Blir Jakob Ingebrigtsen historisk?
Jakob_Ingebrigtsen_dette_ble_bare_surr_A20G5200.jpg
Sicilia 2016: Jakob Ingebrigtsen gir alt og vinner gull i U20-klassen bare så vidt fylt 16 år. Han segner om på målstreken og må bæres ut og er ikke klar for intervju før etter en halvtime. (Foto: Kjell Vigestad) 

Jacob_Ingebrigtsen_vinnergest.jpg
Samorin, Slovakia 2017: Jakob Ingebrigtsen kontrollerer greit inn til spurtseier. (Foto: Mark Shearman)

Jakob_Ingebrigtsen_bryter_maalsnøret_960_Z3T4236.jpg
Tilburg, Nederland 2018: Jakob Ingebrigtsen vinner lett og sier etter at bror Filip har vunnet senior-gull: Om han selv hadde fått løpe i seniorklassen, så hadde han tatt gull der også. (Foto: Per Inge Østmoen)

Se hans tre EM-seire her: 
https://www.facebook.com/EuropeanAthletics/videos/953284598383284/


Fortsatt gjelder regelen om at ingen U20-utøvere får stille i seniorklassen, så også i år må Jakob løpe i juniorklassen. Han hadde i utgangspunktet ikke tenkt å delta i terreng-EM i år, men nå stiller han likevel og er stor favoritt. Det må nok et uhell eller sykdom til for at det ikke blir norsk junior-gull i år også. Med fire strake gull i juniorklassen blir Jakob historisk. Det er en prestasjon som neppe noen gang blir kopiert hverken for jenter eller gutter.

Kan det også bli norsk laggull i U-20-klassen?
Med Jakobs førsteplass og glimrende løping av Simen Halle Haugen på femteplass vant Norge gullet til slutt fordi Håkon Stavik også avsluttet sterkt og løp seg opp noen plasser på sisterunden. Med plassiffer 1 for Jakob, 5 for Simen og 22 for Håkon endte Norge med 28 poeng, - bare tre poeng foran Storbritannia.

Med både Jakob og Håkon fra fjorårets vinnerlag, så kan Norge kjempe om en god plassering også i år. For Håkon er det hans tredje terreng-EM. I 2017 ble han nr. 32, i fjor nr. 22, og etter en glimrende høstsesong med seier både i NM og i Nordisk mesterskap, så vil han nok klatre enda noen plasser til i år. I tillegg har Jonatan Vedvik hatt stor framgang i år etter en vårsesong med skader, men med en til gjengjeld veldig sterk høstsesong. Høydepunktet var Hytteplanmila på 29.48 i høst. Men vi er avhengige av å ha både Håkon og Jonatan inne blant de 15 beste for å forsvare gullet. Det skal bli tøft, men det er kampvillige norske juniorer som stiller til start.

Sverige har også et sterkt juniorlag som er bedre enn laget fra Nordisk Mesterskap. Emil Millán de la Oliva og Omar Nur har i år løpt 10.000 m på bane på 29.27 og 27.30 og Omar Ismael ble nr. 20 i klassen i terreng-EM i fjor. Det lyder som mannskap godt nok til å være kandidat til en medalje. Tradisjonelt er Storbritannia best i terrengløp og i særklasse tidenes beste nasjon i terreng-EM. De ble nr. 2 i fjor tett bak Norge. De har en tøff terrengsesong bak seg og er spesialister på terrengløp, men jeg er likevel usikker på britenes lag i år. Tyrkia hadde flere gode baneløpere i U20-EM i Borås, men bare en av dem stiller i Lisboa.

Tradisjonelt er spanjoler og franskmenn alltid sterke i terreng-EM, men jeg tror ikke Frankrike kan vinne U20 i år. I U23-klassen er de imidlertid store favoritter.

Kondis.no kommer med mer forhåndsstoff lørdag.ettermiddag, og da spesielt om seniorklassen for menn, som er ekstra sterk i år. Og litt om Karolines gullsjanser etter fire strake år med bronsemedaljer. Hun var nære på i fjor. Kan det bli gull i år?

Gull-laget_juniorklassen_EM2018_A20G6375.jpg  
Fjorårets gull-lag: Tre av fem fra vinnerlaget i fjor er med i år. De har en sjanse på gull i år også, men da skal mye klaffe. Og det gjør det ofte ikke i et mesterskap med så mange løpere og så mye som kan skje undeveis. (Foto: Kjell Vigestad)

Start_og_maal_1280_25P0197.jpgStart og mål: Her skal 15 norske løpere fordelt på fire klasser stå på startstreken (portalen til høyre) og gå i mål  (portalen til venstre) på søndag. (Foto: Per Inge Østmoen)

Gress_over_asfalten_1280__25P0187.jpg
Gresslette: EM går inne i Bella Vista Park og har underlag av gress stort sett hele veien. Og asfalt- og grusveier gjennom parken blir tildekket av ekte gress der de krysser løypa. Det er med andre ord fint tilrettelagt for å løpe med piggsko. (Foto: Per Inge Østmoen)

Bella_Visat_inngang_flagg_25P0194.jpg
Inngangen til Bella Vista Park: Flagg fra 40 nasjoner pryder inngangen til stadion. 602 løpere er påmeldt for å konkurrere om 13 EM-gull. Noen av disse 602 er reserver. Likevel vil de største feltene (blant ennet menn U20 med 115 påmeldte) bestå av rundt 100 løpere. (Foto: Per Inge Østmoen)

Parkomraader_1280_25P0196.jpg
Opp og ned: Det er en fin og krevende løype som vil passe Didrik Tønseth godt, men stigningene er ikke verre enn at Ingebrigtsen-brødrene vil takle dem godt. Som regel er det solskinn i Lisboa, men natt til søndag spår Yr bittelitt regn. Så er det opphold inntil det er klart for de to seniorfeltene. Det er ikke spådd mer regn enn at underlaget  kan bli nesten like bra som bildet viser. (Foto: Per Inge Østmoen)

NRK2 vil sende fra årets EM terrengløp, og det er i skrivende stund satt opp sending kl. 10.55-11:30 og 13:25-14:05. Ole Kristian Stoltenberg og Sindre Buraas vil være NRKs kommentatorer fra EM. Se programoversikt her 

Det norske laget til EM i terrengløp og om oppkjøringen til årets mesterskap 
Les også kondis.no sin kommentar og forhåndsomtale laguttaket forrige uke.
Reportasjer fra NM i terrengløp 2019
Reportasjer fra Nordisk mesterskap i terrengløp 2019
Reportasje fra EM terrengløp 2018
Om lagkonkurransene i fjorårets EM i terrengløp


Været i Lisboa søndag

Søndag, 08.12.2019
Tid Varsel Temp. Nedbør Vind
kl 0–6
Lett regn.
13° 0,7 mm Stille, 0 m/s fra sørStille, 0 m/s fra sør
kl 6–12
Skyet.
13° 0 mm Svak vind, 2 m/s fra sørvestSvak vind, 2 m/s fra sørvest
kl 12–18
Lett regn.
16° 0,5 mm Svak vind, 2 m/s fra vestSvak vind, 2 m/s fra vest
kl 18–24
Skyet.
15° 0,1 mm Svak vind, 3 m/s fra sørvestSvak vind, 3 m/s fra sørvest