arvid_mathiesen_25P8427_640_Sportsmanden.jpg
FredagsBirken er best: Det sier Arvid Mathiesen fra Bøler i Oslo. Han gar gått Birken fem ganger på lørdag og så to ganger på fredag, og var ikke tvil i år. Det måtte bli FredagsBirken. Da kan han starte tidlig og få perfekte spor underveis i et renn uten stress og mas. Så selv om det fortsatt er ledige plasser i "selve" Birken på lørdag, så er FredagsBirken best, sier Arvid, som i år stiller for Team Sportsmanden. (Foto: Per Inge Østmoen)


Det var god plass i Håkons Hall i dag under startnummerutdelingen, men inne på Sport 1-markedet i hallen var det likevel masse folk. Mange henter startnummeret på Rena, så de fleste av de mange som i dag benyttet seg av de mange tilbudene på sportsutstyr på Sport 1-markedet, var nok lillehamringer uten planer om start i Birken.


Kanskje kommer kongen.....
Mange toppløpere og mange  kjendiser stiller i Birken lørdag. I første rekke er det full oppslutning av de beste turrennløperne i Ski Classics, men også en del løpere fra ordinært langrenn stiller opp, blant annet  Astrid Uhrenholdt Jacobsen og flere langslagsløpere for menn. Også Martin Johnsrud Sundby skulle delta, men han meldte torsdag at Touren i Canada hadde blitt for krevende, og at han derfor måtte melde forfall.
.

Haakon_Magnus_i_Birken_2015_Lars Krogsveen -6419.jpg
God skiløper: Kronprins Haakon Magnus gikk Birken i fjor på gode 3.36.12 og klarte merket med god margin. (Foto: Birken/Lars Krogsveen)


_F6C7008_danskeprinsen.jpgGår Birken: Kronprins Frederik av Danmark stiller opp. (Foto: Kondis/Per Inge Østmoen)


Men også et par kronprinser stiller opp. Frederik av Danmark, som har gått Vasaloppet noen ganger, og vår egen Håkon Magnus, er begge på plass. Begge er kjent for å være habile skiløpere.

Også Pippa Middleton, søsteren til hertuginne Kate av Cambridge og svigerinne til den britiske arveprisen William, stiller opp. Den yngre søsteren til Kate ble kjent da hun stjal mye av showet under vielsen i Westminster Abbey i 2011 da hun stilte i en moteriktig og åletrang kjole. 

Hun hadde fått som oppgave å passe på to unge brudepiker rett foran alteret. Så mens hun var vendt mot alteret så hadde
hennes bakdel en tendens til å komme i kameraene søkelys både titt og ofte og gjorde den verdenskjent. (Gjør helst ikke et googlesøk på Pippa Middelton Wedding, for da blir det litt for mye av det gode.) I alle fall, søsteren til Storbritannias neste dronning stiller et stykke bak i startleddene klar for sitt første Birkebeinerrenn.
_F6C7150_pippa_middelthon.jpg
Men hun bidrar i det minste til å øke  både andelen av unge deltakere og andelen kvinner i Birkebeinerrennet. Begge deler er viktig i en tid hvor folk ikke er like ivrige som før til å meldte seg på Birkebeinerrennet. Om Kongen også kommer, det vet vi ikke. Men i fjor var i hvert fall dronning Sonja og kronprinsfamilen hjertelig til stede for å heie på pappa Haakon Magnus.
Går Birken: Pippa Middleton,
søster til Storbritannias kommer dronning, viste seg som en god skiløper i Vasaloppet selv om det ikke er noe skiføre der hun bor. (Foto: Per Inge Østmoen)


Færre går Birken
Totalt er det 10.250 som har meldt seg på til lørdagens renn, og noen flere kan det bli nå som det er mulig å etteranmelde seg. Det er 6-7000 færre enn i de aller beste årene mellom 2010 og
2014. Nå må noen sette seg ned å spørre seg om årsaken til hvorfor Birkebeinerennet og de fleste andre turrenn mister deltakere. Og det var i hvert fall et dårlig sjakktrekk av Skiforbundet i 2013 å innføre engangslisens på kr 140 per deltaker akkurat det året hvor den store interessen for turrenn snudde.

En ekstra avgift på kr 140, som for de fleste turrenn betydde en prisøkning på 20 - 40 %, har selvsagt betydning. Også merarbeidet med å kjøpe lisens, og for arrangøren å kontrollere at det er løst lisens, fremmer heller ikke interessen. Men det er mange andre faktorer som kan ha betydning. Avlysningen av Birkebeinerennet i 2014 er en. Enkelte korte og snøfattige vintre er en annen, men det var også dårlige snøvintre og avlyste renn før 2013.

I år har det vært relativt få avlyste renn, men usikkerheten om det blir renn, påvirker påmeldingen. Det må først komme snø før man velger å melde seg på. Og helst burde man også få trent litt på snø.