Til årets Romerike 6-timers hadde vi som arrangør fått på plass en avtale med importøren av WinForce sportsdrikke, der daglig leder også har egne erfaringer fra ultraløp.

 

Undertegnede leste seg opp på dette med ulike sportsdrikker og annen drikke, og fikk jo et klart bilde av at det var viktig å passe på å holde et jevnest mulig blodsukkernivå underveis i lange konkurranser. Dermed var det midt i blinken å kunne servere WinForce Carbo Basic Plus til deltagerne (det er også andre aktører i markedet med tilsvarende produkter).

 

Av erfaring hadde vi også kjøpt inn en god del Cola. Tanken var at dette først og fremst skulle settes fram mot slutten av konkurransen, men det var løpere som etterlyste dette umiddelbart. Dermed var det båe Cola og WinForce tilgjengelig hele tiden – og innen løpet var over hadde 96 deltagere drukket 80 liter Cola ! Mengden sportdrikk og vann var større, men like fullt ble vi veldig overrasket over hvor mye Cola som ble drukket.

 

Kunne dette være smart?

 

Norge-på-langs løper Erik Nossum serverer sportsdrikk under Romerike 6-timers, men det ble drukket mer enn vann og sportsdrikk av de 96 deltagerne...

 

Vi tok kontakt med importøren av WinForce og ba om en ”enkel” vitenskapelig forklaring på hvorfor man bør drikke det ene kontra det andre under lange konkurranser. Artikkelen vi fikk tilbake kan være en tankevekker for mange.  


Mye av dette gjelder også andre produkter enn de fra WinForce, men vi har nedenfor forholdt oss til denne leverandøren.
  
 

… jeg går faktisk i minus 

Vi kjenner alle følelsen. Vi er et stykke ut i langt løp og merker at vi begynner å bli litt slitne. Vi trenger energi og foran oss ser vi CocaCola på drikkestasjonen. Det ville vært fantastisk, men stopp. Det virker som en god ide akkurat nå, men er ingen god ide om en liten stund.

La meg gå nærmere inn på denne påstanden. Vi bruker kroppen og merker at vi trenger energi og det raskt. Drikker jeg CocaCola merker jeg raskt en bedring i enerien men etter en stund går jeg tom igjen og ikke bare går jeg tom, men jeg går faktisk i minus. Dvs at jeg har mindre energi enn om jeg hadde drukket vann.

Jeg må drikke noe som har mer effekt. Jeg har hørt mange reklamer om lav GI og effekten av langkjedete karbohydrater, Det hele er egentlig veldig enkelt

·        HØY GI - raskt opp , enda raskere ned (pluss lavere en utgangspunktet).

Når kroppen registrere for mye sukker i blodet produsere den store mengder av hormonet insulin som sluser sukker bort fra blodet og inn i kroppen, og dette er jo godt nytt for musklene. Men Insulin bygges sakte ned og når sukkeret er ute av blodet er det fortsatt insulin tilstedet som fortsetter å tømme sukker ut av blodet.Slik ender man opp med negativ mengde blodsukker. Dette reagerer hjernen veldig negativt på og gir signaler til kroppen om å slappe av. Og hjernen er sjefen.

·        LAV GI - Langsommere opp, enda langsommere ned (og forbli i pluss i lang tid).

Når man får i seg sukkerarter som ikke gir en like dramatisk blodsukkerøkning produseres også mindre insulin. Dette oppfatter kroppen som en mer normal «etter-måltid» situasjon, slik at blodsukker blir jevn og trutt fordelt inn i kroppen og hjerne får fortsatt det sukkeret den trenger. Ergo – vi møter ingen nedturer (iallefall ikke kostholdsrelatert :-)

 

Illustrasjonen er jo en tankevekker....

 

 

Riktig sportdrikk under løp, Cola etterpå

 

Så nå er det slutt med Cola for meg under løp. Det er noe som er forbeholdt ren hygge og er ingen del av ernæring under løp

Skal man bruke produkter som Cola eller Gel (ja, for gel er bare ren sukker) kan det da brukes på slutten hvor bunnen nåes først etter avsluttet løp. Noen eliteutøvere kan fullføre hele løp på sukker, men dette er krevende å «time» når man skal ta sukker, samt det er mer fornuftig å ha jevn nivå under hele løpet.

 

Jeg erfarer at det fornuftige er å sørge for å få i seg en god blanding av langkjedete karbohydrater (gir langsommere blodsukkerstigning og holder seg lenger). Dette kan man blant annet finne i grovt brød og i nye moderne energiprodukter som f.eks nykommeren Winforce (balansert mellom raske og langsomme karbohydrater, proteiner og fettsyrer). Det finnes produkter som er spesialisert for korte løp og lange løp samt energibars som ikke gir denne raske blodsukkerøkningen.
 Noen tips om bruk av sportsernæring (fra WinForce norske hjemmeside): http://www.winforce.no/sportalen/Winforce/Tips-om-brukEtter at artikkelen ovenfor ble skrevet sendte vi dette spørsmålet til produsenten i Sveits:

"Hva om man tar litt gel/Coca Cola HELE tiden........"

 

…og fikk dette svaret:

 

Good question.

if you take every 15min a gel or Coca Cola you take a lot more energy in your body per hour.

Example:

1 bottle 750ml Carbo Basic plus contains 240 kcal

1 powerbar gel (41g) contains 108 kcal

If you take 4 gels per hour you reach 432 kcal

 

Totally you take a lot more energy in your body

Your metabolism need a lot more of energy to turn over this carbo into energy and your pancreas has such a lot of work to keep the blood sugar level down.

So you are feeling tired and floppy.

 

And the other point of view: your stomach has such a high handicap that your stomach will be rebelling against this high quantity of low chain sugars (osmolarity!!) the possibility is high, that you will throw up……

På bildet ser vi Geir Frykholm servere Cola (i Maxim-beger) under Bislett 24-timers i 2006. Spesielt på timesløp, der drikkebordet aldri er langt unna, er det et enormt forbruk av Cola underveis i konkurransene.


 

Kun sportsernæring under 8 dagers konkurranse, er det mulig?

 

En annen interessant tilbakemelding er denne fra Winforce i Sveits som har fulgt Dany Wyss gjennom 2 konkurranser i RAAM (Race Across America), et 4800 km lagt sykkelritt fra kyst til i Amerika. De bruker ca 8 dager på dene konkurransen og sover få timer! (… jeg har hørt er at han KUN brukte Winforce hele tiden).

 

http://www.raceacrossamerica.org/raam/rcracer.php?s_N_Entry_ID=2520

 

Yes, Dani Wyss took only 3 products as his main nutrition during the RAAM.
But he had also one vitamin and mineral supplement to absorb enough vitamins.


So he had exactly 4 products.
3 products (Ultra Energy Complex, Carbo Basic plus and PowerPro) as his main nutrition and added 1 product (vitamin and minerals supplement).
This 3 product should be enough for Ultra Runs like Norseman and other long durance sports events. But if the athletes have a mentally problem to take only this 3 liquid nutrition products he can add/combine some other food.