l%F8yperekorden+med+1.19%2C16+fra+1999.+I+mellomtiden+har+hun+stort+sett+v%E6rt+syk+og+har+i+perioder+ikke+kunne+trene+det+minste.+N%E5+trener+hun+p%E5+mosjonsniv%E5+og+pr%F8ver+%E5+balansere+treningen+i+forhold+til+sykdommen.+Forventningene+til+comebacket+var+derfor+ikke+s%E5+store.+%0D%0A%0D%0ASiden+hun+startet+i+30-34+%E5rsklassen+og+startet+20+minutter+etter+Turi%2C+s%E5+konkurrerte+de+aldri+med+hverandre+underveis.+Turi+l%F8p+p%E5+1.26%2C30+og+Hilde+overrasket+stort+og+l%F8p+bare+29+sekunder+saktere%2C+og+det+etter+en+feill%F8ping+som+kostet+henne+rundt+10+sekunder.+Hadde+de+startet+samtidig%2C+kunne+det+blitt+en+spennede+fight%21
Storfavoritt: Turi Malme var favoritt og skuffet ikke. Hun løp 1,5 minutter fortere enn i fjor og var best i år mot nr. 2 i fjor. Hilde Hovdenak har løyperekorden med 1.19,16 fra 1999. I mellomtiden har hun stort sett vært syk og har i perioder ikke kunne trene det minste. Nå trener hun på mosjonsnivå og prøver å balansere treningen i forhold til sykdommen. Forventningene til comebacket var derfor ikke så store. Siden hun startet i 30-34 årsklassen og startet 20 minutter etter Turi, så konkurrerte de aldri med hverandre underveis. Turi løp på 1.26,30 og Hilde overrasket stort og løp bare 29 sekunder saktere, og det etter en feilløping som kostet henne rundt 10 sekunder. Hadde de startet samtidig, kunne det blitt en spennede fight!
Jevnt blant herrene
%3Cb%3EP%E5+fjerdeplass%3A%3C%2Fb%3E+Etter+8+km+ligger+Odd+Snerthammer+p%E5+3.+plass.+I+m%E5l+var+terrengspesialisten%2C+som+ogs%E5+vant+fjor%E5rets+Svalandsgubbe%2C+f%F8rst+i+m%E5l.+I+Svalandsagubben+slo+han+ogs%E5+%D8ystein+Sylta%2C+som+har+l%F8yperekorden+i+Birkebeinerl%F8pet%2C+s%E5+det+er+ingen+novise+p%E5+t%F8ffe+terrengl%F8p+som+vant+%E5rets+Birkebeinerl%F8p.
På fjerdeplass: Etter 8 km ligger Odd Snerthammer på 3. plass. I mål var terrengspesialisten, som også vant fjorårets Svalandsgubbe, først i mål. I Svalandsagubben slo han også Øystein Sylta, som har løyperekorden i Birkebeinerløpet, så det er ingen novise på tøffe terrengløp som vant årets Birkebeinerløp.
Ørjan Lunde, som har 29.24 på 10 km i år, la seg direkte i tet og løp for ny løyperekord. Etter 16-17 km løp han imidlertid feil og tapte så mye at han "ga opp", og "jogget" inn til en fjerdeplass da han kom på rett kjøl igjen. Odd Snerthammer, som lenge lå på 3. plass, kunne løpe i mål som vinner.

Noor Jamae Adan
%3Cb%3EAndreplass%3A%3C%2Fb%3E+Lillehammers+Noor+Jamae+Adan+l%F8per+inn+til+m%E5l+p%E5+2.+plass+bare+7+sekunder+bak+Odd+Snerthammer.+.+
Andreplass: Lillehammers Noor Jamae Adan løper inn til mål på 2. plass bare 7 sekunder bak Odd Snerthammer. .
Trangt i løypa - behov for ny startordning
Mange av de beste i aldersklassene klaget i år på at det ble mange spisse albuer og mye buskløping når de tok igjen etternølerne i klassene som hadde startet tidligere. Noen sa at de ikke ville stille neste år av den grunn. Imidlertid bør alt nå ligge tilrette for at også Løpet adopterer den vellykkede startordningen fra årets Birkebeinerrenn med seedet puljestart.

