I følge Andreas er trening på arbeidsplassen en investering i god helse og godt arbeidsmiljø. Han organiserer fellestreninger både før, etter og i arbeidstida.

– Det å møtes på et tidspunkt og sted som passer for bedriften å trene sammen med kollegaer er både sosialt, morsomt og helsebringende. Det muliggjør å bygge relasjoner på tvers av avdelinger. Det er noe spesielt med å se hverandre utenfor arbeidslokalene og ikke minst litt utenfor komfortsonen, forteller den tidligere fotballspilleren som i voksen alder bedriver treningsveiledning av bedrifter og privatpersoner. Han er også en ivrig maratonløper.

Stimulerer inaktive til trening

Enkelte har hevdet at når arbeidsgiver legger til rette for trening i arbeidstiden, er det de som trener mye fra før som vil trene mer, mens de som virkelig trenger det, ikke blir med på opplegget. Dette er ikke Andreas sin erfaring.

– På treningene jeg organiserer stiller det mennesker på alle nivå. Noen har aldri trent før de blir med på fellestreningen på arbeidsplassen, mens andre benytter anledningen til å gjennomføre en solid økt i et mer omfattende treningsopplegg. Når jobben organiserer treningen, opplever mange at terskelen for å bli med blir lavere enn om de skulle meldt seg inn i et idrettslag eller treningsstudio. Videre er det alltids noen de kjenner fra før på treningen som de kan komme sammen med. Da blir det ikke så skummelt som om de skulle blitt med på annen organisert idrett, sier han.

Andreas legger opp treningene slik at de passer for både erfarne løpere og folk som er helt ferske.

– Jeg forklarer ord og uttrykk som for mange er elementære, som f.eks. intervalltrening, maratonløping, terskel og slikt. De som ikke har løpt før vet gjerne ikke hva disse ordene betyr. I tillegg legger jeg opp til aktiviteter som passer for folk på ulike nivå. Jeg gir også personlige råd til hver enkelt ut ifra deres egne forutsetninger og ambisjoner, sier han.

Erfaren idrettsmann

Andreas Grøgaard har en bachelor i psykologi og master i organisasjonspsykologi og ledelse. I tillegg har han drevet med organisert idrett i store deler av livet. Da han gikk på toppidrettsgymnaset i Skien i tre år, spilte han samtidig fotball for Odds Ballklubb. De seneste årene har han prioritert maratonløping. Han er blant de få som har løpt under 2.30.00 på maraton. I Rotterdam Marathon i fjor ble han beste norske på en 37. plass og perset med tida 2.29.18. Han har også en 3. plass i Oslo Maraton og en bronsemedalje fra NM maraton i Risør.

Med besteforeldrene som forbilde

I tillegg til å organisere treninger for bedrifter, reiser han også rundt og holder foredrag om treningsfilosofi og sin egen ferd fra «korte spurter til lange løp».

– Jeg forsøker å «oversette» det toppidrettsutøvere gjør og tilpasse det til vanlige mosjonister. Dette innebærer for eksempel hvordan, hvor ofte, og i hvilken fart og intensitet, sier mannen som har som mål å bli like sprek som sine besteforeldre når han blir gammel.

– Jeg har svært spreke besteforeldre som jeg beundrer. Målet mitt er å bli som dem. Jeg ser ingen grunn til å bli gammel og rik om en ikke skal kunne nyte en alderdom med god helse, sier han.

Oppfordrer til å investere i helse

Andreas vil anbefale alle bedrifter å organisere trening for sine ansatte.

– Dette er en investering i god fysisk og psykisk helse, i tillegg til et lavere sykefravær. Enten det er 5 eller 35 som blir med på treningene, så har investeringen en god effekt på de som blir med. Min ambisjon er å tilrettelegge for en sosial møteplass utenfor arbeidslokalene, og å bidra til at de ansatte opplever treningsglede og bedre helse, sier han og oppfordrer både ansatte og bedriftsledere til å ta kontakt for en uformell samtale.

 

LES OGSÅ: Endelig klarte Andreas Grøgaard sub 2.30 på maraton