Gutter 15 år innledet også dag 2 under årets UM da 800m stod på programmet. Og det var en langt mer forsiktig Lars Lunde som denne gang stilte på startstreken etter å ha blitt slått grundig dagen før. En uthvilt Marius Emil Salavanes fra Åkra tok umiddelbart kommandoen med høyt tempo, men her var det mange gode løpere, så de fleste holdt godt følge. Da klokken ringte økte gårsdagens 1500m vinner Abdurraham Hir farten og feltet strekte ordentlig ut. Marius prøvde å utligne farten, men fikk ikke helt ryggen på den lettbeinte løperen fra Selsbakk, og måtte denne gang ta til takke med sølvet. Bak sikret Joakim Sundgot Gustavsen fra Dimna bronsen, da han nok en gang slo Lars Lunde i en spurt på  800 m. 

Som under gårsdagens 1500m var det Marthe Olsen fra Selsbakk som dro opp farten i jenter 16 år. Hun fikk umiddlbart følge av Elisabeth Angell Bergh fra HIL og Ingvild Drabløs fra Tyrving. Og som på gårsdagen 1500m dro hun til det ringte, før Elisabeth Angell Bergh økte farten og dro ifra gjennom svingen. Forspranget hun fikk tok hun vel vare på og som i går var seieren aldri truet da hun løp inn til 2.17,07 . Ingvild Drabløs sikret bronsen i et løp som bar preg av at den talentfulle Tyrvingløperen fortsatt er et godt stykke unna toppformen.

Også i J 15 år var det mange jevne og gode løpere samlet på startstreken, og her åpnet Inger Emilie Bryn Mathisen fra Askim friskt, men hun hadde vært så uheldig å trakke på streken som skiller banene i første sving. Dette var hun ikke alene om, men i rettferdighetens navn tjente de ingen ting på dette og med to løpere i hver sin smale bane var det ikke lett å unngå. Her burde helt klar arrangøren kjørt start uten bane valg eller ikke tolket denne regelen så firkantet. Og som i de jevngamle guttenes heat, overtok favoritten, Johanna Jansson, føringen da det ringte. Selv om feltet fortsatt var godt samlet, var det ingen som maktet og komme forbi den spurtraske jenten fra Børsa, som vant på 2.23,58 og ble den tredje dobbeltvinneren på rad. Nærmest kom overraskelsen Emilie Larsen fra Orion på 2.23,86, mens den siste medaljen ble utkjempet mellom de to klubbveninnene fra Fana, Målfrid Pettersen Lunde og Elina Drivenes, som nok engang Målfrid gikk seirende ut av.

Startfeltet i gutter 16 år var om mulig enda sterke enn de to foregående klasser.Etter en litt forsiktig åpning tråkket Sondre Dingsør Skogen fra BT skikkelig til etter 100 meter og gikk rett i tet og var den toneangivende fartsholderen i store deler av løpet. Men da klokken ringte var det Jonas Gjesdal fra Varegg som tok kommandoen og fikk en liten luke. Denne ble fort tettet igjen før Mathias Berntzen Engevik økte farten ytterligere ved inngang til siste sving. Han fikk en liten meter og tok godt vare på den hele veien fram til mållinjen og kunne strekke armene i været etter gullet var sikret på 2.00.33. Sondre Dingsør Skogen fulgte nærmest, mens bronsen gikk til Håvard Olav Hemess Lien fra Tyrving.

I jenter 17 år skulle det bli et nytt møte mellom Aurora Dybedokken og Ida Elise Nymoen Eltervaag, og denne gangen virket det som om Aurora hadde full kontroll. Hun slapp aldri Ida Elise inn i løpet og kontrollerte hele veien og kunne således løpe inn til en ny gullmedalje på tiden 2,19,22. Ida Elise fikk notert 2.19,81 mens det var snaue 5 sekunder ned til bronsen som hjemmehåpet Helena Wille Gramstad fra Sandnes knep i tøff duell med Julie Strøm fra Laksevåg.

Hele 25 løpere møtte til start i G 17 år og her ble det 3 heat. I det andre heatet fikk vi fantastisk god løping av Abduljaleel Hir, eldre bror av dobbeltvinneren i G 15 år, som løp inn til 2.01,99. Dermed var standeren satt for finaleheatet som virkelig måtte trå til fra start. Det ble et tett oppgjør mellom Vebjørn Ljones Karlsen fra Skjalg og Thor Henrik Raknerud fra Askim som fulgte hverandre som skygger hele veien med Vebjørn som fartsholder. Thor Henrik kom aldri forbi men tidene ble så god som 2.00,74 og 2.01,16 som skulle holde til gull og sølv. Tredjemann i heatet, Ådne Norland fra Vollan IF kom inn rett bak, men tiden 2.02,30 holdt bare til 4. plass totalt og dermed kunne Hir fra Selsbakk slippe jubelen løs for bronsemedaljen.  

