Hard kamp i dameklassen
- Det er en verdig avslutning på sesongen, og et bra løp å få med seg. Samtidig er det kanskje den beste merkevaren vi har i Norge på arrangementssiden, og da er det viktig at vi støtter opp om det hvis vi kan, sier Anne Margrethe Hausken Nordberg.

Hun snakker i rosende ordelag om Blodslitet i Fredrikstad – som i morgen arrangeres for 50. gang. Og under jubileumsutgaven tar en det tilbake til røttene i Onsøy – hvor det hele startet.

bs_pallD21.jpg

Det har blitt en stund siden veteranen Hausken Nordberg også startet sin Blodslitet-karriere, og merittlisten er like lang som imponerende; de 12 siste sesongene har hun stilt til start 11 ganger, og kan skilte med 7 seire, 3 andreplasser og en femteplass.

Da er listen lagt før morgendagen:

- Jeg vet hva jeg går til, smiler hun, og fortsetter:

- Målet er å være med så langt fremme som mulig. I utgangspunktet er det lett å tenke at det handler mye om fysikk når det er et såpass langt løp. Men egentlig er det en test på å være disiplinert o-teknisk over tid.

- I en konkurranse med over 35 poster gjelder det å plukke post for post i jevnt sig.

Få har plukket flere Blodslitet-poster med større suksess enn Hausken Nordberg de siste årene, og hun topper adelskalenderen for konkurransen.

Men i høst har det vært mer alternativt en spesifikt fokus for løperen fra Nydalens SK.

- Planen er å komme skadefri gjennom sesongen. Derfor har jeg trent 70 prosent alternativt siden O-ringen i sommer, og av konkurranser har jeg konsentrert meg om NM og Sport8Norgescup, før jeg skal «skvise ut» det siste nå under Blodslitet.

Og med en titt på startlisten – hvor trippel verdensmester Tove Alexandersson stikker seg ut som den største favoritten -  skjønner en at det ikke er noe i veien med motivasjonen før sesongens siste «stunt» i konkurransedrakten.

- Jeg håper jeg klarer å holde fokus på meg selv og min egen orientering, sier 41-åringen og legger til:

- Under Blodslitet blir det alltid forskjellig scenario fra år til år. Noen ganger er det løpere som «kommer seg fri» på gaflingsrundene, mens andre ganger blir det en stor gjeng samlet ut på fellessløyfen.

Må du gå helt til topps for å vær fornøyd i morgen?

- Jeg er god til å vurdere min egen prestasjon uavhengig av resultat. Og det er mange gode løpere på startlisten, så det blir garantert «fullt kjør» fra start. Men jeg er forberedt på å være med, sier Hausken Nordberg.

Andre som garantert tar mål av seg til å «være med» er hjemmehåpet Sigrid Alexandersen – som fikk sitt internasjonale gjennombrudd under den siste verdenscuprunden for året, med to topp 10 plasseringer. VM-løper Andrine Benjaminsen og en formsterk Marte Narum – som er på vei tilbake etter skade og operasjon.

Men størst utropstegn og stjerne i margen er det naturlig nok ved navnet til Tove Alexandersson. Den svenske sammenlagtvinneren i verdenscupen – som også har fått med seg 3 VM-gull fra årets sesong.

Så spørs det om Hausken Nordberg eller noen av de andre norske løperne kan hindre henne i å dra med seg enda en seier hjem til svenske Dalarna under morgendagens Blodslitet.

Lundanes går for seier
Olav Lundanes gikk helt til topps under Blodslitet i fjor etter et imponerende sololøp under det som var NM-ultralang på Kråkerøy.

Når arenaen i år er lagt til Onsøy – hvor tidenes første Blodslitet fant sted for 50 år tilbake – har Lundanes planer om å gjenta suksessen, selv om det er noen «skyer i horisonten»:

- Jeg har vært i bedre form foran Blodslitet tidligere. En forkjølelse i forrige uke har satt sine spor. Men under et slikt løp er det nesten viktigere hva du har lagt ned av trening de siste årene enn hva du har gjort den siste uken, sier Lundanes selv.

Og ingen kan stille spørsmål om nettopp Lundanes har gjort treningsjobben de siste årene, da skal han også kunne ha ambisjoner om å høste når det venter mer enn 25 kilometer med orientering på lørdag:

- Målet er å kunne kjempe om å vinne «Ragnar Weums Ærespris» - som starter opp med en ny 3 års periode fra i år. I den sammenheng er 5. plass et godt utgangspunkt når en tenker på det som en sammenlagtkonkurranse, skisserer fjorårsvinneren, før han legger bort eventualiteter og slår fast:

- Men jeg går for å vinne.

Lundanes imponerte med sin seier i fjor, men da var han «lovlig» trang i steget på de siste kilometerne av langløpet. Samme melodi var det da han løp inn til VM-gull under det som ble en ekstra lang langdistanse i Estland i sommer.

bs_pallH21.jpg

 - Alt kan skje i et løp som Blodslitet, sier en offensiv Lundanes og fortsetter:

- Jeg kommer uansett til å gå hardt ut. Noe jeg vet at også Johan Runesson kommer til å gjøre, og om det skulle bli tungt på slutten så blir det tungt på slutten.

Men det er lett å motivere seg til duell mot svenske Runesson – som gikk til topps under Blodslitet for 2 år tilbake - på tampen av sesongen.

- Det er alltid moro å løpe mot Runesson. Han imponerte stort for 2 år siden da han vant. Og det er en løper jeg har stor respekt for. Samtidig er det også andre sterke løpere til start – som Eskil Kinneberg, Emil Svensk, Anders Nordberg og en «haug med løpere» fra Nydalens SK.   

Etter «one-man-show» alene i tet i fjor – legger det likevel premissene for årets løp:

- Drømmen er selvfølgelig å løpe alene i tet. Men det blir sannsynligvis ikke så o-teknisk krevende som i fjor, og da blir det vanskeligere å komme løs på de innledende rundene. Men det er stort sett slik jeg har avgjort Blodslitet, selv om jeg også har slått Johan Runesson i spurt tidligere.

På lørdag er det er mange kilometer å løpe og en solid o-teknisk jobb å gjøre gjennom mer enn 2,5 timer med konkurranse før det eventuelt blir spurt.

Overveldende for de fleste, men Lundanes gleder seg:

- Jeg synes det er moro med orientering, så får vi håpet at kroppen også er med. Det skal i hvert fall ikke stå på hodet.  

Da er konkurrentene advart om at det er en motivert fjorårsvinner til start i Onsøy på lørdag. Når det gjelder den treårsperioden som ble avsluttet med «Ragnar Weums Ærespris» i fjor, var det Anders Nordberg som gikk til topps der.

Kilde: Norsk orientering

Blodslitet