I følge Trygg Trafikk skjer 35 prosent av alle fotgjengerulykker i mørket, og bare fem prosent av fotgjengerne som blir påkjørt og skadet bruker refleks. De siste fem årene har i gjennomsnitt 27 fotgjengere mistet livet hvert år. Dersom du bruker refleks reduseres faren for å bli påkjørt med 85 prosent.

- Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 istedenfor 2 sekunder til rådighet, det kan være forskjellen på liv og død, skriver Trygg Trafikk på sin hjemmeside.

For løpere og syklister er selvfølgelig det å gjøre seg synlig i høst- og vintermørket minst like viktig som for fotgjengere og andre myke trafikanter. 

Bildet nedenfor er tatt i forbindelse med en test av refleksvester. Eneste lyskilde på bildet er bilens nærlys. Avstanden fra bilen og fram til personen på bildet er 50 meter. Bakenfor 50-skiltet skimter vi også skiltet for 100 meter, og en person med refleksvest ville altså også vært synlig på minimum 100 meters avstand.

Refleksvesten på bildet nedenfor er det enkelt å se. Men ser du personen til venstre for refleksvesten?
Sannsynligvis ikke. Og det gjør heller ikke bilisten...

I førstkommende nummer av bladet Kondis (nr. 8 - Vinterterminlista) kommer det en artikkel om hvordan du kan gjøre deg synlig i kveldsmørket. Her vil du også få en test av diverse refleksprodukter.
Bladet får du som er Kondis-medlem i posten. Og er du ikke allerede medlem kan du melde deg inn i Kondis her.


Hvor synlig er du? Refleksvesten på bildet er enkel å se, men personen til venstre for refleksvesten er det nærmest umulig å få øye på, og det til tross for at vedkommende er ikledd en lys grå/hvit genser. (Foto: Chalita O. Johannessen) 

Produkter for å gjøre seg synlig kan du blant annet få hos Löplabbet, hvor alle medlemmer av Kondis får 15% rabatt.