Norge stiller med tre kvinnelige og ti mannlige mellom- og langdistanseløpere i EM som går i Berlin fra mandag 6. til søndag 12. august. I tillegg har vi med en mannlig kappgjenger, og det er også en viss mulighet for at Per Svela får løpe 5000 m. 

På damesida er det Karoline Bjerkeli Grøvdal som det først og fremst knyttes forventninger til. Sjøl om hun ikke har fått det til like bra på hinderløpene i år som under NM i fjor, så stiller hun til start med årets beste europeiske tid, så en medalje bør helt klart være innen rekkevidde. Bjerkeli Grøvdal er også påmeldt 5000 meteren, men det er uvisst om hun stiller der da 5000 m-finalen går bare en halvtime etter at hun er i mål på hinder-finalen. 

Karoline Bjerkeli Grøvdal i EM i Amsterdam. Foto: Bjørn Johannessen
Karoline Bjerkeli Grøvdal har både sølv og bronse fra ulike EM, men mangler gull i seniorsammenheng. (Foto: Bjørn Johannessen) 


På 800 m løper Hedda Hynne og Yngvild Elvemo. Hynne har ikke vært i like god form som i fjor hittil i år, men det er lov å håpe at toppformen kommer under EM. Da kan det fort bli finaleplass. Elvemo var i god form tidlig på sesongen, men har hatt en liten dupp nå i det siste. Antakelig skyldes det allergiproblemer som hun nå skal ha fått kontroll på, og da kan også godformen fort komme. Finaleplass er et uttalt mål for henne.

Bilderesultat for hedda hynne og yngvild elvemo kondis
Yngvild Elvemo og Hedda Hynne har opp gjennom tida både trent og konkurrert mye i lag. Nå skal de begge løpe 800 m i EM. (Foto: Bjørn Johannessen) 
 

En plass i finalen er nok også et mål for de to 800 m-gutta, Ull/Kisa-duoen Thomas Roth og Markus Einan. Roth har vist god form i hele år, og det er nok klart størst sjanse for at han vil havne blant de åtte beste. Markus Einan kom med til EM etter invitasjon fra Det europeiske friidrettsforbundet, og avansement vil slik sett være en stor bonus for han. Begge er tøffe karer som det blir spennende å følge. 

800-menn-tet-hare_50D4756.jpgBåde Thomas Roth og Markus Einan fulgte hare Andreas Roth på 800 meteren under Bislett Games. Da holdt Thomas best på andrerunden. I EM kan det fort bli mer taktisk løping. (Foto: Bjørn Johannessen) 


Brødrene Ingebrigtsen stiller på både 1500 og 5000 m. Et drømmesenario, som er omtrent like usannsynlig som det ville vært sensasjonelt, er at de soper med seg alle seks medaljene. På 1500 m har både Henrik og Filip tatt EM-gull før. Nå vil Jakob helt sikkert ha et ord med i laget. Gledelig nok klarte også Ferdinand Kvan Edman EM-kravet, og siden Filip Ingebrigtsen er regjerende europamester, kan Norge stille med fire utøvere. For Ferdinand vil det være en meget bra prestasjon om han klarer å gå videre fra førsøket som går på onsdag. Da avgjøres det hvor mange norske gutter vi kan heie på under finalen på fredag. 

Mens Filip er den antatt sterkeste av de tre Ingebrigtsen-brødrene på 1500 m, er det Henrik og Jakob som antakelig er de beste medaljekorta på 5000 meteren som går lørdag kveld. Henrik har på forhånd årsbeste i Europa. Jakob viste enorm avslutningsstyrke da han tok bronse i U20-VM. Skulle en av brødrene stå over 5000 meteren, kan Per Svela få stille da han er tatt ut som heimeværende reserve. 

Denne gangen vil Filip (til venstre) og Henrik Ingebrigtsen løpe i hvert sitt heat. På bildet ser vi dem juble sammen etter gull og bronse på 1500 meteren i EM i fjor. (Foto: Bjørn Johannessen)
Vil det bli mer jubel og flere medaljer på Ingebrigtsen-brødrene i EM? (Foto: Bjørn Johannessen) 


På 10 000 meteren er Marius Vedvik enslig norsk deltaker etter at Sondre Nordstad Moen bestemte seg for maraton. I EM i Zürich for fire år siden ble Nordstad Moen nummer 9 og Vedvik nummer 14. For sistnevnte kan det være et fint mål å forbedre den plasseringen. 

