I klasse menn senior stiller Norge med et godt lag som kan kjempe om rundt 4.-5.-6. plass i lagkonkurransen, men det er likevel Filip Ingebrigtsen og Didrik Tønseth som er våre store håp. Vi nevner noen av favorittene:

Sveitsiske Julian Wanders, 23 år. Har i år 5000 m på 13.13, 10.000 m på 27.17 og 59.13 på halvmaraton. En løper som på disse distansene er bedre enn vår egen Sondre Nordstad Moen!
Italienske Yemaneberhan Crippa, 23 år (opprinnelig fra Etiopia) som i år har løp 5000 m på 13.08 og 10.000 m på 27.11. Har lang erfaring med EM i terrengløp og vant juniorklassen både i 2014 og 2015 og har vunnet medaljer også i u23-klassen. Han ble nr. 6 i fjorårets terreng-EM..
Ali Kaya and Aras Kaya, Tyrkia som vant i 2015 og 2016 er på plass igjen. De to importerte kenyanerne bidro i fjor til en suveren tyrkisk lagseier med totalt plassiffer på 14 for sine tre løpere
Belgiske Isaac Kimeli ble nr. 2 i fjor tre sekunder bak Filip. Han har i år 13.13 på 5000 m og 3.37 på 1500 m. En rask løper med under 1.47 på 800 m.

Det blir et spennende løp om EM-tittelen for menn og betydelig hardere konkurranse enn i fjor. Men uansett om det blir et spennende oppgjør, - det er ikke lett å slå en Ingebrigtsen.

En av favorittene: Yemaneberhan Crippa under dagens trening i EM-løypa. 23-åringen, som er født i Etiopia, mistet foreldrene sine tidlig og kom på barnehjem. Som femåring ble han adoptert av et italiensk par og har hatt det meste av oppveksten sin i  Italia.(Foto: Kjell Vigestad)

Godt humør: Karoline Bjerkeli Grøvdal og Maria Sagnes Wågan under lørdagens trening. Hva de ler av, kan vi ikke hjelpe med. Men de sa begge etter treningen at de likte løypa godt. (Foto: Kjell Vigestad)

Karoline Bjerkeli Grøvdals femte strake?
Karoline har rukket å bli en legende i historien til EM i terrengløp. Den startet allerede for 13 år siden da Karoline som 16-åring tok sølvmedaljen i U20-klassen. Kanskje et lite apropos til at våre veldig lovende 16-åringer i år ikke fikk delta i EM fordi de var for unge. Tre år seinere ble det EM-gull i U20-klassen i Dublin, forøvrig samme sted hvor neste års EM skal arrangeres.

Så i Beograd i 2013 ble det 5. plass i seniorklassen etter en litt for sterk åpning og en klar ledelse på de første rundene. Det var 18 sekunder opp til gullet. Det er eneste året hun ikke har tatt medalje på sine sju starter i EM. Med seks medaljer er hun den som har vunnet flest medaljer av alle kvinner i mesterskapets 25-årige historie.

I 2015 var det Sifan Hassan som ble for sterk for Karoline. Hun var ti sekunder etter gullet og to sekunder fra sølvet.

For tre år siden møtte hun to helt nyinnkjøpte kenyanere som Tyrkia stilte med. Yasemin Can satte inn et kraftig rykk tidlig som Karoline ikke turde bli med på. Bare hennes kenyanske venninne, Meryen Akdag ble med. Karoline tok tredjeplassen 40 sekunder etter Can og 30 sekunder etter Akdag. I 2017 vant Cal igjen, men Karoline var da langt nærmere - 16 sekunder etter.

I fjor var Karoline enda nærmere Can og det var kanskje en "tellefeil" som gjorde at Karoline ikke tok gullet. Da det var en runde igjen, trodde Karoline at det var to igjen. Det var mulig en feil med rundeanvisningen. I alle fall økte Can og sveitsiske Schlumph farten veldig ut på runden og Karoline som trodde det var enda en runde igjen, turde ikke følge på og inn på oppløpet lå hun langt etter, minst 50 meter på et tre hundre meters oppløp. Karoline spurtet sterkt og tok begge to nesten igjen - bare to sekunder fra gullet og ett sekund unna sølvmedaljen.

Hva så i 2019? Ja da kan det bli hva som helst og konkurransen er ikke hardere enn i fjor. Yasemin Can stiller igjen, men etter en god vår- og sommerseong, så er hun nettopp tilbake etter skader i høst. Kan det bli Karolines år i år?

Kenyanske venninner tilbake: Yasemin Can og Meryam Akdag vant dobbelseier i 2016 foran Karoline Bjerkeli Grøvdal. Siden har Akdag stort sett vært ute med skader mens Karoline har nærmet seg Yasemin Can år for år. (Foto: Kjell Vigestad)

Trøndere i EM-løypa: Didrik Tønseth i EM-løypa sammen med sin løpetrener i tidlige tenår, Erik Sakshaug. Sakshaug er i dag grenansvarlig for rekrutteringslandslagene for mellom- og langdistanse mens Didrik skal teste ut en idrett har veldig god i som tenåring - løping. (Foto: Kjell Vigestad)

Det få vet er at Didrik Tønseth for lengst har tatt sølv i EM. I 2009 deltok han i EM i motbakke og ble beste norske i juniorklassen med en sjetteplass og bidro sterkt til at det ble norsk sølv i lagkonkurransen. Erik Sakshaug forteller at Didrik var en stund like lovende i løping som Sondre Nordstad Moen, men valgte langrenn som hovedidrett. Her er reportasjen fra EM i motbakke i 2009.

Det er spekulert mye på hva Didrik Tønseth kan oppnå i EM. Ut fra en 10.000 m i år på 29.48 i år og en gull og sølv i terreng-NM, så tipper noe rundt 40. plass. Men med sin enorme kapasitet i bakker, så forteller ikke 10.000 m-tiden så mye om hans muligheter i Lisboa. Det er en løype for Didrik, så en plass mellom nr. 15 og 20 er kanskje ikke helt umulig? Da Sondre Nordstad Moen i 2014 ble nr. 13, var det den beste norske plasseringen for menn senior siden det første mesterskapet i 1994. Fram til i fjor var Henrik Ingebrigtsens 11. plass i 2017 best. Det er derfor litt ønsketenkning å tro på en 15. plass for Didrik. Men litt tro på julenissen må vi ha rett før jul.