Oslo Trail Challenge har utfordrende løyper uansett vær og føreforhold, og arvtageren etter Nordmarka Ultra Challenge kunne i sin førsteutgave by på mye fint vær, men snø i store deler av terrenget, kuldegrader og store mengder gjørmete stier. Her kan man ikke vurdere resultatene etter kilometertider, men etter timer i terrenget. 

Deltagerne må selv finne fram ved hjelp av kart og/eller GPS, løperne på de to lengste distansene hadde henholdvis 10 og 20 timer i mørket med hodelykt - og det ble en del feilløping som ytterligere forlenget turen for mange av deltakerne. 

Alt i alt en enda tøffere utfordring enn mange av løperne hadde forestilt seg, men imponerende nok kom 45 av 60 startende til mål. Arrangørene Mona Kjeldsberg og Einar Iversen i "Langt og Lenge" lover nytt løp neste år:

- Det har vært en givende helg for oss. Vi har fått mange lovord og positive tilbakemeldinger på arrangementet. Vi planlegger nytt løp 2.-4. oktober 2020, sier Mona etter at alle løperne har kommet til mål sent søndag kveld.

Se også tidligere omtale

PA052654.JPG
Det var også vakkert i finværet lørdag formiddag.... som her på Koller'n. (Foto:Olav Engen)
 

200 km

Start_200km.jpg
Syv tøffe menn og en tøff kvinne klar til start på 200 km fredag ettermiddag. Fra venstre: Arne Nåtedal, Michel Wolfstirn, Luca Roncoroni, Eivind Svellingen, Øistein Næss, Marco Parise, Peter Hack og Cecilie Longva Igesund. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Den store spenningen på 200 kilometer knyttet seg etter hvert til om noen i det hele tatt skulle klare å fullføre denne kraftprøven. Eivind Svellingen fra Bergen Løpeklubb gikk hardt ut og ledet suverent da han kom til Mylla etter 19 timer på de første 100 kilometerne, men det hadde kostet for mye, han slet med å ta til seg næring - så han ga seg. Deretter så det ut til at seieren da skulle stå mellom Marco Parise fra Bérghem Ultraløperklubb og Luca Roncoroni fra Team Sportsmanden, men begge måtte gi seg. Gjennom søndagen så det ut til at seieren skulle gå til Arne Nåtedal fra IL Ivrig, men han ble for sliten og ble ikke bare tatt igjen av de to andre som var igjen (litt før passering Nittedal etter 49 timer); med bare tolv kilometer igjen - av 200 - måtte han rett og slett gi seg, han orket ikke å fullføre.

Marco_Parise_Luca_Roncoroni.jpg
Marco og Luca på Mylla etter 100 km. Marco valgte å gi seg her, mens Luca holdt ut i 17 timer til. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Arne_Nåtedal_Mylla_halvveis_200km.jpg
Arne kommer til Mylla etter 100 kilometer etter et døgn i skogen. (Foto: Mona Kjeldsberg)


Øystein Næss og Cecilie Longva Igesund VANT
Øystein Næss og Cecilie Longva Igesund fra Romerike Ultraløperklubb har tidligere vist at de behersker å disponere kreftene på ekstra lange distanser, og kunne i kveldsmørket søndag kveld løpe i mål etter over 52 timer i et tungt og utfordrende terreng. Tidligere i år fullførte de begge 100 miles (161 km) i terrengultraløpet "Soria Moria til Verdens Ende" på 25 timer. Det sier alt om hvor utrolig tung løypas i OTC var. Med start fredag ettermiddag betyr det også at de gjennom to netter har manøvrert seg fram med hodelykt i over 20 timer! Underveis måtte de klare seg helt alene med unntak for litt arrangørsupport ved vending etter 100 km.

Cecilie:
- Jeg er veldig fornøyd med å ha fullført dette løpet. Det må jeg si! Jeg stilte så godt forberedt som jeg kunne med tanke på hvordan jeg best skulle takle kulde og våt myr, søvnmangel og lite ernæring, sier Cecilie mandag kveld etter jobb. Ja, hun hadde ikke tatt seg fri selv etter over to døgn i marka, i seg selv imponerende.