10000-menn-nordisk-trio_D4N3073.jpg
Marius Vedvik løp ifra sin danske og svenske konkurrent sist han var med på 10 000 m i EM. (Foto: Bjørn Johannessen) 


Maratonløpet blir meget spennende sjøl om det er usikkert hvilken form Sondre Nordstad Moen er i. Han har ikke konkurrert siden 10 000 meteren under Bislett Games der det ikke gikk like fort som det han hadde håpa på noen måneder tidligere. I vår var også planen at han skulle løpe 10 000 m i EM, men nå har han bestemt seg for å gå tilbake til den opprinnelige planen om å løpe maraton i EM. Forhåpentligvis er det et tegn på at han har fått trent bra og har stayeregenskapene på plass - sjøl om kanskje ikke farten til å hevde seg på 10 000 m er helt til stede. 

Siste nytt er at nasjonsbyttet til Weldu Negash Gebretsadik har gått i orden slik at han får løpe maraton. BUL-løperen har så sterk pers som 2.09.14, og med full klaff på en god dag, kan også han være med å kjempe om en medalje. Karoline Moen Guidon løper også maraton, men hun stiller for Sveits. Håvard Haukenes er tatt ut på både 20 og 50 km kappgang. 

Weldu_Negash_Gebretsadik_spurt_Tomas_Bereket_A20G1596.jpg
Weldu Negash Gebretsadik får debutere i den norske landslagsdrakten under maratonløpet i EM. Her ser i han løpe inn til en av sine mange seire i Birkebeinerløpet. (Foto: Kjell Vigestad)


På 3000 m hinder stiller Tom Erling Kårbø trofast opp, og siden han har vært i bedre form enn noen gang i år, bør en finaleplass være innen rekkevidde. Under EM i Amsterdam for to år siden løp Kårbø på 8.42,72 i forsøket, og det holdt ikke til avansement. 

hinder-heat1-kaarboe-vanngrav_50D8072.jpgTom Erling Kårbø i aksjon under EM for to år siden. Skal det bli finaleplass denne gangen? (Foto: Bjørn Johannessen) 


Alt om EM hos Det europeiske friidrettsforbundet

Kondis-reportasjer fra EM i 2016


Den norske troppen på mellom- og langdistanse

800 m kvinner
Yngvild Elvemo, IL i BUL (Knut Jæger Hansen)
Hedda Hynne, Strindheim IL (Erik Sakshaug)    
                
5000 m kvinner                            
Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve (Ståle Jan Frøynes)

3000 m hinder kvinner               
Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve (Ståle Jan Frøynes)

800 m menn  
Thomas Roth, Ullensaker/Kisa IL (Thomas Lewandowski)
* Markus Einan, Ullensaker/Kisa (Hans Jørgen Borgen) 

1500 m menn
Henrik Ingebrigtsen, Sandnes IL (Gjert Ingebrigtsen)
Filip Ingebrigtsen, Sandnes IL (Gjert Ingebrigtsen)
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL (Gjert Ingebrigtsen)
Ferdinand Kvan Edman, IK Tjalve (Ståle Jan Frøynes)   
                
5000 m menn                            
Henrik Ingebrigtsen, Sandnes IL (Gjert Ingebrigtsen)
Filip Ingebrigtsen, Sandnes IL (Gjert Ingebrigtsen)
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL (Gjert Ingebrigtsen)
** Per Svela, IL Gular (Arne Risa)

10 000 m menn
Marius Vedvik, IL Gular (Arne Risa)


admin: adform id #567066
 

3000 m hinder menn              
Tom Erling Kårbø, Stord IL (Nils Hetleflåt)

Maraton menn
Sondre Nordstad Moen, SK Vidar (Renato Canova)
*** Weldu Negash Gebretsadik, IL i BUL (Frode Hansen/Håvard Hasås)

Kappgang (20/50 km)   
Håvard Haukenes, Norna-Salhus IL (Susana Feitor)
 

* Etter invitasjon fra det europeiske friidrettsforbundet.
** Hjemmeværende reserve (Norge kan kun stille med tre utøvere i øvelsen).
*** Venter på bekreftelse fra IAAF.


Hele den norske troppen