Toppbildet: Leif Abrahamsen under Xreid Hardangervidda i 2014. 

 

Starten går torsdag kl 13:00. Du kan følge Leif og Amund live ved å følge denne linken.

 

Kondis har tatt en prat med Leif Abrahamsen. Under intervjuet var ikke så mye rundt løpet planlagt enda, men i løpet i de siste dagene har mye falt på plass, og de har fått ordnet en base, et støtteapparat og et felles løpsopplegg. Amund og Leif har aldri løpt sammen tidligere, så dette blir nytt for dem begge to. 

 

"Vi har ikke løpt sammen før, kun deltatt på samme løp. Jeg trives egentlig best med å løpe alene, for da kan jeg styre tempo selv. Amund er en mye raskere løper enn meg, og jeg tror han ser på det som en fordel at jeg holder han igjen litt de første rundene. Det kan fort bli kjedelig på rundene, spesielt i løpet av natten, og med tanke på at løypa går gjennom byen, er det fint å ha noen å løpe sammen med", forklarer Leif. 

 

 

Leif_Abrahamsen (640x427).jpg
Leif Abrahamsen melder seg ofte på "korte" løp som trening, her under Vestfold Ultra Challenge. 

 

Det høres veldig knapt ut å løpe 320 kilometer på 60 timer, og det er naturlig at søvn og mat blir tema som må løses underveis. Hvordan skal dere legge opp løpet?

 

"60 timer er ikke mye, men det er ikke en umulig oppgave. Jeg tror det er realistisk å fullføre. Jeg har en regel om at jeg alltid fullfører løp. Det som blir viktig under dette løpet er å bygge opp en buffer på tid de første rundene, og kanskje løpe første runde på 12 timer, neste på 13-14, så vi har noe å gå på mot slutten", sier Leif. 

 

Leif kan sove overalt, og erfaringer under tidligere flerdagersløp har han sett behovet for søvn når han har sovnet løpende.

 

"Vi skal nok sove litt. Amund forespeilte å sove litt før EcoTrail 80 km starter på lørdag, men jeg tror det er viktigere å starte på siste runden før de andre. Hvis ikke så har alle løpt fra oss i første svingen her. Jeg har lyst å kanskje komme til Holmenkollen til starten der kl 12 på lørdag, da får vi en jevn strøm av andre løpere forbi oss på siste runde.", forteller Leif. 

 

 

Det var deltagelsen i løpet Frostskade, der han vant, som ga Leif smaken på løp som varer over flere dager. Han mener det gjør han til en bedre person, og at det gir han mye som menneske. Han sier selv han er spontan, og har behov for ekstreme opplevelser.

 

"Jeg er fryktelig spontan, men så ordner det seg jo alltid til slutt. Det er opplevelsen av det ekstreme som trigger denne spontaniteten, den følelsen av å virkelig måtte jobbe. Jeg er litt lat og, på kortere distanser (50 miles) havner jeg litt etter fordi jeg ikke orker å ta meg helt ut. På ekstreme løp tar man seg ut på en helt annen måte."

 

 

Det er et interessant aspekt ved ultraløpere dette med at alle sier det gjør noe med deg som person. Hvordan gjør ekstreme opplevelser deg til en bedre person? 

 

"Opplevelsene gjør meg til en mye mer positiv og selvsikker person. Det er lettere å se at bagateller er nettopp det, ubetydelige bagateller, og at det meste lar seg løse. Jeg blir mindre redd for å kaste meg ut i det ukjente. Under løp som varer i flere dager så opplever man en smerte i kroppen, men dette er ikke farlig. Det er bare hjernen som er forteller kroppen at nå må du stoppe. Den smerten blir ikke verre, den blir heller mindre fremtredende når du har gått deg inn noen dager. Kroppen har egentlig mye mer å gi. Dette er noe man lærer seg etter hvert, å ikke gi opp når det gjør vondt. Det er mer skånsomt for kroppen med lange løp i sakte tempo, enn å løpe raskt på asfalt. Lange rolige løp i marka er det beste.", forteller Leif. 

 

 

Leif sier han trives godt med å slite i eget selskap, og når han kjenner de negative tankene komme, så begynner han å synge egendiktede sanger for å holde motet oppe. Det blir sikkert spennende for Amund å oppleve dette i løpet av de 60 timene de skal være sammen.

 

 

 

 

IMG_4106_Amund_Totland.jpg
Amund Totland under Xreid Hardangervidda i 2014.

 

 

Amund Totland om ultraløping:

 1. Hvorfor startet du med ultraløp?
  For det at maraton gikk bra å løpe og jeg hadde lest "burn to run". Dette motiverte meg til å prøve ut hva som var mulig for meg å gjennomføre.
 2.  Hva er ditt beste minne fra ultraløp?
  Vanskelig å velge....Tror det kan være fra de 2 siste timene av bislett 24 i 2014. Da Kim Johannesen tok av seg skoene og begynte å løpe barbeint. Jeg prøvde det samme og beina føltes som nye, de 2 siste timene løp jeg raskere enn på noen tidspunkt tideligere i løpet. 
 3. Hvordan motiverer du deg til å fortsette?
  "When the going gets tough, the tough keeps going", det handler om viljen til å gjennomføre og det å vite at det går ann. Kroppen har altid mer å gi enn det mann tror. Det hjelper selvsagt å ha opplevd det tidligere.

 

 

Leif Abrahamsen om ultraløping:

 1. Hvorfor startet du med ultraløp?
  Jeg begynte med Ultraløp fordi jeg alltid har hatt sansen for å skyve grenser og siden jeg er litt bedagelig anlagt så virket det å utvide distansen mye mer tiltalende enn å senke tiden på f.eks maraton.
 2. Hva er ditt beste minne fra ultraløp?
  Mitt beste løpsminne er helt klart frostskade 420 km det å kjempe seg opp og ned fjellsider gjennom Troms, Finnmark, Svergie og Finland, alene midt på vinteren i dyp snø med 50 kg pulk, var ett blodslit. Men når man da kommer i mål, og attpåtil som nr 1, da føler man seg uovervinnelig.
 3. Hvordan motiverer du deg til å fortsette?
  Motivasjonen til å fortsette når smertene kommer og slutten virker uoverkommelig fjern er for det første å motvirke de negative tankene! Jeg vet de kommer og gjør mentale tiltak for å endre sinnsstemninger,  bare det å smile og nynne på en tullete sang fjerner tungsinnet. Det å visualisere målgangen og tilfredstillelsen ved den flytter også tankene bort fra det negative! Smertene vet jeg kommer men jeg vet også at det er bare er hjernen som forsøker å få deg til å stoppe så det gir meg bare en fandenivoldsk lyst til å presse videre.

 

FullSizeRender (2) (640x497).jpg
Spent før start. Foto: Tomas Pinås. 

 

FullSizeRender (480x640).jpg
Og de har startet. Lykke til. Foto: Tomas Pinås. 

 

Her er løypa de skal gjennom 4 ganger:

80km.jpg