Hun sier videre:
-  Dette løpet handlet mye om å disponere kreftene riktig. For på Mylla har man to valg (gi seg halvveis eller løpe tilbake, red. anm.) Jeg hadde bestemt meg på forhånd, så det valget var enkelt. Man lærer mye om seg selv på en slik strabasiøs ferd gjennom Nordmarka, der både vær og føre har vært godt beskrevet av andre. Ut i natt nummerr to lærte jeg blant annet at det er null problem å ta seg ned fra Kjerkeberget, samtidig som man navigerer på kronglete stier og sovner om hverandre. Det er jo godt å vite.

- Dette løpet var en stor opplevelse fra ende til annen. Voldsomt slitsomt selvsagt, men det visste jeg jo. Og så møter man fine folk på sin vei. Likesinnede, som man kaller det. Jeg vil gjerne takke Mona og Einar for at de arrangerer dette løpet i Nordmarka. Et utrolig flott løp - om noen skulle lure på det.

Cecilie_Longva_Igedund_Mål_seiersgest.jpg
En veldig fornøyd Cecilie etter målgang. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Eivind sleit med magen
- Jeg sleit med magen fra ca 15 timer og til Mylla, jeg fikk ikke i meg noe næring og ei heller noe særlig væske uten at det kom opp igjen. Beina føltes allikevel gode og jeg hadde veldig lyst å fortsette, men uten å vite hvor jeg eventuelt kunne stå av mellom Mylla og mål ble det vanskelig, sier Eivind Svellingen, som var i suveren ledelse inn til Mylla til tross for at måiingen på Stava viser 110,2 km (3986 høydemeter) - det vil si 10 km feilløping!

Eivind_Svellingen_Mylla100k.jpg
Eivind var soleklart først til Mylla etter 100 kilometer (110,2) - men måtte gi seg,. (Foto: Mona Kjeldsberg)

- Jeg har desverre løpt mye feil i løpet av natten, sier Eivind - som bekrefter undertegendes opplevelse av løypene: - Gjørmefest er en god beskrivelse og med mørke og snø over spor/stiene ble det ganske tøffe forhold. Nå har han allerede siktet seg inn mot Transgrancanaria i begynnelsen av mars der han i fjor løp inn til en sterk 82. plass på det 128 kilometer lange løpet (7500 høydemeter) på 19,5 time.

Tredje gangen klarte Øystein det
- Jeg har jo prøvd meg to ganger før, men alle gode ting er tre sies det, så ja, denne gangen skulle det lykkes. Veldig tilfreds med det, sier Øystein Jack Næss til kondis.no dagen derpå. Det var i NUC200 (Nordmarka Ultra Challenge) han måtte gi seg to ganger, men i OTC klaffet det endelig.

Han forteller videre:
- Det som var annerledes denne gangen tenker jeg, var jo at det var flyttet en uke senere på året, i forhold til gamle NUC. Dette er akkurat nok til at frosten setter seg og dette gjør forholdene en tanke mer utfordrende. På de høyeste partiene av løypa lå det jo snø, og myrer og gjørmehull var gjort om til issørpe. Litt krevende når man skal holde farten oppe.

- Men så hadde vi jo GPS denne gangen, det gjør det litt lettere enn å løpe etter kart. For  min del gikk løpet greit hele veien egentlig, følt meg sterk og klar, ingen store downs under veis.

- Etter start ble det fort Arne, Cecilie og meg som hang sammen. Vi kjenner jo hverandre fra før. Han franskmannen hang på til vi kom opp på Maridalsalpene, men der begynte han å sakke akterut og jeg skjønte at han begynte å slite med motivasjonen allerede der. Jeg hadde bestemt meg for å stoppe hver 6 time for vedlikehold av føtter, men den planen sprakk jo fort, det blir mer viktig å prøve å holde seg sammen i en gruppe en å stoppe opp og gjøre sine egne ting.