I et tett J 18-19års heat fikk vi en ny dobbeltvinner i Karoline Egeland Skattebo fra Tyrving. Hun løp inn til seier på 2.17,54. Men rett bak henne fikk vi mesterskapets tøffeste duell om de øvrige medaljene. Solveig Onstad fra Laksevåg sikret sølvet med 2-tidelers margin mens bronsen gikk til Marie Synnøve Qvale fra Bøler, et fattig hundredel foran Marlen Aakre fra Fredrikstad.

Også G18-19års klassen ble tettog her var det gårsdagens bronsevinner Sander Sekkingstad Terum fra Aurland som var best da han løp inn til seier med tiden 1.54,99. Nærmest fulgte Elias Ottosen fra Askim mens Erik Udø Pedersen fra Holum tok bronsen tidelen bak Elias.

Eldste jenteklasse, J20-22år ble en rein trønder duell der Strindheim tok alle 3 pallplassene med Hedda Hynne øverst på 2.16,97. Yngvild Elvemo fulgte nærmest mens bronsen gikk til Sigrid Jervell Våg.

Henrik Ingebrigtsen fikk heller ikke særlig konkurranse på dagen 800 m i eldste gutteklasse og kunne cruise inn til en ny UM-tittel med tiden 1.51,92. Johannes Alnes fra Bekkelaget var også nærmest denne gang, drøye 2 sekunder bak den lettbeinte løperen fra Sandnes. Jørgen Austvik fra BFG tok siste medalje etter å ha hatt god kontroll på Simen Bergseth i kampen om 3.plassen.

Med mange nye haller som ”popper” opp overalt skal det bli spennende å følge norsk friidrett sin utvikling innendørs fremover. Innendørs sesongen skaper nok en del hodebry for den tradisjonelle grunntreningen og vill helt klart være til en stor utfordring. Og for dem som driver med vinteridrett i tillegg vill jo få en konflikt med hva som skal velges. Men den er kommet for å bli og på sikt kan den vokse seg stor. Allerede på Sandnes ser vi tydelige utfordringer både hva gjelder logistikk og arrangementsteknisk gjennomføring. Sandnes IL hadde mange funksjonærer i sving og mye arbeid er nok nedlagt når nærmere 1000 deltagere skal konkurrere i ulike grener og årsklasser. UM er for alle overgangen fra barneidrett til voksenidrett, og personlig syntes jeg også regelverket og ikke minst tolkningen av disse bør ha en ”myk” overgang. Vi fikk dessverre se flere eksempler der regelverket ble tolket altfor firkantet og gleden ved å konkurrere ikke ble helt den samme for dem som var involvert. Men verden er ikke alltid like rettferdig og bortimot samtlige som reiser hjem etter UM på Sandnes vill å sitte igjen med gode opphevelser og mange nye bekjentskaper.

UM Hjemmeside med resultater


Nytt tøft oppgjør mellom Joakim Sundgot Gustavsen og Lars Lunde.


Marius Emil Salvanes tar ansvar og holder farten oppe.


Lettveinte  Abdurraham Hir på vei mot seier, Marius Emil tar sølv og Joakim bronse.


Andreas Wathne inn til 5.plass.


Eivind Trym Wikshåland.


Henrik Hanssen fra Ullensaker Kisa.


Marthe Olsen og Elisabeth Angell Bergh.


Åshild Vognhild Volden og Åse Skulevold.


En smilende fornøyd Elisabeth Angell Bergh blir dobbeltmester.


Marthe Olsen må ta til takke med nok en sølvmedalje.


Ingvild Drabløs inn til bronse.


Karoline W Egge og Amalie Sæhten avslappet før start.Klart for start J 15 år.


Frisk og offensiv løping av Inger Emilie Bryn Mathisen.


Johanna Jansson sikrer dobbel i sin mesterskapsdebut. Emilie Larsen tar sølvet.


Klart for start i G 16 år.


Sondre Dingsør Skogen tar over teten.


Offensiv løpning av Rune Reimertz og Mathias Berntzen Engevik i jakten på lederduoen.


Jonas Gjesdal tar teten i dey klokken ringer.


Mathias Berntzen Engevik har startet gulljubelen et par meter før mål.


Klart for start J 17 år.
 

Aurora Dybedoken i tet.


Trine Vevle Westerheim og Lisa Gjerde.


Aurora Dybedokken inn til seier og dobbeltriumf.


Ida Elise Nymoen Eltervåg sikrer sølvet.


Helene Willie Gramstad sikrer bronsen når hun spurtslår Julie Strøm fra Laksevåg.


Klart for start i det andre heatet på G1 7 år.


Abduljaleel Hir drar knalltøft fra start,


 Abduljaleel Hir vinner heatet og blir nummer 3 totalt.


Vebjørn Ljones  Karlsen og Thor Henrik Raknerud drar hardt fra første meter da de vet det er løpt fort i det forrige heatet.


Bak kommer forfølgerne anført av Ådne Norland


Vedbjørn og Thor Henrik holdt sammen hele veien.


Ådne Norland inn til 3.plass i heatet, men bronsen glapp på tid.