Alle vant i Nordmarka rundt på ski 100 km!
(av Mette Bakken Skauerud)

Nordmarka rundt.jpgMens verdenseliten nøyde seg med å gå fem mil på ski i Holmenkollen lørdag 11. mars valgte 102 skiløpere å ta fatt på den doble distansen – 100 km Nordmarka rundt – et initiativ på femte året fra arrangør Thorkild Gundersen. Og for en dag å gå marka rundt på! Nordmarka stilte i finstasen, temperaturen var rundt fem fine kalde, vindstille, blodferske skispor - føreforhold og løyper kunne ikke vært bedre.

Om lag 80% menn og 20% kvinner, og noen hunder, stilte til start på Sognsvann kl 08.00. Trange trikoter, luftige ovetrekksbukser, skijakker bulende med sjokolade og energibarer, sekker fylt med drikke og gangsårplaster, halve brød og dopapir – mangfold og bredde la i vei på smale spor. Ikke bare er rennet fryktelig langt, det er blottet for høytidelighet, stank av konkurransenerver, merkekrav og tigerbalsam. Ingen forhåndspåmelding, ingen seeding eller puljestart, ingen sponsormerker på startnummeret, ingen startkontingent, bare møt opp og gå 100 kilometer Nordmarka rundt.
 

Start Nordmarka rundt.jpg
Rekordmange 102 skiløpere er klare for 100 km Nordmarka rundt. 
 

Berg- og dalbanemarka

Alle som har gått til fots, på ski eller sykla i Nordmarka i Oslo, vet at terrenget er svært krevende i lengden med alle bakkene opp og ned. De flatene som finnes er stort sett over vannene. Du skal med andre ord treffe bra både med feste og glid for å få skikkelig tak på terrenget uten å slite deg forderva den første mila av en langtur.

Ved ankomst Kikut (14 km) sprakk skylaget opp, og blå himmel og sol slo følge opp bakkene retning Sandungen og Katnosa. På Mylla (om lag 44 km) var det plassert ut kanner med rød saft, og et naturlig sted å ta seg en medbrakt matbit for mange. Den tyngste delen terrengmessig av løpet var unnagjort, selv om de fleste antakelig vil si at siste tredelen av ei 10-mil er den tyngste.

Siste biten av løypa gikk bortom publikumsområdet ved tidligere nevnte femmil ved Sporten på Frognersetra. Her valgte noen av oss å snu og gå samme vei tilbake til Heggehullet, og så videre ned til Ullevålseter, mens andre brøyta seg vei gjennom ev vegg av festglade folk med og uten promille,  og fant etter hvert løypa videre derfra.

Første skiløper kom inn på 6 timer og 20 minutter, mens andre måtte fram med hodelykta etter 14 timer og 26 minutter på ski. Ingen la seg ned i snøen slimete og svimeslåtte ved målgang, å neida, etter en kopp forfriskende rød saft og registrering var det flere som la ut på en strafferunde da det viste seg at man kun hadde gått 96,5 kilometer. Kanskje ble det  96,5, 99, 100 eller 101 kilometer til slutt - uansett -  en minnerik bragd av samtlige som fullførte turen gjennom den flotte marka vår!   

Fysisk slit og mental boost

Å gå langt på ski er ikke bare en krevende fysisk anstrengelse. Vel så mye er det et mentalt krafttak. Et krafttak som gir deg uendelige mengder energi tilbake. Hele kroppen er i spill, fra isse til fot. Å gå på ski, når du har greit feste og god glid, er som vill poesi. Et langstrakt dikt uten komma og punktum. En bratt bakke i fiskebein, en luftig seilas i plog eller hockey ned ei svingete kleiv, staketak over perler av markavann. Du tenker ikke på noe, du bare går og er. Flytfølelse, andpust  og sammenbitte tenner veksler med hverandre. Alt og ingenting, ingenting og alt.  Kan man ønske seg mer? En kan føle seg styrtrik langt der inni skauen.  


Thorkild Gundersen.jpgArrangør de fem første årene, Thorkild Gundersen. (Foto: Line Wermundsen Mork)

Arrangør etterlyses for 2019!

Arrangøren har annonsert at dette var siste utgave av rennet. Skal intitiativet leve videre, noe mange håper og ønsker, etterlyses noen (ildsjeler, klubber, vennegjenger, mv) til å ta stafettpinnen videre for å arrangere rennet i 2019. Ta kontakt med Torkhild på thorkild@overoslo.no

Nordmarka Rundt på facebook

Løypetraseen:
Sognsvann – Ankervegen – Bjørnsjøhelvetet – Kikut – Katnosa – Snøploghøgda – Gjerdingen dam – Mylla – Tverrsjøstalen – Sinnerdalen – Spålen – Langlia – Fyllingen – Kobberhaugen – Blankvannsbråten –Tryvann – Frognseteren – Ullevålseter – Sognsvann.

LØYPEKART 

Nordmarka Rundt sitt bilde.
Foruten arrangør Thorkild har jernkvinnen Hilde Reh Stensrud gått Nordmarka Rundt alle 5 gangene. Respekt!