Marianne Røhme (52) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.


Vignett-kondiskommentaren.jpg

«Hva da med å kreve trening to ganger i uka av hver enkelt medarbeider. »

Sammenlignet med dem som ikke har denne friheten, er det flott å kunne styre 1,5 time av arbeidstida fritt. Det hadde imidlertid vært enda bedre om en kunne brukt 1,5 time fleksitid når som helst i løpe av arbeidsdagen.

I Kondis har vi den friheten at vi kan ta oss en treningstur når vi måtte ønske det i arbeidstida. Med kun åtte ansatte er vi så få at vi har god oversikt over hverandre. Om en person ikke er tilgjengelig kl. 11, så vet vi at det er fordi denne personen pleier å trene akkurat da. Om en kommer på jobb en halvtime uti det som på andre arbeidsplasser kalles «kjernetida», så vet vi at det er fordi vedkommende løper til jobb, og sannsynligvis er i dusjen kl. 9.15. Samtidig vet jeg at om jeg sender en e-post til en av disse en sein ettermiddag eller kveld, så tar det aldri lang tid før jeg får svar. Fleksibiliteten går helt klart begge veier.

Det er helt fantastisk å kunne legge inn en treningstur midt på dagen mens det ennå er lyst ute og en har overskudd i kroppen. Ekstra flott er det om det i tillegg til å være lyst, også er oppholdsvær og kanskje også til og med solskinn. Dette er en skikkelig vitamininnsprøyting i hverdagen, og gir masse overskudd for resten av arbeidsdagen.

Etter at jeg begynte å arbeide i Kondis er jeg ute på treningstur omtrent hver dag, og treningsfrie dager er unntaket framfor regelen. Det er imidlertid ikke alle dagene det lar seg gjøre. Noen ganger blir det også lange sammenhengende kontordager for min del. Innimellom gjennom dagen, kan jeg drømme om den treningsturen jeg skal gjennomføre når jeg kommer hjem. Sola skinner og det virker utrolig fristende å skulle løpe seg en tur. Når jeg imidlertid seint på ettermiddagen sitter i bilen på vei hjem, sliten og sulten, i den samme køen som alle de andre som har vanlige sammenhengende lange arbeidsdager i hovedstaden, da framstår det ikke lenger som like fristende å skulle ta på seg treningsklær og løpe en tur. Det jeg har mest lyst til da er å spise en større middag og legge meg på sofaen foran TV-en. På slike dager er det fort gjort at jeg gjør nettopp det.

Jeg ser på meg selv som ei svært treningsglad dame. Likevel hender det at også min treningslyst er på bunnivå. Spesielt når det er mørkt ute og jeg er sliten og sulten etter en lang arbeidsdag. I slike stunder tenker jeg på alle dem som har det slik hver dag. Jeg vet at jeg trolig allerede neste dag kan ta meg en løpetur i lunsjen mens solen skinner og varmer mot kroppen. Det er et gode jeg har som ansatt i Kondis, og som jeg setter svært stor pris på.

Et slikt gode er jeg sikker på at også mange andre arbeidstakere kunne tenke seg. Og når en ser hvilken helseeffekt det er i å bryte opp en stillesittende arbeidsdag med aktivitet og trening, tror jeg også at mange arbeidsgivere kunne hatt stor glede av og lagt til rette for mer av dette i arbeidstida.

Erfaringen mange som legger til rette for trening i arbeidstida gjør seg, er at det er de som allerede trener som trener mer, mens de andre som en også gjerne vil aktivisere trener ikke uansett. Hva da med å kreve trening to ganger i uka av hver enkelt medarbeider. Dette kan gjøres i samarbeid med bedriftshelsetjenesten slik at medarbeiderne får et tilpasset treningsopplegg som passer for dem. Det skulle ikke forundre meg at det reduserte sykefraværet som en følge av et slikt tiltak, vil medføre at kostnadene til tiltaket blir spart inn ganske fort.

Dersom du som leser dette er arbeidsgiver og kunne tenkt deg hjelp til å komme i gang, stiller vi i Kondis gjerne opp. Send oss i såfall en e-post.

Til slutt vil jeg ønske hver og en et riktig godt og helsefremmende nytt år med mye god trening!