- I dag så jeg ikke på klokka, men bare løp på følelsen, og jeg tror jeg fikk den gjennomkjøringa jeg trengte, fortalte Karoline Bjerkeli Grøvdal da hun møtte pressen etter målgang. Hun hostet litt, men mente at forkjølelsen var på retur og at et par ekstra rolige dager også kunne slå positivt ut.

- Det viktigste i dag var at beina var pigge og at jeg fant en god rytme. Jeg var spent før start, men det gikk veldig fint da jeg kom i gang. Dette ble et slags terskeldrag, og jeg fikk den milde gjennomkjøringa jeg hadde behov for før finalen på søndag.

Også  Karolines trener, Ståle Jan Frøynes, var godt fornøyd.

- Hun hadde spreke bein og fikk til flotte hinderpasseringer. Det gikk veldig kontrollert og fint.

- Det kan se ut som Karoline får til hinderpasseringene bedre når hun ligger først som hun gjorde i dag. Kan det være et alternativ  å legge seg først også i finalen?

- Det er både fordeler og ulemper med å ligge først. Fordelen er at hun ser hinderet, og det fungerte fint i dag. Men vi må se det hele an og vurdere hva vi gjør i finalen. Der vil det være med seks til åtte kapable konkurrenter. Det viktigste i dag var at kroppen hennes fungerte, fortalte Frøynes.

Karoline Bjerkeli Grøvdal vant det første heatet på 9.34,23, mens det andre ble vunnet av Fabienne Schlumpf fra Sveits på 9.32,32. I alt hadde fem jenter bedre tid enn Karoline. Danske Anna Emilie Møller hadde nest best tid i Karolines heat og ble finaleklar med 9.34,46. Både finske Janica Rauma og svenske Caroline Högardh røk ut.

Noen punkt

1: Norsk gullmulighet

Ut fra det vi så i forsøket i dag og vurdert ut fra prestasjonene tidligere i år, så er Karoline helt klart medaljekandidat, og hun er nok også den største gullfavoritten. Men mye kan skje når 3000 m og 35 hindre skal forseres. De hardeste konkurrentene ser ut til å bli Fabienne Schlumpf, Luiza Gega og Gesa-Felictas Krause.

2: Best uten folk foran seg
Mange ble overraska over hvor fort Karoline Bjerkeli Grøvdal løp under NM i fjor. Da løp hun solo inn til norsk rekord med 9.13,35, og det ble spekulert i hvor mye fortere hun kunne løpt i felt med drahjelp. I år har hun prøvd det mange ganger, og det har gått klart seinere enn under NM-løpet. Hun har virka ukomfortabel i felt, og åpningsfarten har nok også i noen av løpa vært litt for stor i forhold til formen. I forsøket i dag fikk hun løpe i fred og styre det meste sjøl. Det så ut til å fungere mye bedre, og hun hadde bedre kontroll inn mot både vanngrava og de andre hindrene. Meget mulig vil det være den beste taktikken å bruke også i finalen.

3: Talentfull danske tilbake i form
Gledelig er det se at danske Anna Emilie Møller er tilbake i god form. Hun var meget lovende som tenåring og løp 3000 m flatt på 8.47,83 for to år siden. I fjor hadde hun en trøblete sesong, men nå virker hun å være godt i gang igjen. 21-åringen hang med Karoline Bjerkeli Grøvdal helt til mål og var bare 2 sekunder bak persen som hun satte i OL i Rio. Det blir spennende å følge også henne i finalen på søndag. Om alt klaffer, kan det bli medalje til to nordiske løpere.

Alle de store favorittene i det andre hetet - Schlumpf, Gega og Karuse - gikk videre til finalen fra det andre heatet. (Foto: Bjørn Johannessen)

16 1829 Ireland FINN M 10:10.93

Allerede etter halvannen runde gikk Karoline Bjerkeli Grøvdal opp i tet, og der ble hun til målstreken var passert. (Foto: Bjørn Johannessen)

Teknikken over både vanngrav og ordinære hinder så ut til å stemme litt bedre enn det den har gjort tidligere i sommer. (Foto: Bjørn Johannessen)

Alle disse tre kom seg velberga over hindrene og er klare for finalen som går klokka 20.55 på søndag. (Foto: Bjørn Johannessen)

Finske Janica Rauma ble nummer ti i det andre heatet og røk med det ut av finalen. (Foto: Bjørn Johannessen)

Caroline Högardh klarte heller ikke å kvalifisere seg til finalen. 9.55,61 holdt til en 15. plass i det første heatet. (Foto: Bjørn Johannessen)