- Når vi kom til Kikut ble det en litt lengre pause, Arne var ferdig før oss andre så han la i veg sammen med de to italienerne. Jeg hadde jo bestemt meg for å kjøre dette løpet unsupported, uten drop off bag på Mylla, så jeg hadde alt jeg trengte på hele turen i sekken, da var det geit å kunne få kjøpt seg en cola og noen snickers på automaten på Kikut. Vi tok det rolig ut i fra Kikut og økte på etter hvert, vi var vel på Mylla 1500 sharp. Nøyaktig 24 timer opp.

- Vi var kjappe der oppe. Jeg hadde ikke noen dropoff bag så jeg brukte tiden til å spise litt av det jeg fikk tilbydd og godsaker, bytte sokker og smøre inn med Carmex, både her og der. Jeg la igjen en pose med litt brukt tøy på Mylla,, ingen grunn til å bære våte ubrukelig ullsokker hele veien ned igjen. Så helt unsuported ble det jo ikke.

Øystein_Næss (720x778).jpg
Øysten i terrenget ned mot runding på Mylla. (Foto:Jorunn Teigen)

Talkumføtter (960x720).jpg
Talkum er kjekt når man vasser over to døgn med våte føtter. (Foto: Jorunn Teigen)

- Arne dro ut 30 min før meg og Cecilie. Det gikk greit nedover igjen. Ble jo tatt igjen av 100 km løperne ganske så kjapt (startet 16:00 fra Mylla, red. anm.), en grei avveksling. Snart var vi i gang med natt nummer 2, den vanskelige natten. Hjernen min har en god fantasi og begynner å oppføre seg litt rart når jeg beveger meg inn i døgn to uten søvn, så masse rare syner dukket opp igjennom natten. Greit å være to da slik at man ikke mister retningssansen.

- Jeg fikk en mistanke allerede på morgenen andre dagen at den romslige cutoff tiden kanskje ikke kom til å bli så romslig likevel, så vi skrudde opp tempoet. Holdt et godt driv ned igjennom, men det ble en del pauser. Når vi kom til Sinober skjønte jeg at vi lå dårlig an mht cutoff tid på Slattum skole kl 16. Startet da en innlagt spurt i godt 5000-meter tempo for å prøve å komme innenfor, men det viste seg å ikke være nødvendig da arrangøren hadde bestemt seg for å utvide cutoff tidene.

- Vi tok igjen Arne 3 km før Slattum skole, han var mektig sliten, fysisk var han ikke så verst, men det begynte å røyne på mentalt for ham. Jeg følge meg i god form så siden det da kun var 15 km til mål løp jeg i fra Cecilie ved Slattum skole og økte tempoet en tanke. Siste 15 km gikk greitt, jeg la inn en spurt de siste 3 km og kom meg i mål på litt under 53 timer. Jeg er generelt veldig fornøyd med gjennomføringen. Hadde ingen store problemer under veis. Skulle gjerne hatt med meg litt mer mat, men når jeg valte å kjørte uten dropbag blir prioriteringen tøff. Ekstra ullsukker eller kjøttsuppe? 

Øystein_Jack_Næss.jpg
Øystein etter målgang, som vinner. (Foto: Mona Kjeldsberg)


Når Mona og Einar i Langt og Lenge inviterer til fest ​
Arne Nåtedal så ut som en vinner med 20 kilometer igjen, men slik skulle det ikke gå. Les hele hans historie her: OTC200


Tre musketerer på tur -  pitstopp på Sørskogen (ca 18 km). Øystein, Arne og Cecilie. (Foto: Arne Nåtedal)

200km
  1. Øystein NÆSS 1971 m RULK 52:49:49  
  2. Cecilie LONGVA IGESUND 1976 k Romerike ultraløperklubb 53:24:59  
  DNF Michel WOLFSTIRN 1983 m (Oslo) DNF  
  DNF Marco PARISE 1971 m Berghém ultraløpeklubb DNF  
  DNF Peter HACK 1971 m (Lommedalen) DNF  
  DNF Eivind SVELLINGEN 1984 m BFG Bergen Løpeklubb DNF  
  DNF Luca RONCORONI 1973 m Team Sportsmanden DNF  
  DNF Arne NÅTEDAL 1967 m IL Ivrig DNF  


Passeringstider underveis for de seks som var med lengst:
Med forbehold om noen feilregistreringer (Øysteins tracker sviktet underveis,og røde tider er sannsynlig feilreg.)

