Enten man deltar sjøl eller er med som heiagjeng, Suleskard Maraton bør ha stått på enhvermaraton/halvmaraton-løpers loggbok. Det Norske Fjellmaraton er tøft, men Suleskard er langt tøffere vil vi tørre å påstå uten å ha løpt hel distanse noe sted.
Stort sett oppover de første kilometrene skriver arrangøren i sin innbydfelse, men vi kan love at det går mye oppover etter det også.
Med topppunkt på 1050 m og målgang på 550 m får du også kraftig mye nedover i Suleskard også.
Selv om løperne i årets konkurranse fikk oppleve et skikkelig uvær et kvartes tid har det vært atskillig verre vær før. Ena v deltakerne fortalte oss om det året da sørpa lå som et teppe over veien. Surklende isvann i skoa, det er deilig det!
Så vil du kunne vise frem at du har løpt et skikkkelig ekstrem-maraton i skryteboka di er Suleskard Maraton absolutt verdt å stikke innom,
Årets løp fikk hadde sterke vinnertider spesielt i mennenes maraton og kvinnenes halvmaraton. Flere løpere vi snakket med mente at 15 minutter kan trekkes fra sluttida for å sammenligne tida i en flat løype som Drammensmaraton f.eks.

Uten å ha løpt løpet sjøl kan kondis.no absolutt Suleskard Maraton anbefales!
Løypa er spektakulær og det er flere fine severdigheter i området.

RESULTATER
2005.

2004
2003
2002
2001
2000
1999
Start Maraton
I timene før start Suleskard Maraton (kl.12.00) regnet det tildels kraftig. Men her rett før start er det opphold.
I starten er bakkkene meget bratte og meget lange. Bare du går litt her skjønner du hva dette handler om.
Roger Nevland
Roger Nevland stakk i det startskuddet gikk. Vi ser ham her etter noen få hundre meter. Han satte opp et tempo som en villmann og det smakte sterkt av en kombinasjon av debut og overtenning. Debut var det også for skiløperen fra Gjesdal Il som tidligere i år ble nr.7 i Sesilåmi, skirennet som delvis går i traseen til Suleskard Maraton.
Hovedfeltet
Allerede etter noen hundremeter bestod hovedfeltet av de løperne som skulle dominere øverste del av resultatlista. Ytterst til venstre ser vi imidlertid Sirdal Snekkerlag som til slutt ble.nr.5 i mix-klassen. (startnr.17) Alfred Johnsen, Gjesdal som ble nr.4, bka ham Jarle Risa, Undheim, (9) Jan Tore Paulsen, Bjerkreim IL som kom sterkt etter en noe forsiktig åpning, (16) Jan Halland, Statkraft Nore 5 beste på maraton i 40-44 år så langt i år, og ytterst til høyre Odd Gunnar Tveit, Birkenes IL som har løpt samtlige Suleskard Maraton.
Keth Odland
Keth Odland, Bjerkreim Maratonklubb var i tet fra de første metrene og ingen av kvinnene kunne true vinneren av halvmaraton i fjorårets Suleskard Maraton og med en maratonpers på 3.05.34
Store små mennesker i mektig natur
Menneskene blir små når naturen er så mektig. Men det er stort å komme seg opp og over fjellet. Løper du Suleskard Maraton er det DEG og NATUREN det handler om.
Undheimløperne dominerte
Undheimløperne Karl Tunheim og Jarle Risa tok 3 og 1 plass på maraton og løp også hver sin etappe for stafettlag som vant. På bildet, etter ca 4km, er de dog solid 1.5 minutt etter Roger Nevland. I rygg befinner Odd Gunnar Tveit seg.
Jarle Risa var norges femte raskeste på maraton i fjor da han løp på 2.27.38 i Berlin
Risa får kontakt
Etter ca. 8km har Jarle Risa fått kontakt med Roger Nevland.
Halland og Johnsen
Jan Halland og Alfred Johnsen er 1,5 minutter bak tetduoen.
Anders Bødtker
I vekslingsfeltet etter ca. 8 km treffer vi på Anders Bødtker som nettopp har gjort unna 2.etappe for Bykle & Valle IL. Anders regnes som en av de beste skiløperne i sin klasse. I Ungdommens Holmenkollrenn tidligere i vinter ble 1 og 3 plass i henholdsvis klassisk og fristil.
Piskende haggelstorm
Denf første timen var været veldig bra, ingen sol men opphold. Så begynte det å småregne og så kom tåka og en av de værste haggelskurene undertegnede har opplevd. Haggelskuren varte i over 5 minutter og haggelet var på størrrelse med erter og da gjør det VONDT!
Veien var ruglete og hvit i 10-15 minutter etterpå.
Samtidig kom tåka. Her er det Jarle Risa som nå har overtatt teten som kommer ut av tåkehavet.
Bykle IL
Bildet er tatt på samme sted som det forrige 1,5 halvt minutt etterpå. Heldigvis ga bå¨de tåke og haggel og regn seg og resten av løpet var værforholdene bra.
Nevland får det tungt
Det ble selvfølgelig tungt for Nevland etter sin tøffe start. Her har han akkurat blitt passert av Jan Halland etter snaue 90 minutter. Bak jager også Karl Tunheim, Undheim.
På toppen
Roger Nevland kommer seg til mål på 3.23.44 og holder stilen overraskende bra etter sin villmannstart.
Kvinnene tar teten
Etter 15 minutter er det noe så uvanlig som dobbelt kvinnelig i teten på Suleskard halvmaraton. Wenche Kvæven Lægraid, Sirdal Skilag i tet foran Siv B Rougier , GTI
Ivar Refsland raskeste mann på halv
Med 1:22.42 vinner Ivar Refsland, Heskestad IL halvmaraton for menn.
Bjerkreim IL nr.2 på stafetten
Bjerkreim IL fikk en fin fight med vinneren av i MIX-klasse på stafetten: Express IL Friidrettsgr. De lå bak dem helt til siste etappe da denne karen løp forbi.
Storfornøyde kvinner på halv
Det var all grunn til å juble for disse to kvinnene : Wenche Kvæven Lægraid Sirdal Skilag vant hele halvmaratonen foran alle gutta og 1:19.27 var ny løyperekord.
Siv B Rougier GTI satte løypepers med flere minutter da hun løp inn til 1:23.09 og ble nr.4 totalt.
På kvelden slo de gutta nok en gang da de rocka rundt på dansegulvet på Sirdals høyfjellshotell uten at noen kunne mistenke dem for å ha gjort noen fysisk utskeielse noen få timer tidligere.