Forskning på både rotter og mennesker tyder på at tilførsel av store mengder antioksidanter etter trening hemmer treningseffekten.

 

I en norsk dobbelt blind undersøkelse foretatt av forskere ved Høgskolen i Østfold og Norges idrettshøgskole ble 40 fotballspillere (3. divisjon) og 14 multisportutøvere delt i to i utgangspunktet like grupper. Gjennom en seks uker lang treningsperiode inntok halvparten av utøverne et antioksidanttilskudd mens den andre halvparten fikk placebopiller. Supplementgruppa fikk 4 + 4 kapsler om dagen av kombinerte antioksidanter og mineral-/vitamintilskudd ((LifePak®). Kontrollgruppa tok tilsvarende mengde av placebokapsler.

 

Treningsmengden utgjorde 8-10 timer ukentlig i seks uker, og før og etter supplementsperioden fikk utøverne testa både nivået av antioksidanter i huden og VO2 maks.

 

Siden de seks ukene kom i starten av grunntreningsperioden, var det naturlig å forvente en økning i det maksimale oksygenopptaket.

 

Det skjedde også – med utøverne placebogruppa. De fikk en signifikant økning i VO2 maks (5,6±2,0%) mens utøverne i supplementsgruppa ikke fikk noen bedring i utholdenheten. VO2 maks-verdiene var de samme som da de starta.

 

Målingene av antioksidantnivået i huden viste at supplementsgruppa fikk en klar økning (27±6%) mens det ikke var noen endring hos placebogruppa.

 

Undersøkelsen konkluderer med at tilskuddet av antioksidanter og vitaminer/mineraler reduserte treningseffekten og forhindret en økning i det maksimale oksygenopptaket.

 

Mulige årsaker

 

Forskerne er ikke sikre på hvorfor tilskuddene ser ut til å redusere treningseffekten, men de har sine teorier.

 

Når vi trener dannes frie radikaler, og disse reaktive oksygenforbindelsene kan skade cellene i kroppen. Antioksidantenes oppgave er å forhindre at slik skade får skje. De frie radikalene er også viktige signalstoffer og setter i gang en rekke viktige signaler i celler som fører til at cellene kan tilpasse seg ulike typer stress.  

 

Men når en trener, forbedres cellenes egen evne til å lage antioksidanter, og jo bedre trent en er, jo større blir kapasiteten til å uskadeliggjøre reaktive oksygenforbindelser. Uten at en gjennom trening utsetter kroppen for frie radikaler, får en dermed ikke trent opp evnen til å lage naturlige antioksidanter, og det er mulig at andre viktige signalveier også hemmes. Tilskudd av antioksidanter blokkerer antakelig denne tilpasningen og dermed også effekten av treningen.

 

Å trene er som kjent å bryte ned, og denne nedbrytingen er en forutsetning for superkomensasjon og framgang. Litt forenklet kan en si at med tilskudd av antioksidanter stanses nedbrytingen på en unaturlig måte, og kroppen får ikke utviklet sin evne til å bygge seg opp (til nye høyder) i etterkant.

 

Bli Kondismedlem! les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr.3
KONDIS-Årgang 2010
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)