I alt fullførte 21 fra Norge en av distansene i Icebug Xperience. Tar vi med Sven Kilander som har bodd i Norge i en årrekke og løper for Heming, så er vi oppe i 22. Han klarte kunsten å vinne alle etappene og vant sammenlagt med over 5 minutters margin til Julius Strömberg på andreplass. Strömberg bor også i Oslo der han løper for OSI, og i vår slo han alle i NM terrengultra, men ble som svensk statsborger ikke kåra som norsk mester. Han vant imidlertid SM i terrengultra i begynnelsen av juli. Nå måtte han se seg slått av en annen nokså norsk kar med svensk pass.

Også på plassene bak de to "Oslo-karene" var det meritterte løpere. Jens Wängdahl på tredjeplass har flere medaljer fra junior-VM i orientering, og Emil Jönsson på fjerde har i mange år vært en av verdens beste skisprintere.

Sven Kilander var naturlig nok godt fornøyd med å holde så sterke idrettsutøvere bak seg, tre dager til ende. På spørsmål fra Kondis om han hadde forventa å vinne, var det korte svaret nei, og det mer nyanserte dette:

- Jeg trodde at Fredrik Backmann skulle stille. Han er tidligere verdensmester i orientering og vinner alt av trailløp i Sverige. Når han ikke stilte, trodde jeg at jeg hadde en god mulighet. Jeg har trent målrettet mot Lidingöloppet, som er om en måned, i hele sommer og har trent bedre enn noen gang tidligere. Jeg deltok også i 2016 og 2017 og vant også da, så jeg vet at dette løpet passer meg.

- Hva er det som fascinerer med et flerdagersløp som dette?

- For det første elsker jeg naturen i Bohuslän. Løpet går for en stor del på svabergene langs sjøen og oppe på bergene rett bak med en fantastisk utsikt. Løypa går opp og ned hele veien og er svært teknisk. Det passer meg da jeg i stort sett utelukkende trener i terrenget. For det andre blir det en helt spesiell dynamikk i et løp som går over flere dager hvor så mange bor og spiser sammen. Man blir kjent med nye mennesker og har det gøy sammen utenom selve løpet. For det tredje er løpet svært godt arrangert og det er en god og lun stemning gjennom hele helgen, forteller mannen som altså tok sin tredje sammenlagtseier.

Beste norske statsborger i herreklassen var Axel Vang på sjetteplass. I kvinneklassen ble det norsk tredje- og fjerdeplass til Elisabeth Tangen Haug og Kirsti Johnsen Skåtøy, mens Abelone Lyng ble nummer seks.

I tillegg til tredagersløpet er det også et ultraløp på 50 miles. Her vant norske Steffen Brufladt med ei sluttid på 7.09.28, drøye 13 minutter foran svenske Magnus Rabe på andreplass. Tore Granheim og Aimée Bruheim løp i lag hele veien og kom inn på henholdsvis 48. plass i herreklassen og 15. plass i kvinneklassen.

Det var 188 som fullførte tredagersløpet og 65 som tok seg til mål i 50-milesløpet. I tillegg var det flere trimklasser.

Steffen Brufladt, her fotografert under Eco-trail Oslo i fjor, tok en klar seier i ultraløpet. (Arkivfoto: Olav Engen)