Årets Birkebeinerritt-helg dras i gang fredag med Fredagsbirken og Ultrabirken. Vi skal se litt på potensielle vinnere av premieren for Ultrabirken og komme med et forsiktig stalltips.

Rent værmessig så ser det per nå ikke så galt ut. Det kan se ut som om de store nedbørsmengdene venter til lørdag... Hvilket er dårlige nyheter for flere enn meg.
Ultrabirken er på 112 km fordelt på 63 km grus, 40 km sti og 9 km asfalt. Antall høydemetre er litt under 2500. Dette er de tørre fakta! Løypa går litt på kryss og tvers i samme område som den ”vanlige” birken + en litt lengre tur opp mot Pellestova på høyfjellstier. Dette er helt klart ikke noe for meg, så det passer meg utmerket bare å snakke om Ultrabirken. 
Les om traseen HER

Les om tidligere Birkebeinerritt: Samleside for reportasjer på kondis.no
Taket på 500 startplasser ble nådd kjapt i fjor høst. Ut i fra en kikk på startlisten per i dag har jeg plukket ut følgende navn som potensielle vinnere : 
Arild Christophersen
Rune Høydahl
Tor Halvor Bjørnstad
Finn Vegard Nordhagen
Ola Kjøren
Martin Bratland
Aslak Mørstad
Øyvind Aas
Mange gode navn som alle har nok kunnskap om terrengsykling. Mitt tips er at en av disse vinner!
Hjertet sier Arild Christophersen, en tvert igjennom solid kondisjonsutøver som både har kjøreegenskaper, klokskap og ikke minst kondisjon til å gjennomføre dette. Men han har hatt mye stang ut i år...Måtte det snu nå!

FOTO : United Bakeries
Rune Høydahl kan heller ikke glemmes – Han har jo tross alt vært en av verdens beste terrengryttere gjennom tidene, har enormt med kunnskap om både redskap og egen form, og har ikke minst vunnet Birkebeinerrittet 7 ganger. Han har til og med også vunnet verdenscupritt i downhill. Kan godt være det er en ingrediens som blir avgjørende fredag: Hans evne til å kjøre fort både opp og ned.

FOTO : United Bakeries 
Tor Halvor Bjørnstad er også et bra navn. Vært veldig god de siste årene, men kanskje ikke helt fungert bra i år? Det skyldes nok mye sykdom – som kanskje nå har sluppet taket helt. Han var i hvertfall med å vinne Offroad Finnmark som er ganske langt...
Bildet under viser en glad laks etter NM gull i maraton 2009

FOTO : Heming Leira
Finn Vegard Nordhagen - tøff "gammel" landeveissyklist. Kanskje kan han og Rune Høydahl drive litt kompis kjøring? 
Martin Bratland har slitt med sykdom sist sesong, men kan ovveraske. Ola Kjøren er også en type det skal sees opp for.
Til sist har vi terrenglystjegerne over alle : Aslak Mørstad og Øyvind Aas - begge to fantastisk gode og kan garantert sykle både opp og ned skråninger på trehjulsykkel.
Øyvind er jo også en viktig brikke i bladet Terrengsykkel og nettstedet terrengsykkel.no
 
Øyvind Aas, FOTO :Morten Mitchell Larød


Aslak Mørstad FOTO : terrengsykkel.no

Og så får vi vente til fredag for å se om jeg har tippet sånn passe rett. Jeg har forsåvidt aldri hatt 12 rette i tipping, ei heller vunnet på bingo..
Dameklassen er dessverre ganske tynn. Her må noe gjøres. De damene jeg har sett sykle i skogen står i hvertfall ikke tilbake for noen menn! Så neste år - stiller det flere damer.
Imidlertid så er det bare ett navn jeg kjenner sånn passe. Og det er Marianne Lambine fra BOC. Hun har vunnet bl. a. annet Norges-cup-ritt i år og er etter min mening klar favoritt.
Les mer om Marianne HER