VM-kongen – Lundanes – jakter både Kongepokal og flere gullmedaljer under NM-uka.

- Jeg er veldig motivert. Det er bare å håpe at kroppen og hodet henger med, sier Olav Lundanes når han retter blikket mot NM-uka som innledes med langdistanse på Fauske på torsdag.

- Men jeg er spent på formen når det kommer så tett opp i VM. Det skal jeg ikke legge skjul på, fortsetter Halden-løperen.

27. august defilerte Lundanes – sammen med lagkameratene Carl Godager Kaas og Magne Dæhli - inn til VM-gull i stafett under VMs siste dag.

Lundanes’ 2. VM-gull og 3 medalje på en håndfull dager under sesongens altoverskyggende mål.

Vi skriver 8. september når NM-uka som er det største på nasjonalt plan, innledes med langdistanse på torsdag.

- Det har vært noen dager hvor jeg har vært tom hodet og litt tung kroppen i etterkant av VM, men de siste 3 – 4 dagene føler jeg at det har vært stigning i den generelle formen.

Formen kan løfte seg ytterligere de siste dagene inn mot NM-start.

Samtidig gir tanker og forventninger om nord-norsk terreng, NM-gull og Kongepokal også inspirerende løft.

- Kongepokalen har jeg alltid lyst å vinne. Den henger høyt. Og NM-langdistanse er – i mine øyne – den viktigste NM-distansen. Dermed blir begge de to individuelle løpene viktige, kommenterer Lundanes, som vant sin andre Kongepokal da han gikk til topps under langdistansen på NM i fjor:

- Jeg har vel fått litt «dårlig betalt» i Kongepokaler i forhold til antall NM-gull jeg har vunnet, sier Lundanes.

Bakgrunnen til dette er at Kongepokalens rullering mellom sprint, langdistanse og mellomdistanse i orientering, i tillegg til at den er satt opp på skiorientering hvert fjerde år.

Men under VM i Strömstad fikk Lundanes altså godt betalt for å ha prikket toppformen.

Det manglet bare noen små sekunder under mellomdistansen – hvor det ble sølv – på at Lundanes tok 3 gull av 3 mulige, og full pott.

- De sekundene kommer til å irritere meg en god stund, sier VM-kongen, som får ny mulighet til «full pott» - og 3 gull - under NM-uka:

- Jeg sikter på det. Det skal jeg ikke snakke meg bort fra. Men det er mange som er både i god form og motivert for NM.

 Må du ta 3 NM-gull for å være fornøyd med NM-uka?

- Jeg får ta det litt som det kommer. Det er alltid en risiko for negativ formsvingning så kort tid etter VM. Men jeg føler at formen burde være bedre enn under NM i fjor i hvert fall, vurderer Lundanes.

Uttellingen til Halden-løperen under fjorårets NM i Levanger ble ett gull (langdistansen) og to sølv (mellomdistanse og stafett).

- Målet må være å gjøre det bedre i år, smiler VM-kongen som reiser opp til Bodø på tirsdag for å optimalisere de siste forberedelsene inn mot helgens konkurranser.

 

VM-sølvvinner, Bagstevold, jakter flere medaljer under NM-uka som innledes i morgen.

- Jeg gleder meg til NM - uka, sier Heidi Østlid Bagstevold, og legger til at det er ingenting i veien med motivasjonen selv om det bare er halvannen uke siden VM-avslutningen.

- Jeg føler meg i bra form fysisk, og har selvtillit o-teknisk, fortsetter jenta som løp inn til VM-sølv på mellomdistanse under mesterskapet i Strömstad.

«Dobbeltseier» under de norske VM-uttaksløpene i juli, hvor Heidi var best både på mellom- og langdistanse, var altså ingen tilfeldighet, snarere et steg på veien mot VM-form, karrierehøydepunkt og VM-sølv individuelt.

- Fysisk føler jeg at denne sesongen har vært et steg opp for meg. Jeg har nok aldri vært bedre, sier hun selv nøkternt.

Og denne uka kan det gi betalt i både NM-gull og Kongepokal under NM-uka i Bodø og på Fauske.

- Kongepokalen er noe spesielt, og dermed blir mellomdistansen også litt ekstra viktig. Men jeg prioriterer ikke noen distanser foran andre til helga, sier jenta som vant kongepokal på NM-sprint i Skien i 2013.

I tillegg kan Kongsberg-jenta - som konkurrerer for Fredrikstad - vise til NM-gull på langdistansen fra 2010.

Under NM-uka på Levanger i fjor ble det 3 medaljer.

- Jeg var veldig fornøyd med NM-uka i fjor. Og selv om jeg føler jeg har tatt noen steg siden den gang, blir det ingen «walk in the park» under årets NM.

- Det er mange gode løpere som er i god form og topp motivert for et NM, og noen er kanskje også litt revansjesugne etter VM.

For Heidi handler det om fortsatt fremgang og gjenskape suksess. Både individuelt og under NM-stafetten.

- Vi har et bra stafettlag, med meg, Emma Johansson og Marie Olaussen. Jeg håper vi kan være med i kampen om seieren. Men fokus er å gjøre jobben o-teknisk.

Her er det sjelden Fredrikstad-løperen slurver, men nå har hun annonsert at prioriteringene i fremtiden blir mer i retning av den sivile jobben.

Dermed kan mellomdistansen i helgen bli siste reelle sjanse til å vinne Kongepokalen.

- Det er noe jeg prøver å ikke tenke på, kommenterer hun, og fortsetter:

- Selvfølgelig hadde det vært moro å vinne en gullmedalje i helgen, men – som sagt – fokus er på gode gjennomføringer.

Hun rekker imidlertid ikke noen trening i relevant terreng før hun står på start under langdistansen på torsdag.

- Jeg tenker at KM-langdistanse i Buskerud i kalksteinterrenget på Kongsberg var ganske relevant, heter det fra VM-sølvvinneren, som fort kan vinne mer denne helgen.

For også under NM-uka er det sikker orientering i høy fart som gjelder, noe Heidi behersker bedre enn de fleste.

Kilde: Norsk orientering

NM uka 2016