Thomas Andersen er en erfaren ultraløper. Han har blant annet vunnet Hornindal Rundt to ganger, og han ble også nummer 33 i VM terrrengultra i fjor. Nå prøvde BFG Fana-løperen for første gang i Ultra-Trail du Mont Blanc, og valget falt på TDS som er den mellomlange løypa på 114 km med 7150 høydemeter opp og ned.

Sjøl om han før start hadde et lite håp om å klare en topp ti-plassering og ved to tilfeller også lå på tiendeplass underveis, var det en strålende fornøyd Thomas Andersen som passerte mål etter 17 timer, 2 minutter og 55 sekunders løping.

- Jeg visste løypa var tøff, men dette var mye mer krevende enn jeg hadde forestilt meg, fortalte mannen som klyver Vestlandsfjell flere ganger i uka til vanlig.

- Men fjella på Vestlandet blir ikke av helt samme dimensjon. Bakkene var rett og slett ekstremt bratte og lange. På den siste fjellovergangen så jeg hodelyktene til løperne foran omtrent rett over hodet mitt, høyt, høyt oppe, og jeg visste at minst så høyt måtte jeg også, fortalte Thomas i målområdet.

Bildet: Thomas Andersen jubler etter å ha debutert med glans i Ultra-trail du Mont Blanc. (Foto: Runar Gilberg)
TRYKK PÅ BILDET FOR STØRRE UTGAVE!


Men sjøl nedoverbakkeglade Andersen fikk også nok av de bratte nedstigningene.

- Ja, jeg fikk dosen min og vel så det. Etter hvert ble jeg så sliten at jeg ikke klarte å løpe fort nedover. Vassblemmer på føttene etter å ha løpt i våte sko og sokker hele dagen, gjorde det heller ikke noe bedre, men det gikk, og jeg er svært glad for å ha fullført på ei så bra tid og til en så bra plassering. 

Årets TDS ble vunnet av Dawa Sherpa som er samme mann som vant førsteutgaven av Ultra-trail Mont Blanc i 2003. Han brukte 14.37.07 og var altså 2 timer og 26 minutter foran Norges sterkeste representant.

Av de seks norske som starta kom fem til mål.  Mona Kjeldsberg var eneste norske kvinne, og hun løp inn til en flott  21. plass av de 125 kvinnene som deltok. I alt starta 1464 løpere, mens det ennå er uvisst hvor mange som kommer til mål. 

På grunn av enda kaldere vær med nedbør som vil falle som snø i høgda, vil begge de to resterende løpa lagt om. CCC vil bli forkorta ved at to av de høyeste fjella kuttes ut, mens UTMB vil bli lagt radikalt om og forkorta fra 168 til ca. 100 km.


TDS-løypa kalles "The Wild One", og den er like krevende som den er vill og vakker. (Foto: Runar Gilberg)

Pos. Dos. Nom Prenom Nationalité  Cat  
    Kvinner      
1 8020 HERVE Agnès France SE F 19:07:00
2 8079 BLANCHET Juliette France SE F 19:39:53
3 8018 CARLINI Alessandra Italy SE F 20:32:14
...          
21 8626 KJELDSBERG Mona Norvege V1 F 27:22:54
           
    Menn      
1 8014 SHERPA Dawa Nepal V1 H 14:37:07
2 8015 TRIVEL Lionel France V1 H 15:05:26
3 8006 GUILLON Antoine France V1 H 15:05:28
...          
11 8482 ANDERSEN Thomas Norvege SE H 17:02:55
150 8033 BOYUM Per Olav Norvege SE H 23:29:18
181 9674 GILBERG Lars Norvege V1 H 24:23:27
230 8512 BRATSBERG Bernt Norvege V2 H 25:20:59
  9603 BROUGHTON Derek Henry Norvege SE H DNF
 
Alle resultat


Det var oppholdsvær, men dyster værmelding - og noen dystre miner - like før startskuddet for TDS smalt i Courmayeur kl. 7.00 torsdag morgen. (Foto: Runar Gilberg)


Derek Henry Broughton var optimistisk i år som i fjor, men resultatlista forteller at han ikke kom lenger enn til Col de Joly. Da hadde han løpt i 16 timer og 20 minutter og gjort unna 82 km. (Foto: Runar Gilberg)