Passeringer Eivind Luca Marco Arne Cecilie  Øystein
Start 00:00:00 00:00:00 00:00:00 00:00:00 00:00:00 00:00:00
Busterudvangen 00:33:48 00:39:54 00:42:23 00:50:32
00:41:35
00:46:07
Slattum skole 01:48:40 01:59:36 01:57:09 02:10:19
02:11:24
02:11:34
Sinober 02:43:36 02:49:28 02:52:00 03:15:08
03:11:10
03:11:55
Slengfehøgda 03:28:37 03:34:28 03:36:57 04:01:43
03:56:07
03:57:07
Barlindåsen 04:38:25 04:59:18 05:01:37 05:29:46
05:25:48
05:27:33
Tømte 06:03:17 06:38:53 06:41:25 07:09:28
07:10:32
07:08:09
Sølvvika 07:13:10 08:20:29 08:21:08 08:39:13
08:40:15
08:40:28
Kobberhaugen 09:33:00 12:15:49 12:25:49 12:26:07
12:26:04
12:16:34
Kikutstua   13:06:10 14:00:35 14:05:47
13:17:11
14:16:57
Kjerkeberget   16:05:10 16:10:14 16:25:20
17:25:07
17:29:30
Finnerudsetra   17:34:53 17:59:56 17:55:05
19:04:48
19:10:02
Svarttjernshøgda   20:24:26 20:49:21 20:44:36 25:48:46
22:10:58
Mylladammen 18:58:00 22:24:02 22:54:04 23:02:37
23:58:57
24:11:34
Svarttjernshøgda   25:07:46   26:18:36
24:18:57
24:21:36
Finnerudsetra   27:35:08   29:26:36
30:22:51
 
Kjerkeberget   29:01:48   31:13:09
33:22:19
 
Kikutstua   31:01:38   34:11:50
36:06:45
 
Kobberhaugen   33:31:10   36:21:00
38:15:43
 
Sølvvika   37:06:46   40:20:18
42:05:19
 
Tømte   39:35:42   42:10:00
44:04:43
 
Barlindåsen       44:19:38
45:54:24
 
Slengfehøgda       47:09:11
47:34:10
 
Sinober       48:18:56
48:28:58
 
Slattum skole       49:39:02
49:33:44
 
Busterudvangen        
52:18:16
 
Mål        
53:23:07
52:49:49

 

100 km

Start_100km.jpg
Startfeltet poå 100 km. (Foto: Mona Kjeldsberg)

De 24 deltakerne på 100 kilometer startet på Mylla klokken 16 lørdag, noe som betød at løperne fikk det meste av løpet med hodelykt. Da er det imponerende at de to raskeste løperne fullfører den utfordrende og til dels gjørmete løypa på litt over 14 timer! 

Sander Pedersen Markussen fra Tromsø Løpeklubb og Vegard Triseth fra Skagerak Sportsklubb holdt sammen hele tiden, først tre timer i dagslys, deretter resten av løpet med hodelykt fram til målgang i Gjerdrum kl 06:22 søndag morgen. Sander krysset målstreken 9 sekunder foran Vegard, men vi tillater oss å kalle begge vinnere. Dette var imponerende tider; 14:22:23 0g 14:22:32

Sander_og_Vegard_spurtet_om_seier.jpg
Sander og Vegard spurtet om seieren, en spurt som Sander vant. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Allerede etter en drøy times løping, ved passering av Nordmarkas høyeste topp (Svarttjernshøgda 717 moh) hadde de en ledelse på neste 20 minutter til nærmeste konkurrent, en ledelse som økte til lang over 3 timer i mål. Nærmest fulgte Olav Vikøren Espenes fra Buill Ski & Kajakk / NMBUI på 17:49:27.

På delt 4. plass fulgte klubbkameratene i Romerike Ultralløperklubb, Gunnar Næss og Morten Fundingsrud. Gunnar er den eneste som klarte å fullføre NUC 200 km to ganger (2017 og 2018), men nøyde seg i år med halve distansen.

