Adelheid løp sin første løpetur 29. mai 2008 (20 min på mølle med lav fart og høy puls). Resultatet var stølhet i mange, mange dager etterpå – på de merkeligste steder. Målet var først å greie å løpe 10 km under Oslo maraton samme høst. Men etter kun 4-5 løpeturer var allerede mila utprøvd, og distansen i OM ble oppjustert til halvmaraton. Med hjelp av Grete Waitz´ treningsprogram på OMs sider ble debuten en stor suksess: Tiden 1:53:53 er respektabel etter kun 4 måneders løpetrening (og det samme er distansen uten tanke på tiden). Ikke bare karret hun seg til mål, hun hadde også en så god opplevelse at hun der og da bestemte seg for å doble året etter.

Adelheid Mortensen Huuse i Oslo (halv) maraton 2010

Hvordan var så veien fram til våren 2008?
Adelheid trente i barndommen, men falt som så mange andre av lasset da det sosiale ble overkjørt av høye ambisjoner og krav. Det ble så trening kun i perioder, og en del kilo for mye. Rett før jul 2005 kom tankene og lysten på en ny og sunnere livstil. Røyken ble stumpet, men de andre ambisjonene ble liggende i over ett år. Det begynte med styrketrening og gange, ellipsemaskin og så spinning. Etter knappe 1.5 år med økt treningssinnsats og fokus på kosthold var hele 40 kilo borte!

På dette tidspunktet hadde hun blitt hektet på spinning og trente ca. 4 ganger i uka. Men hvordan opprettholde motivasjonen til det, når vektmålet allerede var nådd? I jakten på nye mål var hun innom sykling, men fant ut at utstyrskravet var for høyt. At hun landet på løping var kanskje overraskende både for henne selv og omgivelsene?

Dette sier hun selv om det valget: "Tross at jeg alltid hadde hatet løping som pesten (og det er ingen overdrivelse) tidligere i livet, fant jeg ut at jeg skulle utfordre meg selv skikkelig, gikk til Löplabbet og kjøpte meg skikkelige løpesko. Resten er løpende historie."

Den største endringen hun selv vil peke på er hvordan hun føler at hun lever mer med løpingen. Det er også en stor tilfredshet å vite og kjenne på at man faktisk kan løpe både langt og lenge. Det å føle på at det er helt normalt å kunne løpe i timesvis uten problemer. Men, samtidig vite at det ikke alltid har vært slik, glede seg over at man kan noe som før var umulig. "Kan JEG, kan alle".

Bragder og viktige mål
Adelheids største bragder er uten tvil debut på halv- og helmaraton. Det er dog på trening hun har hatt de beste løpsopplevelsene. Intervaller med OSI (Oslo Studentens Idrettslag) hvor alt bare stemmer og man har krefter igjen etter at man er 'ferdig'. Eller langtur der man bare er i flyt og glemmer tid og sted.

En virkelig stor seier var å komme på fjorårets topp 100-liste på maraton i debutløpet. Som hun selv sier: "Helt ubeskrivelig at JEG skal kunne komme med på en sånn liste. Ikke mange, inkludert meg selv, som hadde tippet det. Plassering på sånne lister motiverer meg veldig – når det gjelder konkurranseinstinkt dreier det seg om å slå meg selv. Å vinne løp er ikke så viktig, jakten på 'det perfekte løp' derimot."

Hva nå Adelheid? Hvilke mål ser du foran deg i 2011 og 2012? "Langsiktige mål er å finne ut hva jeg har i meg av fart på halvmaraton og maraton innen alderen tar meg… Løpe to maraton i året, og løpe alle de store, kjente.

Har lyst til å bryte ultragrensen (50 km+), kanskje allerede til nesten år. Hårete målsetning for 2011 er å finne meg en partner, og kanskje også sponsor, for å kunne være med på Ö till ö i Stockholms skjærgård neste høst (tøff multisportkonkurranse; 54 km løping og 10 km svømming mellom øyer og holmer, man er inn og ut av vannet 38 ganger). Man løper i par, så interesserte bes ta kontakt."


Motivasjon
Hva driver en helt (u/)vanlig mosjonist som Adelheid? Adelheid fremhever Indre motivasjon – den må man lete etter og finne. "Finn noe som er gøy å gjøre, som gir mening, mestringsfølelse og framgang. Sett deg noen både kortsiktige og langsiktige mål for treningen.Du må finne en god grunn for hvorfor du vil gjøre det. Å gjøre det for å bli pen, likt av andre og lignende tror jeg sjelden gir langvaring motivasjon. Du må gjøre det for deg selv. "

Tilslutt sendes stafettpinnen, hvem har Adelheid lyst til å lese om? Vera Nystad! Kontant, uten betenkningstid!

 Du kan følge Adelheids treningshverdag på bloggen hennes.