Bernt Bratsberg var like optimistisk etter en drøy kilometer, og han holdt koken oppe helt til mål. Tida ble 25.20.59, noe som holdt til en 230. plass av 1464 startende. (Foto: Runar Gilberg)


Arne Gilberg hadde også overskudd til å vinke ut fra start. Snart skulle løpet og løypa kreve alt av konsentrasjon og oppmerksomhet. (Foto: Runar Gilberg)


Vi har hoppa til La Thuile og første matsasjon etter 21 km. Det sier sitt om terrenget når tetgruppa, som inkluderer vinneren, bruker 2 timer og 28 minutter på halvmaratonen. (Foto: Runar Gilberg)


12 minutter etter teten kommer Thomas Andersen løpende - i plaskende regnvær. Det var oppholdsvær i starten og noen få korte pauser mellom de lange og tildels tunge bygene. En bergenser lar seg uansett ikke stanse av litt regn. (Foto: Runar Gilberg)


Inne på matstasjonen i La Thuile tar Thomas av seg jakka og forsyner seg frisk at godsakene. Næring må til når en skal løpe i fjell en hel dag til ende. (Foto: Runar Gilberg)


Per Olav Bøyum lå omtrent likt med Thomas Andersen på toppen av det første fjellet, men i La Thuile var han blitt 13 minutter bak. Siden gikk det i grunnen bare tyngre og tyngre.

- Nei, dette var ikke min dag. Etter hvert handla det mest om å frambringe guts nok til ikke å bryte. Løypa var nok enda tøffere enn jeg hadde forventa, og jeg ble også fryktelig kald, fortalte mannen som løp så bra i CCC-løypa i fjor. Nå brukte han 23.29.18 på de 114 kilometerne. Til sammenlikning løp han i vår 100 km på 7.10.57. (Foto: Runar Gilberg)


Dawa Sherpa fra Nepal tok ledelsen etter drøye 50 km. Her er han snart ferdig med stigningene opp mot Col du Petit St Bernard etter 30 km. (Foto: Runar Gilberg)


Thomas Andersen ligger ca. halvtimen bak teten når han nærmer seg Col du Petit St Bernard. Først skal han løpe rundt vatnet og opp den bratte skråningen på motsatt side. (Foto: Runar Gilberg)


De raskeste løperne har passert løypas høyeste punkt, Passeur de Pralognan på 2546 moh. Nedstigningen på motsatt side er bratt og tildels svært ulendt. (Foto: Runar Gilberg)


Imens nærmer vår mann seg toppen. En bakke med over 1900 høydemeter er tilbakelagt - og det er like før det bærer bratt utfor. (Foto: Runar Gilberg)


Steinete og bratte nedstigninger er imidlertid det den friske bergenseren liker best, og Thomas var nok en av dem som slapp seg fortest ned denne skråningen. (Foto: Runar Gilberg)


Her bør en ikke snuble og falle framover. Verst er det for de som kommer så seint at det er blitt mørkt før skaret skal passeres. (Foto: Runar Gilberg)


Sett nedenfra ser det omtrent slik ut når løperne skal ta seg ned. Ganske mange bruker staver. (Foto: Runar Gilberg)


Litt lenger ned er det dansing på mindre steiner - gjennom tåkehavet. (Foto: Runar Gilberg)


Nedbøren gjorde løypa sleip, men det var verst der det var jord. De steinete partia holdt fasongen bedre. (Foto: Runar Gilberg)


Det var mye vatn, både langs og på tvers av løypa, som her, 3 km før Cormet de Roseland. (Foto: Runar Gilberg)


Thomas Andersen fyller opp sekken og magen før nedstigningen fra det nest siste fjellet, Col de Joly. I løpet av det lange løpet ble den brave bergenseren en favoritt blant både tilskuere og pressefolk. (Foto: Runar Gilberg)


Til slutt kunne flagget fires og jubelen slippes løs. Sjøl like før midnatt - i bygeværet - var det en den tilskuere som heia løperne i mål. (Foto: Runar Gilberg)


Da Arne Gilberg småløp mot mål Chamonix hadde den nye dagen grydd, vel et døgn etter starten i Courmayeur. Arne ble den andre nordmannen som fullførte alle de tre hovedløpa i Ultra-trail du Mont Blanc, og en liten time seinere hadde også Bernt Bratsberg gjort samme bedriften. (Foto: Runar Gilberg)