Olav_Vikøren_Espenes_debuterte_ultra.jpg
Olav på 3. plass imponerte i sin debut på ultraløp. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Gunnar_Næss_Morten_Fundingsrud.jpg
Gunnar og Morten delte 4. plassen på 100 km. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Sindri_Thorheirsson (3).jpg
Islandske Sindri er hoppende glad for 6. plassen. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Zoltan_Huthy_27timer_i_sandaler.jpg
Svenske Zoltan fullførte etter 27 timer med sandaler i iskaldt vann, gjørme, snø... utrolig synes vi. (Foto: Mona Kjeldsberg)

I kvinneklassen ble det seier til polske Barbara Lewicka på 23:15:50, og alle de fire startende kvinnene fullførte 100-kilometeren akkurat som den ene som startet på 200 km. Hvem snakket om det svake kjønn? June Lium fra Romerike Ultraløperklubb kom på 2. plass med 26:58:52.

Barbara_Lewicka_pokal.jpg
Barbara var kjempefornøyd etter målgang, her i gymsalen på Veståsen skole med pokal, flagg og medalje. (Foto: Mona Kjeldsberg)

JUne_Lium.jpg
June med gaupe-medaljen etter fullført 100 km. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Hans_Olav_og_Sølvi.jpg
Alle som fullfører OTC er vinnere. Det gjelder såvisst også ekteparet Sølvi og Hans Olav Stensli. Som om det ikke var tungt nok i seg selv, fikk de 15 km ekstra på grunn av bomming på løypa i mørket. - Den største utfordringen i år var nok å finne frem på ukjente stier. Har nesten ikke tall på hvor mange ganger vi bommet og måtte brøyte oss gjennom skogen, sa Sølvi etter løpet.
 

100km
Kvinner
  1. Barbara LEWICKA 1977 (OSLO) 23:15:50  
  2. June LIUM 1989 Romerike Ultraløperklubb 26:58:52  
  3. Liv SÆBØ STAVA 1975 (Sveio) 27:21:04  
  4. Sølvi HJELMELAND STENSLI 1965 Romerike ultraløperklubb 29:49:00  
 
Menn
  1. Sander PEDERSEN MARKUSSEN 1997 Tromsø Løpeklubb 14:22:23  
  2. Vegard TRISETH 1975 Skagerrak Sporsklubb  14:22:32  
  3. Olav Vikøren ESPENES 1996 BULL Ski & Kajakk 17:49:27  
  4. Gunnar NÆSS 1968 GE Healthcare BIL 18:25:46  
  4. Morten FUNDINGSRUD 1974 Romerike ultraløpeklubb  18:25:46  
  6. Sindri ÞORKELSSON 1979 Running From Depression 18:51:29  
  7. Pål THORESEN 1970 Treungen IL 19:37:17  
  7. Thomas MITTUN-KJOS 1971 IL Koll 19:37:17  
  9. Bent HALLING 1969 Sensonor BIL 19:54:51  
  10. Johan WAGNER 1969 Escape Outdoors 22:37:47  
  11. Harald MOESØDEGÅRD 1991 Holeværingen IL 23:08:58  
  12. Peter LANGE 1983 (Oppdal) 23:30:31  
  13. Frode HULT 1974 Bøler IF Friidrett 26:26:16  
  13. Erling REIN 1967 Nsodden IL 26:26:16  
  15. Zoltan KUTHY 1969 (Mölnlycke) 27:10:27  
  16. Mons STAVA 1971 asker thriatlonklubb 27:21:04  
  17. Hans Olav STENSLI 1967 Romerike ultraløperklubb 29:49:00  
  DNF Anders SCHMELCK 1986 SDultra DNF  
  DNF Espen ØYBØ 1986 SDUltra DNF  
  DNF Henrik HEIESTAD 1978 Bloodtrails Østmarka DNF  

 

55 km

I en setting hvor andre konkurrerer på 200 og 100 km, virker 55 kilometer som en kortdistanse. For de som løp 55-kilometeren føltes det nok ikke slik. Undertegnede var av de som ikke kom til mål, men på turen fra Mylla til Nittedal fikk jeg se nok av terrenget til å bli imponert av alle som fullføre. Heldigvis var været bra (men kaldt), for dette ble ganske så vått og gjørmete.

