Men i tillegg til de som har bedre pers enn Bersagel, er det også to-tre meget spennende debutanter. USAs beste kvinnelige langdistanseløper de to siste åra, Molly Huddle, er den det knyttes aller høyest forventninger til. Hun satte ny amerikansk 10 000 m-rekord under OL i Rio da hun løp på 30.13, og hun har så god halvmaratonpers som 1.07.41.

Om det er bra nok til å henge med den store favoritten, kenyanske Mary Keitany, er likevel tvilsomt. Keitany har to strake seire i New York, og maratonpersen hennes er på 2.18.37. Hun ble ganske uforståelig vraka fra Kenyas OL-lag, og 34-åringen er ganske sikkert interessert i å vise at det var en uriktig avgjørelse. Også etiopiske Aselefech Mergia, kenyanske Joice Chepkirui og flere andre afrikanske løpere er rapportert å være i meget god form. 

New York City Marathon har i tillegg til pengepremier til de beste også store summer til de fem beste amerikanske løperne. Beste løper fra USA får 25 000 dollar, og femte beste får 3000 dollar. Vinneren av løpet får 100 000 dollar, så skulle f.eks. Molly Huddle vinne, vil hun ende opp med 125 000 dollar bare i premiepenger. 

Samme premiesystem er det også på herresida, og her har amerikanerne størst forventninger til Dathan Ritzenhein, som tidligere i høst løp halvmaraton på 60.12 da han var bare 8 sekunder bak Mo Farah i Great North Run. Maratonpersen hans er på 2.07.47, satt i Chicago for fire år siden. 

Men det skal likevel mye til for at Ritzenhein klarer å henge med de virkelig store favorittene. Stanley Biwott fra Kenya har pers på 2.03.51 og er regjerende mester i New York. Ghirmay Ghebreslassie fra Etiopia er bare 20 år og ble verdensmester på maraton i fjor. I OL i år ble han nummer fire. Lelisa Desisa, også han fra Etiopia, er mister konsistent himself med sølv fra OL, to førsteplasser fra Boston Marathon og seier i Dubai Marathon. I fjor ble han nummer tre i New York og er ganske sikkert sugen på å klatre enda høyere opp på pallen. 

Startfelta i eliteklassen

Vi har ikke klart å finne noen startliste for massene, og vet derfor ikke hvor mange norske som skal delta. I fjor fullførte 399 norske deltakere, og antakelig er det noen flere enn det som er påmeldt i år. Kondis er representert med både president Tim Bennett og annonseansvarlig Trond Hansen på startstreken. 

New York City Marathon sendes direkte hos Eurosport fra klokka 15.15 til 18.00 på søndag. 

Mary_Keitany_maalpassering_Foto_NYRR.jpg
Mary Keitany har vunnet New York City Marathon de to siste åra, og er favoritt til å ta sin tredje strake seier. (Foto: NYRR)


5 km for Karoline Bjerkeli Grøvdal
Dagen før maratonløpet, lørdag 5. november, går 5 kilometeren Dash to the Finish Line der siste delen av maratonløypa løpes. Her har Karoline Bjerkeli Grøvdal, som 29. oktober posta følgende på facebook, signalisert at hun vil stille: 

"I’m very excited to end my Olympic year in New York City for the TCS New York City Marathon. From competing in the Abbott Dash to the Finish Line 5K on Saturday, to riding in a lead vehicle in front of the marathon on Sunday, it will be a very special weekend. My fellow Norwegians Ingrid Kristiansen and Grete Waitz had great success in the New York City Marathon, and someday I hope to follow in their footsteps." 

Bjerkeli Grøvdal er den eneste i det sterke startfeltet som har løpt 5000 m under 15 minutter. Åtte av de andre har imidlertid løpt under 16 minutter, så for Karoline blir det ingen rusletur gjennom Central Park. 

Hytteplanmila2016-Karoline-Bjerkeli-Groevdal-9700meter.jpg
Karoline Bjerkeli Grøvdal var 22 sekunder bak sin egen løyperekord i Hytteplanmila, men hun vant klart, og forhåpentligvis er formen god nok til at hun kan være med helt i teten i Dash to the Finish Line i New York. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)