Bilbao Night Marathon er et artig løp, og ett av ytterst få Maraton i Europa som avvikles i mørke på kveldstid. Starten går fra San Mames stadion kl 1900, og den relativt flate løypen er en rundløype på 21,1 km i byens kjerne, som kulminerer med spektakulær målgang ved det ikoniske Guggenheimmuseet.

Det var totalt 13400 påmeldte deltakere fordelt på henholdsvis 10 km, halvmaraton og maraton. I alt 10518 fullførte i årets løp 19. oktober.

- Arrangøren var dessverre noe uheldig med været. Om det var vi som tok med oss regn og blest fra Bergen vites ikke - men vått og litt kaldt ble det, sier Martin Viksund som hadde reist fra Bergen sammen med en kamerat for å løpe Bilbao Night Marathon. Også i mars var han i Spania og løp maraton, da han løp Barcelona Mararthom på 2:49:49. Nå gikk det litt raskere og ny pers igjen, til tross for litt problemer.

Martin forteller at løpet nok er best egnet for folk som ønsker å løpe en flat halvmaraton eller 10 kilometer.

- Det var kjempestemning i løypen, og bra support i denne delen av løpet. Relativt få deltakere på den fulle maraton distansen - ca 900 - bidrar til et noe mer ensomt løp på siste runden. Det våte været gjorde nok også sitt til å underbygge denne følelsen, sier Martin.

Video fra starten for to år siden (like heftig i år):

Bildet kan inneholde: en eller flere personer, folk på scenen, folk som spiller musikkinstrumenter, natt og konsert
Rockegruppen "Zoe-Rock Desde Miranda de Ebro" bidro til god stemning i årets løp til tross for det våte været. (Foto fra ararngørens fb-side)

Vi fikk bergenseren til å si litt mer om sitt eget løp
Starten ved San Mames stadion var noe kaotisk da arrangøren startet både 10 kilometer, halvmaraton og maraton samtidig, men jeg klarte å finne sånn noenlunde marsjfart etter noen kilometer. Kjente meg lett og pigg ved passering halv, og var omtrentlig i rute i forhold til egen løpsplan for sub 2:45. Dessverre ble andre runden en tyngre og mer selsom opplevelse da jeg stort sett løp alene med ganske mye mindre tilskuere.

- Løp feil, og tapte cirka et halvminutt på 22 kilometer - da noen løypevakter hadde dratt hetten litt langt ned i regnværet, og ikke så meg. Etter omlag 30 kilometer hadde magen fått nok, og i takt med litt oppkast gikk dessverre også farten noe ned. Passerte mållinjen på 2:48:59, og kastet opp mer eller mindre momentant under målgang. Forholdene tatt i betraktning noenlunde fornøyd med løpet som ga en 13 plass totalt, og 3 plass i menn veteran A.

Martin kastet opp i det målstreken ble passert... det ble fanget opp av arrangørens kameraer. Tiden ble offisielt 3:48:58, og 12. plass i herreklassen totalt.

Resultatene er verken søkbare eller påført delatgers nasjonalitet, så vi ga opp å lete opp øvrige norske deltagere