I løp er klassedelt start et helt ukjent fenomen, og det er kun Birkebeinerløpet som nå har en slik startordning. Som yngste barn i Birkebeinerfamilien adopterte Løpet tradisjonene fra Rennet og Rittet da det ble startet opp i 1998. Kampen om klasseseire og merketider ble overordnet en praktisk løpsavvikling.

Men det er ikke bare de beste som opplever all forbiløpingen på trange stier som stressende. Ei dame i baktroppen fra ei tidlig startpulje fortalte at hun lenge lydig gikk ut av stien når racerne kom, men sluttet med det etter hvert fordi hun flere ganger måtte stå å vente en stund langs stien på at det skulle bli plass til henne igjen inne på stien. Da fant hun ut at det var like greit at racerne kunne ta turen ut blant stokk og stein når de ville forbi.

Bare fordeler
I Løpet vil merketider bli minst like rettferdig med seedet puljestart som med dagens ordning. De beste i de fleste klassene vil starte i første pulje og kan holde kontroll på klasseseieren like greit som med dagens ordning. Men løperne bør ha en markering på ryggen av hvilken klasse de løper i.

Den store fordelen med en seedet puljestart er at det blir mye bedre flyt i løypa. Forbipasseringer blir redusert til et minimum og med små fartsforskjeller ved passeringene. Dermed blir det færre spisse albuer og rop om "løype!".

Positivt er det også at de som kommer først i mål virkelig er løpets vinnere. Man kan helt sløyfe den såkalte eliteklassen som mange ganger ikke har vært noen reell eliteklasse. De beste har ofte stilt i alderklassene, og de som er blitt utropt til løpets vinnere, har ikke hatt dagens beste tid. Med en ny startordning slipper også løpere litt opp i årene å velge mellom å løpe i aldersklassen eller eliteklassen.

Det bør også innføres chiptidtaking med nettotid og noen mellomtider, blant annet for at de som starter i feil startpulje likevel skal få riktig sluttid. Det er også en god kontroll på at alle virkelig løper hele løpet.
%3Cb%3EEliteklasse%3A%3C%2Fb%3E+De+tre+beste+i+herrenes+eliteklasse+ble+i+%E5r+ogs%E5+de+tre+beste+totalt.+Fra+venstre%3A+Noor+Jamae+Noor%2C+Odd+Snerthammer+og+Svein+Inge+Buhaug.+Med+ny+startordning+s%E5+trenger+man+ingen+eliteklasse.+De+som+kommer+f%F8rst+i+m%E5l+uansett+klasse.+premieres+som+l%F8pets+totalvinnere.
Eliteklasse: De tre beste i herrenes eliteklasse ble i år også de tre beste totalt. Fra venstre: Noor Jamae Noor, Odd Snerthammer og Svein Inge Buhaug. Med ny startordning så trenger man ingen eliteklasse. De som kommer først i mål uansett klasse. premieres som løpets totalvinnere.
Ikke lett å løpe forbi
%3Cb%3ETrangt%3A%3C%2Fb%3E+Her+n%E5r+de+beste+i+klassen+igjen+de+som+l%F8per+saktest+i+klassen+som+startet+10-15+minutter+f%F8r.+Stien+er+knapt+synlig+og+har+bare+plass+til+en+l%F8per.+Det+er+ikke+enkelt+%E5+komme+seg+forbi.
Trangt: Her når de beste i klassen igjen de som løper saktest i klassen som startet 10-15 minutter før. Stien er knapt synlig og har bare plass til en løper. Det er ikke enkelt å komme seg forbi.