Start_55km.jpg
Strålende vær når 55 km-løperne sto klar på startstreken på Mylla. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Kvinneklassen ble vunnet av Ruth Vingerhagen fra Asker Triathlonklubb på 8:13:59 foran veteranen Miriam Delphin fra Fåberg og Romerike Ultraløperklubb - den eneste som har deltatt på alle NUC/OTC.

Ruth_Wingerhagen.jpg
Ruth med seiergest etter målgang. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Dagens raskeste tid fikk vi av Trygve Westrum Solem fra Kongsberg som vant herreklassen på 6:39:42, en halv time foran Andreas Strømberg fra Oslofjord Triatlon som kom i mål på 7:09:14. Også Thomas Krogstad fra Jessheim og Bjørn Høye fra Elverum kom inn godt under 8 timer (7:17).

Pallen_herrer_55KM.jpg
De tre raskeste på 55 km. (Foto: Mona Kjeldsberg)

Kutunnelen.JPG
Løperne på 55 km måtte gjennom "Kutunnelen" i Nittedal på grunn av anleggsarbeid der de ellers skulle krysset Gjøvikbanen. Det var bare en halvskadet skribent som kom hit etter mørkets frambrudd. (Foto: Olav Engen)
 

55km
Kvinner
  1. Ruth VINGERHAGEN 1985 AskerTriathlon Klubb 8:13:59  
  2. Miriam DELPHIN 1970 Romerike Ultraløper Klubb 9:58:20  
  3. Britta FISMEN 1974 Gassecure BIL 10:00:09  
  DNF Edna BRUN 1966 (Svelvik) DNF  
 
Menn
  1. Trygve WESTRUM SOLEM 1982 (Kongsberg) 6:39:42  
  2. Andreas STRØMBERG 1975 Oslofjord triatlon  7:09:14  
  3. Tomas KROGSTAD 1984 (Jessheim) 7:17:46  
  4. Bjørn HØYE 1979 (Elverum) 7:17:50  
  5. Grzegorz PALETKO 1987 Nysa Biega 8:04:14  
  6. Thomas PRESTON 1984 (Skedmokorset) 8:20:10  
  7. Espen SKRIMSTAD 1971 Gutta på Skauen 8:38:28  
  8. Henrik LØWE 1986 (Ski) 8:48:33  
  9. Evgenij RYBAK 1973 (Harald sohlbergsvei12) 8:48:37  
  10. Peter VON DER FEHR 1986 (Vollen) 8:48:57  
  11. Petter SVENNEVIK JENSEN 1986 Team Fluevekt 8:49:27  
  12. Daniel Peter BARTH 1984 Lett På Labben 8:57:48  
  13. Johann Sigurd RUUD 1985 (Oslo) 8:57:56  
  14. Terje Vartdal JOHANSEN 1966 (Bærums Verk) 9:15:44  
  15. Trygve UGELSTAD 1966 Lyn Ski 9:15:46  
  16. Harald GLIEBE 1971 (Oslo) 10:09:03  
  17. Sergio PERINHAS 1978 3B Triatlo 10:35:37  
  18. Tom Rune MIKKELSEN 1985 Lone survivor 10:53:32  
  19. Jonny SVENDBY 1970 Jegertroppen, Gunnerside 10:53:34  
  DNF Adam COMBS 1964 (Bjørnemyr) DNF  
  DNF Sebastian COMBS 1995 (Bjørnemyr) DNF  
  DNF Daniel COMBS 1992 OBIL DNF  
  DNF Dag NORRVALL 1966 (Nittedal) DNF  
  DNF Olav ENGEN 1950 Romerike Ultraløperklubb DNF  


ALLE RESULTATER
Løpets hjemmeside
Facebook
Om ett år, 2.-4. oktober, blir det et nytt OTC, det er bare å legge seg i trening - på herlig tekniske og gjørmete stier!