Anmeldelse


Bestselger på norsk


Nå er den her! Endelig!!


For hva annet kan man egentlig si om ei bok som allerede er skrytt langt opp i skyene, er utgitt i over 20 land, ligger på bestselgerlistene og hvor filmrettighetene er solgt til Hollywood?


Eller…?


Skjebnens tilfeldighet

”Født til å løpe”, som i originalutgave heter ”Born to run”, er skrevet av den amerikanske journalisten og forfatteren Christopher McDougall. Boka fikk mye oppmerksomhet og ble en stor suksess da den kom i 2009. Den startet også en debatt om løpeteknikk og løpesko. For skoprodusentene, og i særdeleshet Nike, får gjennomgå i ”Født til å løpe”. Nettopp dette var også oppstarten til den nye trenden og økende interessen omkring barfotløping og forfotløping.


Den norske oversettelsen av boka kom i april 2012. Skjebnen gjorde at dette ble samme måned som en av bokas hovedpersoner, Caballo Blanco, døde. Hans 58-årige liv endte underveis på en løpetur, sannsynligvis på grunn av en hjertesykdom. Men når tragedien først skulle inntreffe, så var nok det å omkomme på en løpetur et verdig punktum for en løpsentusiast som Caballo Blanco.


Løpingens hemmelighet

”Født til å løpe” starter med forfatterens stadig tilbakevendende løpsrelaterte skader. I sin søken etter et skadefritt liv som løper oppsøker han blant annet leger, forskere, trenere – og skoprodusenter. Og spesielt ”det løpende folk”, tarahumaraindianerne i Mexico, blir viet stor oppmerksomhet. Det samme blir den myteomspunne løperen Caballo Blanco.


Innen løpingens verden finnes det mange særegne og fascinerende personligheter. I ”Født til å løpe” får vi stifte nærmere bekjentskap med flere av disse. Hele historien bygger opp mot et 80 km langt ultraløp som finner sted langt utenfor allfarvei i Mexicos ødemark. Et oppgjør som blant annet står mellom tarahumaraenes beste løper, Arnulfo Quimare, og den nærmest uovervinnelige og legendariske amerikaneren Scott Jurek.


På forfatterens vei mot bokas klimaks er han innom alt fra de historiske årsakene til hvorfor våre forfedre løp, til hvorfor vi i moderne tid begynte å løpe med dagens oppbygde joggesko. Historisk kjente personer som Emil Zatopek, Arthur Lydiard og Bill Bowerman blir omtalt. Det samme blir også mindre kjente, men minst like interessante nålevende personer.


En liten revolusjon

”Av og til må den hele og fulle sannheten vike for en god historie”, husker jeg løper og journalist Bjarte Vik skrev for en del år siden. Han har fullstendig rett, og jeg tror det er dette trikset forfatter McDougall har benyttet seg av da han skrev sin bok. For det kan virke som han har tatt seg visse friheter, satt ting litt på spissen og overdrevet både hendelser og personligheter for å gjøre boka mer interessant og skaffe seg mer oppmerksomhet. Men så framstår heller ikke ”Født til å løpe” som noen fagbok, men en skjønnlitterær bok som har tatt utgangspunkt i virkelige hendelser og personer.


De fleste vil være enige i at ”Født til å løpe” i alle fall har blitt en god historie. Det viser både salgstallene og den store medieoppmerksomheten boka har fått. McDougall har satt løpesko og løpeteknikk på dagsorden og har nok en del av æren (eller skylden?) for at skoprodusenter verden over nå er i ferd med å endre kurs og tenke nytt. Forfatteren har vært medvirkende til å starte en aldri så liten skorevolusjon.


Og jeg vil tro McDougall dermed har oppnådd det han ønsket.


En fornøyelse

”Født til å løpe” var en fornøyelse å lese, fra første til siste side. Og da boka var slutt fikk jeg lyst til å vende om og begynne på første side igjen. Boka er underholdende, spennende, interessant og tankevekkende. Og ikke minst inspirerende. Man får virkelig lyst til å ta seg en lang løpetur etter å ha lest den – enten med eller uten sko på beina.


Og hva passer vel da bedre enn å avslutte med et sitat hentet fra ”Født til å løpe”:

”Man slutter ikke å løpe fordi man blir gammel. Man blir gammel fordi man slutter å løpe.”



Tittel: Født til å løpe (2012)

Originalens tittel: Born to run (2009)

Forfatter: Christopher McDougall

Oversetter: Børge Lund

Forlag: Pax Forlag

Ordinær pris: 299 kr

Kondis-pris: 275 kr (inkl. porto)


Bjørn Johannessen