Her er Marit Valsets beretning fra Svalbard:

Etter en lang og flott skisesong med både Marcialonga og Birkebeinerrennet, inkludert en fantastisk påske på Sjusjøen, alt til rette for en arktisk og spektakulær avslutning av skisesongen, nemlig vinterens vakreste eventyr !

Svalbard Skimaraton hadde 20 års jubileum i år. Dette er det største enkeltarrangement som arrangeres på Svalbard i regi av Svalbard Turn.

I år med rekorddeltagelse, 600 på startstreken. Helmaraton 42 km / halvmaraton 21 km. Alle med sekk på ryggen. Skiftende vær og fare for isbjørn gjør at sikkerheten under løpet er viet spesiell oppmerksomhet med patruljerende isbjørnvakter på snøscooter og førstehjelpstjeneste av høy kvalitet. Det skiftende været fikk vi erfare allerede før start som ble utsatt en time pga tett tåke. Tåken lettet heldigvis og det ble en flott dag med strålende sol før det på slutten av rennet for noen ble snø og vind igjen. Slik er Svalbard.

Starten gikk fra Gruve 6 i Adventsdalen nederst i Todalen, og følger Todalen opp mot Fritham hvor vi etter en sløyfe ned i Bødalen passerte løypas høyeste punkt på ca 430 m.o.h. Deretter ned i Gangdalen og følger Hillestadfjellet ned mot vending. Så Gangdalen opp igjen mot Gangskaret hvor vi på nytt passerer løypas høyeste punkt, for deretter å følge Todalen til mål.

En høydeforskjell på ca 400 høydemeter passeres to ganger på 42 km. Det var 42 flotte, men tunge km.

Sjelden har jeg følt meg så sliten etter et turrenn. Snøen der oppe er tørrere, tråere, mer finkornet og sukkeraktig enn jeg er vant til. Det måtte jobbes for hvert eneste stavtak.

Ingen ting gratis bortsett fra at det var litt lettere de siste 7 km ned til mål. Jeg kom sliten og fornøyd inn som nr 4 i min klasse (kvinner 50-59) på 3.23.14, kun 30 sek fra tredjeplassen. Den får være målsettingen for neste år!

Om kvelden var det selvsagt nydelig bankettmiddag på et fullsatt kulturhus med premieutdeling. Her er det 1/3 premiering. Svalbard og Longyearbyen ble akkurat den drømmen og det eventyret jeg håpet det skulle være: Strålende vær med midnattssol, snøscootertur til Barentsburg, et strålende skimaraton, og et hyggelig opphold med god mat og drikke.

Tusen takk til Svalbard Turn for et flott arrangement og til Marits Event og Reisetjenester for en fantastisk tur. Anbefales på det sterkeste. JEG kommer i hvert fall gjerne tilbake igjen neste år!

Skihilsen fra Marit Valset.


Marit Valset er klar til Svalbard Skimaraton også i 2013.

Resultater!